x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Constructiile, un sector care aduce profit

Constructiile, un sector care aduce profit

de Laszlo Borbely    |    27 Mar 2006   •   00:00
Constructiile, un sector care aduce profit

Tocmai din acest motiv, trebuie sa fim sensibili la problemele constructorilor si sa-i sprijinim concret, promovand acte normative care ii ajuta sa-si dezvolte activitatea si mai mult. Un exemplu in acest sens il constituie propunerea constructorilor de reducere a taxei pe valoarea adaugata, care ar putea determina o puternica dezvoltare a acestui sector.

Domeniul constructiilor s-a dezvoltat din ce in ce mai mult in ultima vreme, aducand venituri considerabile la bugetul de stat. Cresterea inregistrata anul trecut in constructii a fost mai mult decat dubla fata de cresterea economica. Intr-o tara in care se construieste tot mai mult, inseamna ca exista o economie care functioneaza. Iar in Romania se construieste din ce in ce mai mult, atat de catre companiile autohtone, cat si de investitori straini, fapt care arata ca piata romaneasca a devenit interesanta.

Dezvoltarea pe care au avut-o constructiile in Romania este demonstrata si de numarul mare de firme prezente zilele trecute la Targul International de Constructii Construct Expo. Fata de 1993, numarul firmelor expozante a crescut de 14 ori, ajungand ca in acest an Targul Construct Expo sa fie impartit in doua: o expozitie in care sa fie prezenti antreprenorii in constructii, iar a doua pentru firmele care executa finisajele.

Un domeniu in care sunt foarte multe firme care functioneaza este un domeniu care care aduce profit pentru economie. Tocmai din acest motiv, trebuie sa fim sensibili la problemele constructorilor si sa-i sprijinim concret, promovand acte normative care ii ajuta sa-si dezvolte activitatea si mai mult.

Un exemplu in acest sens il constituie propunerea constructorilor de reducere a taxei pe valoarea adaugata, care ar putea determina o puternica dezvoltare a acestui sector. Este adevarat ca, daca privim lucrurile din punct de vedere al Finantelor, masura nu este usor de luat, intrucat se vor activa si alte zone de activitate care vor solicita reducerea TVA. Insa o astfel de solicitare trebuie sa fie sustinuta de argumente solide. Este nevoie sa demonstram ca reducerea TVA intr-un domeniu, cum ar fi cel al constructiilor, va genera o dezvoltare a investitiilor din care bugetul de stat are mai mult de castigat decat daca taxa ar fi mentinuta la cota actuala.

Un alt aspect foarte important este legat de sprijinul pe care trebuie sa-l acordam companiilor autohtone. Vorbim de integrare in Uniunea Europeana, de angajamente pe care le avem de indeplinit, insa trebuie sa avem grija si ce reglementari adoptam pentru domenii care constituie surse de venit pentru economie.

Legislatia existenta la ora actuala este restrictiva chiar si pentru companii de constructii puternice din Romania, intrucat pentru a participa la proiecte mai ample li se cere experienta de trei ori mai mare decat valoarea investitiei. Este un prag prea ridicat, care, practic, ii trimite pe constructorii romani direct la categoria subantreprenorilor. Cred ca se impun schimbari ale legislatiei, astfel incat, in cazul investitiilor mari, experienta ceruta sa fie redusa la aproximativ 1,5 ori, comparativ cu pretul proiectului. O astfel de modificare va oferi constructorilor romani posibilitatea de a concura alaturi de constructori importanti din strainatate, pentru a accede in mod direct la proiecte de mai mare anvergura, nu doar ca subantreprenori, asa cum se intampla acum.

Pentru toti constructorii este important ca, pe langa investitiile private, sa existe si proiecte guvernamentale in care sa se implice. Iar proiecte exista, fie ca este vorba de constructia de locuinte, fie ca este vorba de infrastructura. Insa pentru a se implica in aceste proiecte, constructorii au nevoie de garantia ca isi vor primi la timp banii pentru care au lucrat. Iar acest lucru se intampla deja, cel putin in domeniul pe care il coordonez, anul 2005 fiind incheiat fara nici un fel de datorii fata de constructori. Este important insa ca si constructorii sa fie foarte seriosi in respectarea termenelor de executie si a calitatii lucrarilor.
×
Subiecte în articol: editorial