x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Conducătorii incită, golanii execută

Conducătorii incită, golanii execută

de Dan Dumitrescu    |    25 Aug 2009   •   00:00

Staboriştii de la UEFA, nişte oameni de fotbal şi ei, vor decide astăzi, în primă instanţă, recompensele spectacolului oferit de dinamovişti la finalul meciului cu Slovan Liberec. Chestiunea devine interesantă doar la bursa pariurilor. Au fost deja avansate pe piaţă variantele folclorice pe care se poate miza. Numai că deruta este maximă.

Optimiştii şi pesimiştii pendulează nebuneşte de la o extremă la alta. De la varianta unei amenzi barosane (ceea ce ar însemna aproape iertare) până la suspendarea echipei Dinamo din cupele europene pentru câţiva ani (ceea ce ar echivala cu un dezastru), îşi mai fac loc alte câteva scenarii. Toate motivate interesat şi, în consecinţă, subiectiv.

Ideea de a paria pe vreuna dintre variantele de largă circulaţie vulgară nu mă tentează de nici o culoare. Şi nu mă tentează deoarece nu m-ar ajuta nici cunoaşterea regulamentelor şi nici intuiţial. La UEFA, ca şi prin fotbalul românesc, regulamentele nu reprezintă decât un pretext interpretabil în funcţie de jocul intereselor. Iar jocul intereselor este atât de abscons şi de încâlcit, încât intuiţia devine total ineficientă. Abia citirea în subtext a verdictului final ne va ajuta să observăm cât de influenţi sau cât de nebăgaţi în seamă sunt emisarii noştri prin organismul european.

Aştept aşadar, aştept cu mare curiozitate decizia UEFA. Şi, până atunci, îmi omor plictisul aruncând o privire înapoi, spre evenimentele care au generat toată această tevatură.

Orgoliul suporterilor dinamovişti a fost terfelit fără milă de rezultatele dezastruoase ale echipei. Perspectiva unui nou eşec răsunător în cupele europene, pe fondul unei replici pozitive deja anunţate de rivalele din campionatul intern în aceleaşi cupe europene, a umplut paharul. Câinii au turbat şi au rupt lanţul. Acţiunea lor a beneficiat şi de lipsa de reacţie a paznicilor, care s-au retras în pasivitate fie din laşitate, fie din cauza unor complicităţi cu substrat ascuns. Gestul derbedeilor din tribună este condamnabil.

Dar când sunt puşi la zid doar făptaşii mărunţi, se comite o mare nedreptate. Revoltaţii peluzelor din fotbal nu reprezintă decât o masă de manevră. Chiar îi lăudăm nemeritat atunci când considerăm că au iniţiativă şi că deţin brevetul manifestărilor huliganice. Merite consistente în organizarea rebeliunilor de pe stadioane au generalii acestor trupe de şoc, generali retraşi strategic prin înaltul tribunelor oficiale. Aceia proptiţi în nesimţire şi bădărănie, în incultură şi aroganţă, proptiţi într-o înavuţire generată de sălbăticia şpăgii.

Cred în sinceritatea suferinţei omeneşti afişate de Borcea. Sentimental este un dinamovist autentic. Raţional, e mai greu. Şi de aceea nu-l mai cred pe Borcea atunci când afirmă că suporterii au ruinat performanţa la Dinamo. Doar incompetenţa conducătorilor a proptit echipa în cârje putrede. Dacă Dinamo n-ar fi fost umilită de săracii de la Liberec, dacă în minutul 87 ar fi condus dinamoviştii cu 2-0, suporterii n-ar mai fi intrat în teren.

×
Subiecte în articol: editorial