x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cota fixa de impozitare

Cota fixa de impozitare

de Mihai Tanasescu    |    28 Feb 2006   •   00:00
Cota fixa de impozitare

Executivul condus de premierul Tariceanu nu face altceva decat sa respecte traditia unei politici de adancire a decalajelor sociale, prin protejarea celor cu venituri mari si jecmanirea celor cu venituri mici si foarte mici.

Actualul Guvern sacrifica, din ratiuni politice, competitivitatea economiei romanesti, insistand cu promovarea unei politici fiscale neadecvate realitatii din tara noastra. De un an si jumatate, analistii economici si financiari, recent chiar si Fondul Monetar International si

Comisia Europeana, au spus raspicat guvernului Tariceanu: "ati gresit cand ati introdus Cota unica". Cu toate acestea, Guvernul refuza sa asculte mesajele critice. Cabinetul condus de premierul Tariceanu a luat in brate Cota unica de 16% si pare mai degraba dispus sa se prabuseasca o data cu ea decat sa corecteze derapajele provocate de aceasta masura.

Gaura provocata in bugetul de stat prin promovarea lui "16%" nu va putea fi insa acoperita prin inventarea de noi taxe si impozite. Singura solutie este majorarea TVA sau a Cotei unice. In acest sens, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Joaquin Almunia, s-a ferit sa faca recomandari Guvernului. Aceste lucruri vor fi cuprinse insa in Raportul Comisiei Europene din luna mai, iar concluziile acestui Raport vor avea mult de cantarit in decizia Bruxelles-ului privind integrarea Romaniei in Uniunea Europena la 1 ianuarie 2007.

Din nefericire, Executivul de la Bucuresti ramane la fel de reticent si de letargic in fata preocuparilor expertilor europeni, iar solutiile pe care le vehiculeaza sunt legate de impozitele din vremea lui "Moromete". Cei mai in varsta isi mai amintesc probabil practicile din perioada interbelica, atunci cand proprietatile agricole erau impozitate, dupa cum s-ar exprima Moromete, "prin foncirea".

Impovararea excesiva cu noi si noi biruri a paturilor sociale sarace nu este o practica noua a Guvernului. Executivul condus de premierul Tariceanu nu face altceva decat sa respecte traditia unei politici de adancire a decalajelor sociale, prin protejarea celor cu venituri mari si jecmanirea celor cu venituri mici si foarte mici. Este clar ca majorarea Cotei unice sau a TVA, asa cum au recomandat FMI si UE, il pune pe premier intr-o situatie politica dificila. Majorarea Cotei unice l-ar obliga sa accepte ca, de un an si jumatate, persista in greseala. Cat priveste TVA, lucrurile s-ar deregla si mai mult din punct de vedere economic. Majorarea acesteia ar scadea consumul, ar scadea veniturile la buget si, nu in ultimul rand, ar constitui o noua presiune asupra inflatiei.

Guvernantii mai au la dispozitie doar cateva luni pentru a incerca sa identifice o pozitie comuna privind politica fiscal-bugetara din anii 2007-2008. Ministerul Finantelor Publice trebuie sa prezinte solutiile adecvate pentru indreptarea erorilor comise in politica fiscala, pe parcursul anului trecut, si sa orienteze politica economica a Romaniei spre performanta, pentru anii care urmeaza. Guvernul trebuie sa aleaga intre o alternativa rationala, dedicata dezvoltarii economiei nationale in perioada post-aderare sau un comportament de genul "dupa mine potopul". Esecul politicilor guvernamentale reprezinta in aceasta perioada un potential dezastru pentru intreaga societate romaneasca. Integrarea europeana este o sansa imensa pentru tara noastra, insa ea va fi platita mult prea scump din cauza incompetentei si a iresponsabilitatii politicienilor care ne conduc.

Odata cu intrarea Romaniei in spatiul european multe dintre domeniile de activitate vor avea un alt regim fiscal, in acord cu normele Uniunii Europe. In acest sens, Legea TVA va trebui modificata. De aceea, neaplicarea urgenta a unei solutii care sa consolideze finantele publice pe termen lung va afecta grav capacitatea tarii noastre de a absorbi miliardele de euro acordate de UE.

Romania are nevoie de bani mai multi. Are nevoie de stabilitate legislativa si predictibilitate economica, de un mediu de afaceri competitiv si increzator, de planuri de dezvoltare pe termen mediu si lung. Romania are nevoie, de fapt, de un alt Guvern.

×
Subiecte în articol: editorial