x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Contabilul de la Sanatate intra in panica

Contabilul de la Sanatate intra in panica

de Mihai Tanasescu    |    16 Dec 2005   •   00:00
Contabilul de la Sanatate intra in panica

Ne confruntam zilele acestea cu o criza profunda a sistemului national de sanatate. Este o criza structurala, cauzata de conflictul dintre corpul medical si conducerea ministerului Sanatatii. Este o criza functionala pentru ca, din cauza managementului defectuos al conducerii ministerului, epidemia de rujeola nu a fost combatuta eficient.

Putem sa-l acuzam pe ministrul Nicolaescu pentru ca nu stie cum se trateaza rujeola? Nu, pentru ca nu are pregatire medicala. Atunci putem sa-l acuzam pe contabilul Nicolaescu de management defectuos al fondurilor bugetare! La sfarsitul lunii noiembrie, bugetul asigurarilor sociale de sanatate inregistra un excedent de aproximativ 500 miliarde de lei vechi. Acesti bani ar fi trebuit cheltuiti pentru rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confrunta sistemul de sanatate.

Contabilul pus in fruntea Sanatatii este mult mai preocupat de comenzile politice pe care trebuie sa le onoreze decat de soarta sistemului pe care-l conduce. El stie ca trebuie sa dea afara pe toti cei care ar putea sa-i devina oponenti puternici si credibili la ideea fixa pe care o promoveaza: centralizarea sub propria comanda a cat mai multor fonduri pentru a-si consolida puterea. Intregul pachet de "reforme ale sanatatii" are un singur obiectiv: bani mai multi, gestionati netransparent, in mana unui singur om. In conditiile in care nu este in stare sa cheltuiasca banii alocati prin buget, oare de ce vrea contabilul de la Sanatate sa inventeze taxe noi? Sau ce spuneti de taxe la taxe cum este cazul fondului de viciu?

Controalele ministrului au avut substrat politic. La spitalele manageriate de reprezentanti de frunte ai PD sau ai PNL (cum sunt cele din Buzau sau Mehedinti), unde se inregistreaza datorii de zeci de miliarde de lei, ministrul a inchis ochii si a lasat directorii in functie. In alte parti, controlul a demonstrat performante manageriale notabile. Ministrul a inchis din nou ochii si a taiat in carne vie. Somitati ale medicinii romanesti, specialisti recunoscuti si in strainatate au fost indepartati pentru ca nu aveau culoarea politica potrivita - portocaliul. Ministrul a epurat in stil sovietic ce era mai bun in medicina romaneasca, dupa care a venit in fata natiunii si ne-a prezentat planurile sale de reforma. Cum nu este in stare sa rezolve criza din Sanatate, atunci provoaca alta, in dorinta sa ascunda publicului faptul ca inca mai mor copii de rujeola in spitalele romanesti.

Cu cateva luni in urma, premierul Tariceanu a rupt acordul cu FMI si i-a acuzat pe reprezentantii FMI ca au avut o atitudine de "mic contabil". Este momentul ca premierul sa rupa contractul cu un alt "mic contabil" al societatii romanesti - Eugen Nicolaescu.

×
Subiecte în articol: sanatate editorial