x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Congresul PSD - o schimbare spectaculoasa de strategie electorala

Congresul PSD - o schimbare spectaculoasa de strategie electorala

30 Aug 2004   •   00:00
Congresul  PSD  -  o schimbare spectaculoasa de strategie electorala

Ca jurnalist prezent la fata locului am remarcat si eu, asemenea reporterilor trimisi de redactii sa acopere Congresul Extraordinar al PSD, incredibilul potop de elogii revarsate asupra personalitatii lui Adrian Nastase.

Constient ca dedesubturile unei eveniment ce dezvaluie nu numai din deciziile adoptate, dar si din faptele marunte, as adauga un lucru care a scapat mai tinerilor mei confrati. Organizatorii au fost vadit preocupati ca autorii discursurilor la primul punct al ordinii de zi - desemnarea lui Adrian Nastase drept candidat la presedintia Romaniei - sa reflecte cat mai riguros clasele si categoriile sociale care alcatuiesc PSD: un reprezentant al tinerilor (Victor Ponta), un reprezentant al varstnicilor (Mircea Stanescu), intre altele autor si al unei gafe nascute din prea plinul entuziasm - compararea Congresului de acum cu Conferinta Generala a PSDR din 1-3 decembrie 1945, dezastruoasa pentru unitatea social-democratiei autohtone, o reprezentanta a femeilor (Alexandra Hartan). A lipsit, evident, reprezentantul organizatiei de copii, dat fiind ca PSD mai are ezitari in a urma modelul Strajerilor din Frontul Renasterii Nationale al lui Carol al II-lea sau pe cel al Pionerilor din PMR-ul lui Dej.

Spre deosebire insa de confratii mai tineri, nu m-as grabi sa raportez aceasta regie la cea de la Congresul al IX-lea al PCR. As face trimitere mai degraba la regia de la Plenara CC al PMR din 22 martie 1965, care l-a desemnat pe Nicolae Ceausescu drept succesor al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Din cate se stie, la respectiva reuniune, Hotararea Biroului Politic privindu-l pe succesor a fost citita de Gheorghe Apostol. Nimeni altul decat unul dintre principalii contracandidati ai lui Ceausescu la sefia Partidului, gratie binecuvantarii lui Dej inainte de a-si da obstescul sfarsit. La Congresul Extraordinar al PSD, rolul lui Gheorghe Apostol a fost asumat de Mircea Geoana. Admis in cercurile gazetaresti si politice drept principal concurent al lui Adrian Nastase la candidatura prezidentiala prin binecuvantarea data de Ion Iliescu, un fel de Dej al PSD, ministrul de Externe a surprins, ca sa nu spun, a socat, prin virulenta elogiilor la adresa domnului prim-ministru. Urmarindu-i exercitiul de admiratie in totala contradictie cu imaginea sa de pana acum - cea de personalitate suspusa unui crancen autocontrol - , am pus dezlantuirea pe seama zvonurilor mai mult decat credibile vizand desemnarea drept candidat la postul de premier. Mircea Geoana parea surprins astfel in flagrant delict de sincere multumiri aduse public eternului sau concurent la gratiile Ayatolahului de la Cotroceni. Alte luari de cuvant ale unor lideri de seama ai Partidului in chestiunea candidatului la Presedintie m-au oprit sa trag o concluzie pripita. Ioan Rus, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu s-au intrecut si ei in elogierea lui Adrian Nastase. Ei nu puteau fi suspectati de a fi raspuns astfel unei bunavointe din partea presedintelui PSD. Desigur, contrar asteptarilor, domniile lor au fost prezenti in prezidiu. Nu cred insa ca niste oameni care se cred - si pe drept cuvant - stalpi ai PSD pot ajunge pana acolo incat sa-si asume ipostaza de colindatori ai lui Adrian Nastase din bucuria copilaroasa ca au stat in prezidiu. Cum nu cred ca oameni care se considera la fel de buni, daca nu chiar mai buni decat Adrian Nastase, se tem atat de tare de liderul PSD, incat au luat brusc postura unui Tudor Postelnicu in raport cu Nicolae Ceausescu. Nici Adrian Nastase, oricat de buna parere ar avea despre el, nu-l cred atat de lipsit de luciditate incat sa accepte nestingherit cultul ad-hoc al personalitatii sale daca el n-ar fi facut parte dintr-o piesa de teatru. De altfel, atent la reactiile celor din prezidiu, n-am putut sa nu remarc o anume stanjeneala a lui Adrian Nastase ascultand elogiile revarsate asupra sa de cei pe care-i stie gata sa-l dea jos de-a berbeleacul daca PSD va suferi un esec la alegerile din noiembrie 2004.

Luand in calcul aceste date avem toata indreptatirea sa credem ca Mircea Geoana, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu au participat de bunavoie, daca nu chiar din proprie initiativa, la magistrala punere in scena care a fost Congresul Extraordinar al PSD. Cei care s-au grabit sa faca exercitii de ironie ieftina pe marginea atmosferei de la Congres au comis o eroare capitala. Cea de a da curs propriilor stari de spirit in loc de a incerca sa dibuie ce se ascunde in spatele celor vazute cu ochiul liber. Reuniunea trebuie privita drept un moment gandit de strategii de campanie electorala ai Partidului in cadrul procesului de schimbare radicala a imaginii PSD dupa alegerile locale. Spre deosebire de 1996, cand partidul de guvernamant a lasat impresia ca n-a invatat nimic din dezastrul de la locale, in 2004, spre nelinistea adversarilor din presa si din politica, trebuie sa constatam ca formatiunea a tras concluzia ca se impune o schimbare radicala la nivelul imaginii. Aceasta decizie strategica, anuntand o revenire spectaculoasa a formatiunii dupa prabusirea descumpanitoare din iunie, se regaseste plenar in efortul de impunere a sintagmei Noul PSD. Desigur, nici vorba de un real nou PSD. In campania electorala conteaza insa enorm imaginea unui partid. Plecand de aici, strategii formatiunii de guvernamant au pus la cale o serie de miscari derutante pentru adversari: comedia cu demisia lui Adrian Nastase, autosuspendarea Delegatiei Permanente, inlaturarea celor prea compromisi in afaceri de coruptie, alegerile preliminare, umblatul premierului prin tara, anuntarea candidaturii din miezul realitatii provinciale. Gandit ca un moment inscris in acest efort de a promova imaginea unui nou PSD, Congresul Extraordinar a tinut sa dea electoratului un semnal decisiv ca partidul e altul decat cel care a pierdut alegerile locale.

Putina lume a remarcat astfel efortul organizatorilor de a evidentia modestia exemplara a PSD. Au scapat reporterilor de la fata locului cateva elemente de decor, menite a pune la lucru imaginea de simplitate impinsa pana la umilinta: masa prezidiului a fost asezata la o mica inaltime, cu tribuna vorbitorilor la mijloc, langa Adrian Nastase, pentru ca premierul sa-si poata imbratisa fara prea mare efort colegii care-l elogiau. Nu numai ca au lipsit elementele lansarii in stil american de la locale - confetti, baloane, lozinci strigate, imnuri de invingator - , dar, mai mult, s-a exagerat pana la brambureala caracterul nefestivist. Asta deoarece toata lumea se astepta la un festivism mai mult decat gretos.

Sub semnul Noului PSD au stat si elogiile aduse lui Adrian Nastase de catre Mircea Geoana, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu. Toata lumea se astepta, daca nu la contestari fatise ale premierului, atunci macar la bombaneli discrete. Pentru a spori acest orizont de asteptare, presa a fost intoxicata cu stiri false privind confruntarile din partid. Un minim bun-simt spunea insa ca, dupa dusul de la locale, toti liderii partidului si-au dat seama de primejdia care-i pandeste daca nu vor promova pana la exagerare imaginea de unitate exemplara in jurul lui Adrian Nastase. Nu pun la indoiala existenta conflictelor intr-un partid precum PSD. Au existat ele conflicte si-n PCR! Ceea ce vreau sa avertizez e faptul ca, la ora actuala, toate grupurile din partid sunt unite in vederea unui scop: castigarea alegerilor. Pierderea localelor si-a avut una din cauze in disensiunile mai mult decat vizibile din partid. Constientizand asta, toate grupurile in confruntare au ajuns la concluzia ca mergand pe aceasta linie risca sa piarda alegerile. Indiferent de sentimentele fata de Adrian Nastase, liderii PSD stiu ca reprezentantul unui partid in cursa pentru Cotroceni trebuie sa aiba o prestatie deosebita, pentru ca ea trage in sus partidul la parlamentare. Acest lucru depinde fundamental insa de semnalul dat ca intreg partidul il sprijina pe candidat. Chiar si cei care-l urasc, pentru ca-i pun in seama exluderea de pe liste sau din nucleul conducator al PSD, stiu ca victoria lui Adrian Nastase se constituie intr-una de garantii ca dupa noiembrie nu vor fi luati la intrebari asupra felului in care si-au facut averile. Campania Aliantei, de o rara violenta, cu amenintari cu inchisoarea, i-a facut pe toti solidari. Asa se explica acceptul liderilor de seama ai PSD de-a se transforma in laudatori ai lui Adrian Nastase. Si daca ei nu s-au dat in laturi de la a-si asuma o postura mai mult ridicola, daca au acceptat sa-l elogieze desantat in fata intregii prese si, mai ales, a camerelor de luat vederi pe cel caruia maine i-ar vota executia daca ar putea inseamna ca in perioada urmatoare principalul contracandidat al lui Adrian Nastase, Theodor Stolojan, se va trezi confruntat cu zeci de Traian Basescu ai partidului de guvernamant.

Va fi ajuns Alianta D.A. la aceasta concluzie? E pe cale ea sa-si adapteze strategia la noua realitate din PSD? Judecand dupa reactiile liderilor sai la cele intamplate la Congres, tare ma tem ca nu.
×
Subiecte în articol: editorial psd nastase adrian