x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Consecventa in politica

Consecventa in politica

de Mona Musca    |    28 Sep 2005   •   00:00

O vorba care a facut cariera in politica romaneasca de dupa 1990 este: "Numai boul e consecvent". Intr-o tara in care exista politicieni care isi incep mandatele de alesi locali sau de parlamentari ca membri ai unui partid de dreapta si le sfarsesc ca adversari ai dreptei, in interiorul unui partid de stanga (ori, daca preferati, viceversa), este firesc sa te intrebi ce inseamna consecventa in politica? Mai mult decat atat, este cazul sa te intrebi ce se petrece in mintea acelui politician care, la un moment dat, ajunge sa-si paraseasca partenerii de drum, sa denunte cu seninatate ideile pe care le-a promovat, in numele altora pe care le-a combatut, ori sa-si injure fostii colegi in conferinte de presa sau in talk-show-uri de mare audienta?

Din punctul meu de vedere, un politician care a reusit sa castige voturile electoratului are datoria sa fie fidel intereselor celor care au investit in el speranta si incredere si sa fie consecvent propriilor sale principii enuntate in timpul campaniei electorale. Un politician liberal spunea intr-o carte ca, in calitate de om politic, a fost fidel doar intereselor Romaniei si ale partidului sau. Restul, politicile de aliante, intelegerile conjuncturale si relatiile cu diverse grupuri politice, nu a fost decat niste contracte pe care le-a respectat atata vreme cat ele au fost valabile, dar pe care le-a denuntat fara remuscari in momentul in care a simtit ca nu mai corespund interesului Romaniei si/sau ale PNL. Din punctul sau de vedere, despartirea de un aliat ale carui actiuni politice erau impotriva intereselor Romaniei (prioritati economice gresite, politici sociale defectuoase, o politica de cadre dubioasa) sau ale PNL (intr-o eventuala alianta relatiile impuse de parteneri nu erau tocmai principiale) nu constituia o tradare. Si avea perfecta dreptate.

Ce te faci insa atunci cand ai sentimentul ca politica promovata de propriul tau partid, cel pe listele caruia ai ajuns sa ai acces la demnitati publice, nu te mai reprezinta? Cand simti ca increderea electoratului este pe cale sa se risipeasca si ca acest fapt nu este in masura sa-i tulbure din cale afara pe colegii tai? Cand vezi cum, cu fiecare zi, promisiunile facute in campania electorala se indeparteaza vazand cu ochii si dezamagirea celor din jurul tau este tot mai mare?

Teoretic, ai putea sa pleci la un alt partid. Dar in felul acesta ti-ai trada propria ta constiinta politica. Un om care crede cu adevarat in ideile pe care le sustine, care este convins de valabilitatea doctrinei partidului sau, care a purtat batalii pentru a convinge cetatenii ca solutiile propuse de formatiunea sa politica sunt cele corecte, nu va putea trece niciodata la alt partid, eventual de semn politic opus. Cine face cu usurinta acest pas nu este om politic. Este un aventurier, un om fara convingeri, un mercenar care a intrat in politica doar pentru a-i fi bine lui si acolitilor sai. Pe termen mediu, un astfel de om nu are nici un fel de viitor. Mai devreme sau mai tarziu, impostura va iesi la suprafata, onorabilitatea si credibilitatea sa vor deveni nule, iar partidul care l-a primit, dupa ce il va lasa sa-si balacareasca fosta formatiune politica, il va marginaliza cu dispret.

Un om de onoare nu-si va schimba culoarea politica in functie de relatiile personale mai bune sau mai proaste cu unii sau cu altii. Daca nu mai exista alta solutie, el are sansa sa se detaseze de grupul politic a carui politica simte ca nu il mai reprezinta (eventual renuntand la acele demnitati publice pe care le-a obtinut gratie apartenentei sale la respectivul grup) si sa continue sa-si sustina din interior, cu modestie, dar si cu tenacitate, ideile in care crede si care i-au adus respectul si voturile electoratului.

In momentul in care esti consecvent cu tine insuti, ai renuntat la privilegiile functiilor, iar gandul tau se indreapta exclusiv catre binele public, te poti uita in oglinda sau in ochii semenilor fara sa rosesti. Constiinta ta este cu adevarat curata. Aceasta este - cred eu - adevarata consecventa in politica.
×
Subiecte în articol: editorial politica