x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Contimporani" cu Eminescu (III)

"Contimporani" cu Eminescu (III)

de Marian Nazat    |    23 Mar 2006   •   00:00
"Contimporani" cu Eminescu (III)

"Nu ne indoim ca si alegerile pentru consiliile judetene vor avea aceeasi firma si se vor face pentru aceleasi scopuri. Judetele au fondurile lor, iar puternicii zilei au rude, au copii"
Timpul, 27.05.1880

"Dupa cat aflam insa - conchide Eminescu la 3.04.1880 - , cauza numirii acestor doi domni la tribunalul de Iasi, cu calcarea in picioare a normelor ierarhice de inaintare, este, ca toate relele din tara noastra, politica. E vorba de-a se intenta procese de natura politica unor opozanti nemultumiti cu starea actuala de lucruri si, findca nici un magistrat mai vechi nu s-ar fi prefacut in unealta a guvernului rosu, s-au luat niste tineri fara experienta si fara sangele rosu trebuitor unui judecator. Ce le pasa rosiilor daca acesti tineri, avand chiar cele mai bune intentiuni, vor fi compromisi si facuti imposibili prin proceduri nechibzuite? Scopul guvernului, sicanarea opozitiei, s-ar ajunge."

Cu osebire in 2005, dupa campanii de presa virulente si globalizante, multi magistrati cu experienta au lepadat roba si s-au pensionat prematur. Devenisera o piedica in calea reformei oranj. Erau nereciclabili. Inutilizabili ca unelte de lucru in productia de dosare penale pe cap de opozant politic. Miscarea seamana cu epurarea rosie (nu liberala!) din anii cincizeci, mai ales ca in laboratoarele Justitiei se pritoceste, la ucazul basescian, "procurorizarea" a o mie de politisti. Din dosul societatii civile, Alina Mungiu Pippidi, aceasta Ana Pauker a dreptei democratice, vitupereaza pol-potic: "Nu avem inchisori destule pentru corupti si nici legi asa de bune si de dure ca sa-i vanam. (...) Nu trebuie sa ajungem in instanta, e lung si costisitor. Am propus la acel seminar sa aplicam o prezumtie generala de vinovatie tuturor". Pe cand "canalele de reeducare a elementelor dusmanoase", doamna Pippidi?
*

"Conservatorii - scrie «conservatorul» Eminescu la 08.04.1880 - traiesc din averea lor, desi fac politica; liberalii traiesc din politica si din averea statului; pentru conservatori principiile sunt credinte marturisite, pentru liberali, pretexte de a ajunge la putere."
Nu sunt sigur daca presedintele Basescu, in lungile sale voiaje oceanice, l-a citit pe gazetarul din Ipotesti, dar chestia cu liberalii hrapareti sigur ii gadila orgoliul. Pai, nu domnia sa atragea atentia asupra grupurilor de "patricieni" pripasite in dosul premierului? Cat despre conservatori, ioc virtute! O "solutie imorala", dar necesara in ecuatia puterii actuale, denuntata cu solemna ipocrizie de inaltul si jucausul locatar cotrocenist, dar exploatata fara scrupule in asigurarea majoritatii de orice fel.
*

"Cunoscand principiul fundamental al partidului dominant, acela de-a se bucura de toate foloasele vietii publice sub pretextul unei deosebiri de principii, nu ne indoim ca si alegerile pentru consiliile judetene vor avea aceeasi firma si se vor face pentru aceleasi scopuri. Judetele au fondurile lor, iar puternicii zilei au rude, au copii. Pentru rude, slujbe judetene, pentru copii, burse in strainatate - toate acestea impartite ca intre buni parinti de familie - iata singura ratiune de a fi a consiliilor judetene si a respectivelor comitete permanente, sub regimul liberal" (Timpul, 27.05.1880).

"Slujbele judetene" se dau in continuare musteriilor "partidului dominant" si nimeni nu cuteaza sa cracneasca. O complicitate tacuta, nebiruita si extrem de profitabila s-a lasat peste afacerile fiecarui consiliu judetean. Din cand in cand, tihna acestor "parinti de familie" e stricata de alegeri, dar nu cine stie ce. Grupurile se repliaza rapid si conlucreaza pe din dos, intr-o perfecta alternanta a intereselor mercantil constientizate. Ca nu se cade sa le ramana copiii pe drumuri...

×
Subiecte în articol: editorial