x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Coronavirus face radiografia României

Coronavirus face radiografia României

de Dan Constantin    |    04 Mar 2020   •   08:00
Coronavirus face radiografia României

Venirea iernii în România, țară care nu s-a mutat din zona celor patru anotimpuri, ne ia mereu prin surprindere. La vară, urmează să fim la fel de surprinși de caniculă! În acest an, guvernul a avut noroc: iarna a fost o trecere doar prin calendar, ne-au ocolit troienele, viscolul a bătut doar vreo două zile. A venit însă coronavirusul, epidemia extinzându-se la nivel planetar, cu consecințe drastice. Reacționăm mai bine în fața noii amenințări? Este România mai bine pregătită pentru a accepta constrângeri și aplica rețete de combatere și protecție?

Valul de spaimă provocat de noua gripă chinezească este mai greu de trecut decât îngrijorarea indusă de Huawei. Neavând o tehnologie capabilă să concureze oferta colosului telecom în tehnologia 5G, SUA au lansat motivul pericolului de securitate, impunând și aliaților ascultători un embargo în domeniu. În speța COVID-19 problema este mai complicată. S-a dovedit că virusul nu poate fi stopat în interiorul Chinei, devenind o amenințare reală globală. Criza de sănătate se extinde în marș forțat în Europa, SUA, Asia, suprapunându-se cu efecte directe și peste valul de îngrijorări care domina anterior economia lumii. Cum vom putea evita recesiunea? Deja decidenții puternici se pregătesc să combată o criză economică atipică, de această dată adusă nu de o bulă speculativă și falimente bacare de răsunet, ci de un concediu medical prelungit la nivel global. Reuniunea G7 a miniștrilor de finanțe și a băncilor centrale ia în discuție măsurile care ar putea evita simultaneitatea crizei sanitare cu o criză financiară. Prognozele arată că epidemia va „mușca” din PIB-ul economiei mondiale până la 1,5 procente. Apare cu claritate că vor fi avansate bugete sporite pentru cheltuielile destinate sănătății și protecției persoanelor vulnerabile. Rolul statului sporește în momentele de criză, starea de alertă epidemiologică relaxând politicile fiscale. Cel puțin pentru moment, nu se mai iau în calcul sancțiuni pentru deficitele provocate de noua stare de alertă. Cine are minte la nivel guvernamental va propune ca ajutoarele să stimuleze munca la domiciliu, să dea facilități la impozite și să compenseze pierderile companiilor lovite de restricțiile impuse de protecția populației. Turismul și transportul aerian pot beneficia de renunțări de TVA sau amânări de plăți. De asemenea, scăderea prognozată de servicii bancare va conduce la reducerea rezervelor obligatorii. În acest sens, este de semnalat că Banca Națională a României este prima instituție care a luat o măsură concretă cu efect economic în fața provocărilor, relaxând nivelul rezervelor obligatorii ale băncilor.

Degringolada din politica românească nu pare aproape de sfârșit, ci se amplifică. Mediatorul-jucător de la Cotroceni întărâtă taberele, stimulând instabilitatea prelungită, impunând alegeri anticipate care ar putea „cădea” pe un vârf al epidemie. Apar diversiuni de proporții pentru abaterea atenției de la problemele reale, în joc intrând iar procurorii DNA, pentru a face uitată prestația penală a vopsitului blond de la Sănătate. Un nou val de emigranți presează la granița de sud, dar ministrul de interne a intrat în conflict cu structurile de forță și anunță reorganizări paralizante pentru capacitatea de acțiune a Poliției de frontieră și Jandarmeriei. Asta după ce a încercat destabilizarea sistemului pentru situații de urgență, vrând capul lui Arafat, unul dintre puținii decidenți care judecă normal și are autoritate națională. La guvern bate vântul, Cîțu fiind cea mai proastă alegere pentru a impune un Executiv cu țiglele pe casă. Nici societatea civilă nu dă semne că poate interveni ca un factor de corecție. Semnificativ pentru degringolada din societate este acțiunea antivaccinare într-un moment critic, în care comunitatea mondială caută cu disperare să producă un vaccin pentru coronavirus. În rest, Sănătate! Scapă cine poate!

×