x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comisia Europeană are motive de îngrijorare! 

Comisia Europeană are motive de îngrijorare! 

de Serban Cionoff    |    26 Oct 2018   •   11:55
Comisia Europeană are motive de îngrijorare! 

Nu mi se pare deloc surprinzătoare reacția promptă a Comisiei Europene conform căreia „după revocarea șefei DNA anul acesta,procedura de revocare a procurorului general produce îngrijorare”, știut fiind faptul că „procedurile  solide și independente de revocare și numire a procurorilor de rang înalt au reprezentat un element-cheie al recomandărilor noastre”.

 După cum nu m-a surprins nici faptul că, și de această dată, nu sunt măcar menționate principalele argumente care motivează și să susțin îngrijorarea Comisiei Europene. Asta ca nu mai vorbim și despre argumentele comisiei de natură să îl convingă pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că decizia de revocare a lui Augustin Lazăr este, și ea, greșită, așa după cum este în urma căreia Slujirea Nefertiti a fost decăzută de la comanda DNA. Surprinzătoare mi se pare, însă, ușurința cu care exigentele autorități ale comisiei au trecut peste dezvăluirea-șoc pe care a făcut-o miercuri seară ministrul Tudorel Toader și anume că în dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr se află o rezoluție de clasare a unui dosar în care era implicat, cel care pe atunci era primarul municipiului Sibiu. Cetățeanul Klaus Werner Iohannis, una și aceeași persoană cu actualul președinte al României. Cel care, în anul 2016, l-a căftănit, în anul 2016, pe Augustin Lazăr în funcția de Procuror General al Parchetului Alba! Dovada materială a afirmațiilor ministrului Tudorel Toader existând în documentele aflate în dosarul înregistrat la Ministerul Justiției.   

 Să nu merite această situație interesul și îngrijorarea Comisiei Europene? Să nu fi fost suficient de convingătoare argumentația și probele profesorului universitar Tudorel Toader? Sau, la anumite centre de putere externe dar poate și interne, există motive pentru care s-a considerat că trebuie să se treacă, fără comentarii, peste  acest subiect? Motive despre care, desigur, nu este cazul să se discute prea mult și, mai ales, prea multe…

Poate că m-aș fi resemnat, și eu, să consemnez încă o îngrijorare lansată în spațiul public, fără o minimă argumentație, transmisă de către Comisia Europeană, numai că– după cum ne-au demonstrat foarte convingător, aseară, Mihai Gâdea și invitații săi- de data aceasta, lucrurile sunt mult mai încurcate. În fapt, este vorba despre 9 (nouă) dosare  în care este implicat- de fapt învinuit- fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis. Dosare care au fost clasate- toate nouă!-  la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba, al cărei șef era Augustin Lazăr. Și asta nu este decât partea văzută a lucrurilor, fiindcă, după cum s-a demonstrat în emisiunea „Sinteza zilei”, avem de-a face pur și simplu cu „o nebuloasă”. Situație de care,o spun cu toată dragostea și cu deplin respect, nu mai poate și nici nu trebuie să facă abstracție Comisia Europeană. Căreia trebuie să i se prezinte o informare la obiect, care să nu mai lase loc de dubii sau de răstălmăciri.

 Avem, la Bruxelles și la Strasbourg, un comisar european și mulți europarlamentari, oameni de bună credință, cu un solid prestigiu, determinați să susțină adevărul și, dacă va fi cazul, să dea replică fermă, categorică, răstălmăcirilor și minciunilor sfruntate pe care le-au lansat și, cu siguranță, le vor lansa vocile specializate în a furniza mârșave pretexte pentru ca România să mai rămână „elevul problemă” al Uniunii Europene. Soluția optimă ar fi ca, de la nivelul Comisiei Europene, să se solicite Inspecției Judiciare informații privind  dosarele penale în care sunt implicați Augustin Lazăr și Klaus Iohannis. Foarte adevărat, o solicitare cu acest obiect a fost transmisă Inspecției Judiciare de către Coaliția  Românilor din Statele Unite, al cărei președinte este pastorul Chris Terheș, dar asta nu exclude oportunitatea unei acțiuni din partea Comisiei Europene.   

 Nu ar mai fi de menționat decât faptul că un asemenea demers trebuie demarat cu maximă celeritate, întrucât în aceste zile se află în faza finală redactarea Raportului MCV. Document ce va fi dat publicității pe 13 noiembrie și despre  care, avem unele motive să credem că nu va face notă discordantă cu patentatele „îngrijorări” exprimate și ieri de către Comisia Europeană. În plus, pentru 14 noiembrie, pe agenda Parlamentului European se află și o Rezoluție privind staul de drept în România. Document care ar fi corect, din partea celor care îl redactează și îl pun în dezbatere,să țină seama de informațiile prezentate de către ministrul Justiției, Tudorel Toader privind fața (până acum) nevăzută a relațiilor dintre Augustin Lazăr și Klaus Iohannis. Adică dintre cel care, în urma probelor administrate de ministrul Justiției, trebuie revocat din funcția de Procuror General și cel care trebuie să aprobe această măsură, adică domnul Klaus Iohannis, Președintele României.

 Concluzia vine de la sine: da! de această dată, Comisia Europeană are, cu adevărat, motive de îngrijorare!  

×