x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Consiliul, Basescu si "imaculata"!

Consiliul, Basescu si "imaculata"!

de Valentin Stan    |    15 Iun 2006   •   00:00
Consiliul, Basescu si "imaculata"!

Ce bine, sa arunci Romania in derizoriu, cu reforma ta de procuror comunist, doar pentru ca sa-ti mai pui o mistrie de chirpici pe soclul in devenire de comisar UE!

Consiliul European din 15-16 iunie 2006 va oferi Romaniei doar o perspectiva vaga de aderare in ianuarie 2007 la Uniunea Europeana. Orice formulare din "Concluziile Presedintiei", documentul final al Consiliului, care nu va stabili aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, fara conditionari, nu va fi decat o simpla repetare a raportului Comisiei Europene din mai si a prevederilor din tratatul de aderare. Astfel, Consiliul poate "pe baza unei recomandari a Comisiei sa decida ca data de aderare a statului (Romania - nota mea) sa fie amanata cu un an"!

Basescu dadea verdictul la 20 ianuarie 2006, atunci cand informa corpul diplomatic acreditat la Bucuresti in legatura cu ceea ce ar trebui sa contina raportul Comisiei Europene din mai, reflectat in decizia politica a Consiliului European din iunie:

"Romania si-a asigurat o evolutie pozitiva daca, prin raportul din 16-17 mai 2006, Comisia Europeana va recomanda neaplicarea clauzei de salvgardare".

Ei bine, Romania nu "si-a asigurat o evolutie pozitiva"! Iar guvernul Tariceanu nu este "cel mai performant Guvern din ""90 si pana in prezent", cum il considera Basescu! si, totusi, exista performanta! Aceea a discreditarii Romaniei cu buna stiinta, pentru impunerea unei imagini internationale individuale, cu consecinte devastatoare asupra sanselor de integrare ale tarii. Sa luam, bunaoara, prestatia celei pe care Bruxellesul si presa occidentala o considera campionul absolut al luptei impotriva coruptiei in Romania, "imaculata" Macovei, ministrul Justitiei!

Dupa ce Renate Weber a desfiintat copios intr-o emisiune televizata argumentatia celui mai incompetent ministru al Justitiei din istoria postdecembrista a Romaniei, pe care Macovei isi intemeia tocmai actele esentiale ale reformei juridice si politice (Codul de Procedura Penala si Agentia Nationala de Integritate), mitul europenitatii "imaculatei" s-a facut tandari! Am zgariat putin cu degetul pe sub bronzul de campion al dreptatii, al "atletei", si am dat de zgura adanca a "statului politienesc", de care vorbeste comunicatul Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Transparency International si Centrului de Resurse Juridice.

Ei bine, vreti sa aflati de unde stie Europa ca Macovei e "singura" in lupta impotriva coruptiei? Iata ce apare in Le Figaro din 17 martie 2006, sub semnatura lui Arielle Thedrel, cu propriile cuvinte ale lui Macovei citate de cotidianul francez:

"Ea dezvaluie ca, in ciuda sustinerii presedintelui si mai ales a opiniei publice, ea «se simte cateodata singura». «Misiunea mea, recunoaste ea, este din ce in ce mai dificila». Parlamentul face rezistenta".

Sigur, sustinerea presedintelui pentru lupta anticoruptie, adica pentru Macovei, este abia pe locul doi, dupa sustinerea "opiniei publice", in viziunea "imaculatei"! Iar Parlamentul rezista, rezista... ca la Oituz! si mititica de ea, "imaculata", tare "singura se simte cateodata"!

Si acum, atentie! Unul din argumentele forte ale sustinatorilor amanarii ratificarii tratatului de aderare in tari ca Franta si Germania, motorul integrarii europene, este acela ca "ratificarea care urmeaza sa aiba loc este utilizata ca un instrument de presiune pentru continuarea reformelor". (cf. Deutsche Welle, 5 aprilie 2006). Adica in Europa se considera ca Romania trebuie amanata pana in ultima clipa, pentru ca Romania nu e credibila in efortul ei de reforma si il poate abandona daca devine sigura de data aderarii! Toate stradaniile guvernului ar trebui canalizate pentru a demonstra Europei ca eforturile noastre de reforma si lupta anticoruptie sunt substantiale si nu se vor opri la momentul aderarii sau aflarii unei date certe pentru aderare! Ei bine, ce credeti ca face Macovei cea "singurica" pentru imagine, in detrimentul Romaniei? Pai, declara public ca lupta impotriva coruptiei in Romania ar fi si mai problematica dupa aderare!!! Iata:

"Majoritatea politica pentru sustinerea masurilor anti-coruptie este astazi o problema in Romania si exista riscul ca, dupa data aderarii, sa fie o problema si mai mare decat astazi. Eu nu ma asteptam sa fie atat de dificil, pentru ca, in mod naiv, probabil, am crezut ca intr-adevar toate partidele vor lupta impotriva coruptiei"! (Vezi RADIO ROMANIA ACTUALITATI, 9 mai 2006, ora 22:05).

Asadar, partidele din Romania nu lupta impotriva coruptiei si actuala majoritate politica din Parlament "risca" sa fie o problema "si mai mare" in perspectiva aderarii la UE, in ceea ce priveste capacitatea de lupta anticoruptie! Ce bine, sa arunci Romania in derizoriu, cu reforma ta de procuror comunist, doar pentru ca sa-ti mai pui o mistrie de chirpici pe soclul in devenire de comisar UE sau judecator la Curtea de la Luxemburg sau mai stiu eu la ce ravneste "singurica"! Domn"" Basescu, felicitari! Ati avut mana "buna"!
×
Subiecte în articol: editorial romania lupta