x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Conversaţie despre stil cu Ramona Voicu

Conversaţie despre stil cu Ramona Voicu

04 Oct 2009   •   00:00
Conversaţie despre stil cu Ramona Voicu
Sursa foto: /Arhina personală

Ramona Voicu este stilist freelance şi consultant de imagine. Prin urmare, am avut un dialog despre stil cu cea mai interesantă (după mine) stilistă de fashion de la noi. Persoana (mai mult decât potrivită) pentru o conversaţie (mai mult decât conversaţie).



de Elsa Exarhu / elsaexarhu.wordpress.com

Elsa
Ce admiri cel mai mult la o gagică?

Ramona
Aerul pe care îl respiră. Cum calcă, ce lumină degajă. Cel mai mult, în ultimul timp, îmi plac imperfecţiunile frumos asumate. O femeie neintimidată de amprentele pe care le pune timpul sau o stare. Nu-mi plac femeile artificiale, deghizate în spatele unor outfit-uri strategic compuse. Mă sperie impecabilitatea asta.

Elsa
E un cod cultural care a fost descifrat greşit: ori eşti ca de ghips, şi se cheamă că eşti elegantă, ori în totală neglijenţă. Lipseşte mijlocul.
Eu te admir pe tine pentru stilul tău bine conturat şi totuşi atât de imprevizibil. Tu pe cine admiri?

Ramona
Eu tot pe tine.

Elsa
Pe mine mă înţeleg destul de puţini. Am întâlnit câteva persoane "neajutorate" totalmente în materie de stil, care m-au sfătuit să mă îmbrac şi eu ca omul.... Deci e o descifrare dificilă asta. Înainte de o vizită la Clarence House şi o întâlnire cu Prinţul Charles, cineva mi-a spus cu ezitare că nu a văzut în viaţa ei o persoană atât de ciudat îmbrăcată, ca mine (şi mă schimbasem de nişte pantaloni de călărie, în 5 minute, într-o rochie de seară).

Ramona
Eu aş merge cu tine şi la Regina Angliei aşa cum eşti îmbrăcată acum, am putea face un picnic la Versailles sau orice altceva, şi eleganţa ar rămâne. Dar acestea sunt "dioptriile" mele şi nu le pot împrumuta.

Elsa
Mai multe "dioptrii" ca ale tale ar face lumea mai frumoasă.

Ramona
Şi ar exila toate femeile care vor să arate ca nişte păpuşi de plastic.

Elsa
Sau le-ar vindeca.
De exemplu, mi-ar plăcea să-mi spui cum arată aspiraţia ta? Cum ştii ce pui pe tine în fiecare dimineaţă?

Ramona
Îmi aleg hainele direct, după stare. Fără o regulă de culoare sau de compoziţie a ţinutei. N-am ezitări, nu durează mult.

Elsa
Şi îţi place ce iese?

Ramona
De fiecare dată.

Elsa
Care este ultima ta "obsesie" vestimentară?

Ramona
Port de două săptămâni, spre consternarea celor cu care mă întâlnesc, şi care ştiu că fac imagine, o pereche de jeanşi rupţi şi vopsiţi, care arată ca şi cum aş fi fugit de pe şantier, şi pe care simt că i-aş putea purta până şi cu cel mai elegant pantof de seară sau cu pălărie. Am obsesia lucrului trăit, a obiectelor impregnate. Frecvenţa cu care schimbi nu e un plus.

Elsa
După ani în care cumpăram tot felul de haine şi nu le purtam niciodată, am ajuns la performanţa de a le purta până le rup. Mai nou, m-am amorezat şi de lucrurile rupte, pe care m-am încăpăţânat să le port, dar foarte curate. Îţi ia un timp până înveţi să alegi. Cât şi-a luat ţie?

Ramona
Câţiva ani buni.
Criza aduce din acest punct de vedere un plus, pentru că oamenii sunt nevoiţi să recicleze garderoba, şi hainele lor capătă, în sfârşit, ceea ce trebuie să aibă o haină, împrumută din personalitatea lor.

Elsa
Cum îţi par îmbrăcaţi bărbaţii?

Ramona
Îi văd în trei categorii: demonstrativi, macho şi impersonali.

Elsa
Şi pe cei strangulaţi într-un costum închis la toţi nasturii şi cu mânecuţele prea lungi, în care categorie îi pui?

Ramona
În categoria "vai de retina mea".

Elsa
Atunci avem patru categorii, şi cred că ultima e şi cea mai numeroasă. Dar cum arată un tip bine îmbrăcat în viziunea ta?

Ramona
Întâi e bine încălţat. Cu nişte pantofi măsura lui, curaţi, dar nu strălucitori. Poate să poarte un jeans relaxat, necălcat cu dungă şi nici tras peste burtă, cu un t-shirt sau o cămaşă necăutate, peste care poate avea un sacou sur mesure. Îmi plac mult detaliile: o eşarfă, o batistă, un basc, o pereche de ochelari de soare bine aleşi. Şi fără bijuterii, sunt prea puţini bărbaţi care ştiu să aleagă şi să poarte o bijuterie.

Elsa
Şi pentru cei fără aplecare, dar care ar fi dornici să se cureţe de schemele astea triste, ce soluţie vezi?

Ramona
Primul pas ar fi să admită că ceva nu e în regulă. Mai apoi, să-şi dorească să caute schimbarea şi să consulte câţiva stilişti, până găsesc "doctorul" potrivit.

Elsa
Ce citeşti, ce te inspiră în căutările tale? Reviste, site-uri?

Ramona
Dincolo de lecturile obligatorii (Vogue, site-uri) mă inspiră filmele, călătoriile mele şi unele secvenţe de viaţă. De exemplu, după filmul "Coco", aveam chef să-mi cumpăr o maşină de cusut şi să-mi transform cearceafurile în rochii. În ultimul timp mă inspiră doamnele în vârstă pe care le întâlnesc când îl plimb pe fiul meu prin parc.

Elsa
Ce îţi place la ele?

Ramona
Au o cochetărie naturală. Se aşază uşor pe bancă, au mişcările line. Au feminitate gesturile lor, sunt saturate culorile pe care le poartă. Nu e nimic forţat.

Elsa
Îmi poţi da câteva nume de gagici miştoace, pe care le admiri? Pot fi de peste tot şi dintotdeauna.

Ramona
Lauren Hutton, Lou Dillon - fiica lui Jane Birkin, Marlene Dietriech, Monica Vitti - toate femeile lui Antonioni şi ale lui Vittorio de Sica, Christie Turlington, Olga Tudorache, Sofia Vicoveanca, Maria Tănase şi sigur multe altele care nu îmi vin acum în minte.

Elsa
Şi tipi?

Ramona
Serge Gainsbourg, Marcello Mastroiani, Paul Newman, Woody Harelson, Nicholas Gueschiere (Balenciaga).

×
Subiecte în articol: de pus pe gând