x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cotidianul: "Valentin Stan e idiot"!

Cotidianul: "Valentin Stan e idiot"!

de Valentin Stan    |    15 Mar 2008   •   00:00
Cotidianul: "Valentin Stan e idiot"!

Criminalul are dreptul să fie protejat în faţa apelativului de idiot, ca şi cucernicul monah Avram, din jurnalismul "ţucalar" de la Cotidianul! Haider a rămas idiot, nu pentru că exprima idei naziste (de-aia e idiot şi nu nazist), ci pentru că ideile erau ofensatoare, iar Oberschlick a reacţionat justificat. La fel, orice jurnalist român ar putea reacţiona justificat la atacul lui Băsescu împotriva articolului 10 al Convenţiei, atunci când a zis, fără probe, că jurnaliştii sunt "ziarişti corupţi"!


Liviu Avram, de la Cotidianul, a fost oripilat de modesta mea incursiune în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg (CEDO), prin care am arătat, la Sinteza zilei (10 martie), că orice ziarist poate adresa calificative dure unui politician. Exemplul era cazul "Oberschlick versus Austria", în care jurnalistul Oberschlick a câştigat împotriva lui Haider, care reclama că fusese gratulat cu epitetul de "idiot"! Textul lui Avram, din 12 martie:


«Stan a zis doar atât: "Omul ăsta (adică Haider – n.m.) a ţinut un speech, nici o problemă, şi un jurnalist a spus despre el că e idiot". Ei bine, tocmai acest speech a fost problema lui Jörg Haider, iar acest "nici o problemă" pare a fi problema lui Valentin Stan. Pentru că iată ce a declarat Haider în acel discurs: "Ar trebui comemorate nu doar victimele celui de-Al Doilea Război Mondial, ci şi soldaţii celui de-Al Treilea Reich, deoarece şi ei s-au jertfit pentru pace şi libertate". Iar Oberschlick a scris aşa: "Nu credem că domnul Haider e nazist, ci doar idiot". CEDO a dat dreptate ziaristului pe considerentul că afirmaţia sa, deşi excesivă, a fost un răspuns la un discurs provocator al politicianului. Pe cale de consecinţă, dacă Valentin Stan e convins că afirmaţia lui Haider nu ridică "nici o problemă", jurisprudenţa CEDO ne permite să spunem aşa: nu credem că domnul Stan e nazist, ci doar idiot».


Mai întâi, Stan NU a "zis doar atât". Avram minte ordinar, la fel ca toţi slugoii lui Băsescu! Stan a mai zis, conform benzii audio: "Ce-avem aici? Un demnitar făcut idiot de-un jurnalist! Ştiţi ce-a explicat CEDO? Articolul 10, libertatea de exprimare din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, presupune că tu ai această libertate de exprimare şi atunci când tu enunţi lucruri ce nu sunt plăcute celui căruia i se adresează! Sigur că e ofensator, dar atunci când am interes public şi atunci când analizezi un discurs ce, pe percepţia jurnalistului, poate fi categorisit ca aparţinând unui astfel de individ, din momentul ăla, dacă intervii în acest lucru, atunci nu faci decât să încalci libertatea de exprimare. Şi domnul Haider a rămas idiot! Un demnitar care se supune interesului public, care se supune analizei făcute de jurnalist, poate fi făcut, atunci când jurnalistul se referă la ce spune şi ce face şi idiot şi prost şi orice ar fi"!


Avram sugerează că aş adera la ideile naziste ale lui Haider plecând de la formularea mea "nici o problemă", care se referea la libertatea de exprimare şi nu la conţinutul tiradei lui Haider. De aici, teza că Haider a rămas idiot fiindcă a fost pedepsit de Curte pentru gândire nazistă! Ha, ha, ha! Bietul Avram!


Convenţia Europeană a Drepturilor Omului protejează, în egală măsură, de insultă nejustificată şi pe Adolf Hitler şi pe Maica Thereza! Adică şi criminalul în serie are dreptul să fie protejat, în faţa apelativului de idiot, ca şi cucernicul monah Avram, din jurnalismul "ţucalar" de la Cotidianul! Haider a rămas idiot, nu pentru că exprima idei naziste (de-aia e idiot şi nu nazist), ci pentru că ideile erau ofensatoare, iar Oberschlick a reacţionat justificat. Exact aşa cum orice jurnalist român ar putea reacţiona justificat la atacul lui Băsescu împotriva articolului 10 al Convenţiei, atunci când a zis, fără să probeze, că jurnaliştii sunt "ziarişti plătiţi, corupţi"!


Nea Avrame, tu îţi dai seama, în "întunericimea" minţii tale, că, din momentul în care m-ai declarat public "idiot", ceea ce susţineam eu la Sinteza zilei a avut câştig de cauză? Presupun că NU!

×
Subiecte în articol: editorial haider stan idiot