x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Congelaţi după reţeta Băsescu

Congelaţi după reţeta Băsescu

de Petru Calapodescu    |    17 Feb 2012   •   14:16

In nici o tara normala nu poate avea loc drama care se petrece intr-un oras ca Mangalia. Unde, de la inceputul iernii, mii de oameni, de la prunci, la batrani si bolnavi, ingheata in apartamentele cu caloriferele sloi. Laolalta, si cei care si-au achitat, rupandu-si de la gura, facturile exorbitante la termoficare, si datornicii. Pentru simplul motiv ca intre primarie si firma de termoficare exista un litigiu financiar, pe care managerul firmei l-a continuat chiar si dupa ce, totusi, primind o suma de bani obtinuta de primarie de la fostul guvern Boc, nu l-a suspendat, ci l-a accentuat, prin santaj. A trecut o luna de atunci, patronul a continuat, criminal, sa tina vanele inchise, iar autoritatile au stat si cel mult s-au jeluit cu mana la gura, ca babele pe marginea santului. In cap cu prefectul de Constanta, preocupat de fluturasi electorali, in cap cu viceprimarul mangaliot (primarul a fost inlaturat mai de mult, dupa galcevi cu radacina politica), edil nesimtit, caruia e de mirare ca lumea inca nu i-a spart geamurile.

Strigatele disperate dupa ajutor ale oamenilor de pe litoral, batuti de furtuna si ger, n-au mai ajuns sau n-au mai facut sa vibreze timpanul nici noului Executiv. Altminteri, in secunda doi, lacatele ar fi fost sparte, iar centrala (sunt de verficat drastic raporturile ei cu primaria) - repusa in functiune. Sub imperiul fortei majore, al obligatiei autoritatilor de a asigura supravietuirea locuitorilor. Abia zilele trecute, patronul a primit un mandat de arestare preventiva de doar 15 zile, pe care, fireste, l-a contestat. Dar locuitorii au ramas tot in ger. Bataia de joc, de un sadism inimaginabil, nu-i intamplatoare.

Autoritatile dobrogene nu-s doar tembele si incapabile. Pur si simplu se simt net detasate de obligatia de a apara interesele realmente vitale ale oamenilor. Nu le-a invatat insusi dragul de presedinte ca statul nu trebuie sa moara de grija cetasenilor? Nu este el promotorul politicii de distrugere a statului social, stat in care, ca in restul Europei, autoritatile sunt raspunzatoare de conditiile de viata, iar resursele trebuie destinate, in primul rand, acestui scop? Este Mangalia o intamplare? Nici vorba. In aceeasi reteta se inscrie si batjocura din toata tara, unde facturile vor fi nimicitoare, iar functionarea utilitatilor e la pamant, in timp ce conturile baietilor destepti vor deveni obeze prin exportul de energie electrica ieftina. Nu zicea insa tot Traian Basescu ca vor inceta abuzurile, pentru ca acum proapatul ministru al economiei sa silabiseasca, asa, ca scoala (o-i, oi, b-o-i, boi), ca a trimis contractele oneroase sa le studieze Ministerul Justitiei, ca el, bietul, n-are ce face?

Pe zi ce trece, statul roman, "reformat" potrivit retetei prezidentiale, se dovedeste a fi doar un aspirator de impozite si taxe spre a alimenta un Buget care ia calea clientelei politice, autoritatile devenind foarte vioaie doar atunci cand "prostimea", exasperata, incearca sa maraie inabusit. Atat ca viermii, cumpalacii, nevroticii, betivii, puturosii si magalagiii au inceput sa inteleaga ca vina trebuie cautata si extirpata odata cu un sistem, cu un regim nu doar incapabil, ci si cinic.

×