x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Corupţia şi prostia fac discursul la zi al fotbalului

Corupţia şi prostia fac discursul la zi al fotbalului

de Dan Dumitrescu    |    01 Noi 2011   •   21:00

Fotbalul romanesc practica in aceste zile cel mai convingator si cel mai sincer discurs al sau. DNA a sifonat catre presa stenograme din care aflam cum Vasile Avram si Cristian Borcea sam­panizeaza relatiile dintre arbitraj si clubul Dinamo. Patronul Astrei, Ioan Niculae, il trateaza cu sut in fund pe Sumudica doar pentru ca nabadaiosul antrenor si-a permis sa ignore statutul sau de sclav si, in consecinta, si-a permis sa ignore fudulia patronala. Galamaz zace pe un pat de spital dupa ce un dement, protejat de prestatia jigodoasa a unei firme de paza, l-a lovit miseleste pe fot­balist pe terenul de joc.

Novak Mar­tinovici si Razvan Stanca sunt ame­nintati cu suspendarea fiindca nu l-au lasat pe acel animal turbat sa-si faca de cap, in continuare, pe noul stadion al Petrolului. Ion Cra­ciunescu chinuieste un discurs con­tra­dictoriu. Incearca sa-l scoata pe ar­bitrul Robert Dumitru citind si­la­bisit regulamentul, dar revine ca om si apreciaza gestul curajos al lui Martinovici. Dumitru Dragomir nu prea o are cu regulamentele. Le invoca insa folcloric, sugerand Comisiei de Disciplina din subordinea LPF decizii aspre impotriva fotbalistilor stelisti. Fiindca numai astfel isi poate arata si Dragomir muschii in razboiul pe care il are cu Gigi Becali. Defilarea membrilor Comitetului Executiv pe la poarta noua a DNA-ului pune bomboana pe coliva. Mai ales atunci cand procurorii au primit sarcini de serviciu de la un falit de talia lui Adrian Mititelu.

Iar toate aceste elemente din discursul la zi al fotbalului sunt acompaniate admirabil de rezultatele realizate de noi prin preliminariile CE si prin cupele europene, sunt acompaniate corespunzator de comentarii remarcabile prin umorul lor involuntar.

Fotbalul romanesc practica in aceste zile cel mai convingator si cel mai sincer discurs al sau. Dar de­geaba! Acuzatiile aduse lui Vasile Avram si arbitrajului sunt foarte subtiri in raport cu realitatea de fapt. Si neprobate profesionist. Asa incat pedepsele, daca se va ajunge la pedepse, vor avea doar efectul unei dulci mangaieri.

Cata vreme pro­curorii vor regiza doar spectacole de sunet si lumini, cancerul coruptiei va fi retrogradat la nivelul micilor gainarii. Fudulia patronala, la randul ei, va persecuta in continuare meseriasii fotbalului. Si, incet, incet, meseriasii cu persona­litate vor refuza angajamentele, locul lor fiind luate de niste mediocrii umili. Astfel, sub dictatura prostilor, fotbalul poate urca pe culmi, dar numai pe culmile prostiei omenesti. Fotbalistii sunt condamnati si ei sa cadenteze intr-o mediocritate bine intemeiata. Iar soarta lor, iata, nu depinde doar de capriciile patronului. Depinde si de relatia patronului cu puternicii Ligii. Baietii care au dat cu pumnul in adversari (cum s-a intamplat la meciul Rapid – Steaua) vor fi iertati. Cei care au avut tupeul de a pedepsi un huligan sunt ame­nintati, in schimb, cu suspendari exemplare.

Rasul si plansul capata definitii confuze in fotbalul nostru. Impostura devine suverana si creeaza rating vedetos. In timp ce treaba asezata va fi abandonata intr-o totala nebagare de seama. Fiindca si presa a ajuns sa fie a fotbalului, spagar sau din prostie autentica.

×
Subiecte în articol: editorial