x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comandant la Marea Moartă

Comandant la Marea Moartă

de Radu Tudor    |    30 Sep 2010   •   00:00
Comandant la Marea Moartă

După recenta remaniere guvernamentală prin care au fost uşuiţi greii PDL Adriean Videanu şi Radu Berceanu, destui se întrebau cum de a scăpat Vasile Blaga. Furia lui Băsescu n-a avut prea mult de aşteptat. Profitând şmechereşte de mitingul poliţiştilor, în care unii dintre ei au dat cu basca de pământ în faţa Cotrocenilor, preşedintele a găsit cel mai bun pretext pentru a pune o presiune uriaşă asupra celui care-i stătea ca un os în gât. Au trecut doar 48 de ore şi victoria repurtată de cuplul Băsescu-Udrea a zguduit agenda publică. Vasile Blaga părăsea, fără voia lui, funcţia de ministru de Interne.

Astfel se încheie o mare operaţiune de înlăturare a persoanelor incomode pentru preşedinte din fruntea unor structuri guvernamentale cu acces la banul public. Retezând cu mare plăcere puterea financiară a tripletei BVB, puterea acestora scade simţitor. Chiar dacă se întorc la partid, amăgindu-se cu un virtual control asupra formaţiunii, autoritatea celor trei e puternic subminată de lipsa lor de resurse. Toţi primarii, parlamentarii şi oamenii de afaceri ai PDL se vor aşeza frumos la rând, la Ministerul Dezvoltării, pentru fondurile de care au nevoie. Elena Udrea îşi va consolida astfel şansele pentru poziţia cea mai influentă în partid. E de pe acum favorită pentru funcţia de prim-vicepreşedinte PDL, la conferinţa naţională de anul viitor. Ca preşedinte, va rămâne acelaşi personaj de carton umed, Emil Boc.

Eliminarea lui Blaga nu este doar o dorinţă mai veche a lui Traian Băsescu. E şi semnalul "curăţeniei" care urmează în PDL. Vechii camarazi de luptă sunt azi luaţi în cătare. Au slujit partidul, au furat pentru el, au fost de folos preşedintelui când i-a fost lui mai greu. Acum, gata! În noua formulă guvernamentală de ghiocei PDL cu capul plecat în faţa împăratului, visul controlului total s-a îndeplinit. Iluziile lui Videanu, Blaga sau Berceanu, că odată întorşi la sediul din Modrogan vor prelua frâiele partidului sau vor face aranjamente pentru funcţii la viitoarea conferinţă naţională, se spulberă foarte uşor. Cu ajutorul jucăriei prezidenţiale numită DNA. Sunt clienţi siguri de pe acum, dacă fac orice mişcare potrivnică lui Traian Băsescu. Dacă se opun ascensiunii Elenei Udrea. Dacă nu fac un pas în spate, pentru a oferi restul funcţiilor importante unor nume precum Monica Macovei, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Roberta Anastase. Deşi aceştia din urmă poartă deja stigmatul vieţii lor de politicieni, al votului fraudulos din noaptea de 15 septembrie în Camera Deputaţilor.

Trecuţi acum pe linia moartă a marfarelor, Videanu, Berceanu şi Blaga nu au curajul să se opună făţiş politicii distrugătoare a lui Traian Băsescu. Deşi cunosc o sumedenie de amănunte compromiţătoare despre preşedintele României şi anturajul politico-financiar al acestuia, ei nu îndrăznesc să-l atingă nici măcar cu o floare. Sunt morţi de frică, panicaţi până la urinare că-i mănâncă puşcăria dacă împăratul ridică un singur deget. M-am înşelat atunci când am scris că Blaga ar putea să fie vreodată învingător în faţa şefului său suprem. Degradarea fără precedent a vieţii politice, economice şi sociale, pseudodemocraţia ce invadează instituţiile esenţiale din ordin prezidenţial, transformarea hachiţelor unui singur om într-o politică de stat - toate sunt semnele unei naţiuni prăbuşite. Nimic nu-i mişcă pe Traian Băsescu, Elena Udrea, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Emil Boc. Singurul fapt care contează e răfuiala scabroasă între ei. Ţara poate să crape. Totul seamănă cu bătaia între rudele unei persoane în stare gravă la terapie intensivă pentru bijuteriile acesteia.

Imparţial şi onest cum îl ştim, preşedintele a văzut rapid paiul din ochii lui Blaga, ignorând complet bârna din ochii Robertei Anastase. Solidarizându-se cu gestul profund infracţional de la votul privind legea pensiilor, Traian Băsescu şi-a tăiat singur craca de sub picioare. Moralitatea e una din calităţile pe care nu le mai poate invoca. Din ce în ce mai mulţi români păcăliţi singuri în ziua de 6 decembrie 2009 s-au trezit în noaptea hoţiei din 15 septembrie 2010. Şi cu banii luaţi, şi cu voturile furate.

P.S. : Mă întreb ce i-o fi venit apreciatului filosof şi comentator Andrei Pleşu să-şi amintească tocmai acum, într-un ziar proprezidenţial, că Traian Băsescu scria note la Securitate. Şi că ele pot fi găsite la CNSAS...

×
Subiecte în articol: editorial