x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Congres de literatură la Cadiz

Congres de literatură la Cadiz

de Ana-Maria Păunescu    |    21 Apr 2012   •   21:00
Congres de literatură la Cadiz

In perioada 10-13 aprilie 2012, in sudul Spaniei, la Cadiz, intr-un oras care aduce aminte si de realitati europene, dar si de peisaje marocane, a avut loc cea de-a noua editie a Congresului International de literatura hispanica a Asociatiei de tineri investigatori Aleph. Cu peste o suta cincizeci de participanti, din diverse colturi ale lumii, in cadrul manifestarii au avut loc cincizeci si cinci de sesiuni, la care s-au discutat probleme interesante ce apartin de literatura spaniola si latino-americana, tinandu-se cont, in primul rand, de autorii care au reflectat in operele lor tema exilului literar.

Dupa terminarea Razboiului Civil din Spania (1936-1939), o data cu inceperea dictaturii si a perioadei de constrangeri ideologice, multi dintre autorii vremurilor au fost nevoiti sa plece din tara lor, pentru a gasi in alta parte siguranta de care aveau nevoie. Pornind de la aceasta idee, participantii la congres au reusit sa dezbata nuante originale ale fenomenului, scotand in evidenta parti aparent de plan secund ale literaturii. De asemenea, pe langa analiza detaliata a autorilor care au cunoscut exilul, au fost prezentate si lucrari pe subiecte diverse, pe care tinerii investigatori ai literaturii de limba spaniola le-au ascultat cu interes si cu pofta de cunoastere. Tema acestei editii a fost "Scriere si disidenta: texte literare hispanice in cautarea libertatii".

In fiecare dimineata de congres, un profesor de la Universitatea de Filologie si Litere din Cadiz a tinut o conferinta, pentru a oferi, parca, un punct de reper celor cu mai putina experienta, care au indraznit, totusi, sa-si anunte prezenta si sa si ajunga, de aproape sau de departe, tocmai la Cadiz, pentru a-si expune viziunea despre literatura, dar si pentru a intelege ce spun si ce cred ceilalti. Organizatorii spanioli spera ca traditia acestui eveniment de cultura sa fie pastrata si in urmatorii ani, pentru ca valoarea si complexitatea autorilor hispanici sa fie scoase la iveala, sa fie apreciate si sa ramana in inimile celor care au timp si rabdare sa citeasca dincolo de randuri.

×
Subiecte în articol: editorial