x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cotroceni via Helsinki

Cotroceni via Helsinki

de Dan Constantin    |    05 Noi 2018   •   08:21
Cotroceni via Helsinki

Floarea dreptei europene se reunește în această săptămână la Helsinki, în Congresul Partidului Popular European. Timp de două zile (7-8 noiembrie), participanții dezbat strategia pentru alegerile europarlamentare de anul viitor și vor stabili, prin vot, cadidatul PPE pentru cea mai importantă funcție executivă din instituțiile UE, cea de președinte al Comisiei Europene. Va participa Klaus Werner Iohannis la lucrările Congresului PPE?

Programul președintelui României este mereu o necunoscută. Nici pentru săptămâna care începe nu există informații legate de activitățile lui Klaus Werner Iohannis. O participare la congresul popularilor europeni ar lămuri însă o parte din neclaritățile care s-au adâncit în privința suportului de care va dispune Iohannis în alegerile prezidențiale din 2019. Deși pare un orizont de timp în care se pot schimba multe pe nisipurile mișcătoare ale politicii românești, etapa Helsinki ar fi ocazia de a planta o bornă a clarificărilor.

Aparent, reuniunea din capitala Finlandei nu are o miză pentru partidele din România care sunt membre ale celei mai puternice familii politice europene. PNL și-a dat deja acordul scris pentru susținerea lui Manfred Weber la președinția Comisiei Europene, ca succesor al lui Juncker, nemaiavând deci ce negocia la congres. În plus, poziționarea dirijată de PPE pentru europarlamentare printr-un manifest global nu poate avea efect de mobilizare intern pentru scrutinul din primăvara 2019, fără o tranșare a conflictelor din PNL, în care Ludovic Orban este contestat. Partidele din România afiliate la PPE nu acționează unitar pe scena politică. UDMR sprijină în Parlament actuala formulă PSD-ALDE și-i asigură o majoritate confortabilă; PMP, partidul lui Băsescu, este la cuțite cu liberalii, iar PNȚCD nu contează. Concurența cu Cioloș și racordarea puternică a fostului comisar european la Bruxelles îl obligă însă pe Iohannis să ia o decizie față de relația cu PPE. Deși președintele României este afișat în galeria liderilor pe site-ul oficial al PPE, el a ocolit din motive niciodată explicate participarea la reuniunile pe care popularii le fac înaintea fiecărui summit al Consiliului European. Va apărea Iohannis la Helsinki? Poziția lui de unic candidat anunțat pentru prezidențialele din 2019 l-ar obliga la călătoria spre Scandinavia. Dacă nu face pasul și se menține la distanță de PPE, vor căpăta consistență vocile care apreciază că Iohannis nu va concura pentru reînnoirea mandatului la Cotroceni, nemaifiind inclus în „jocurile” europene în care doamna Merkel împarte încă așii câștigători.

×