x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Covrigăriile

Covrigăriile

de Razvan Barbulescu    |    21 Noi 2011   •   21:00

Simigeriile, realizarea de top a guvernului Boc, echilibreaza taierile. E singura afacere despre care n-auzi ca merge prost. In clasamentul saraciei, fara covrigi, am cobori dupa Togo, intre Burundi si Zimbabwe.

Inainte de covrigi, a fost Eugenia. Contemporana cu rafturile pline de macaroane, mentosan si compoturi. Dimineata la 5, unii prindeau iaurt la borcanase. Cine avea pile apuca deli­ca­te­sele din locatiile cooperatiei lui Niculescu Mizil – puntea de flori dintre Romania si Europa: ness, crema de ras Gillette, limona din Grecia, Rexona, flori vopsite in Olanda, Kent, coniac si tigari albaneze.

Eugenia era o combinatie de doi bis­cuiti fainosi solidarizati cu o crema ca­fenie. Invadase scolile, facultatile, spi­talele, primariile, gradinitele... Po­pulatia, de la tractoristi la academicieni, era purtatoare de Eugenia: in bu­zu­nare, hainute, traistute, genti di­plo­mat. Concursurile miss Eugenia in­cheiau fericit Festivalul Cantarea Romaniei. Revolutia a descatusat energiile. Copiii copiilor care se hraneau ra­ti­o­­nal cu Eugenia sunt parintii celor care, in capitalism, se hranesc cu co­vrigi.

Bagam covrigi in noi in nestire, la serviciu, pe strada, in mijloacele RATB, in metrou, inainte si dupa bac. Consumatorii de covrigi ingroasa trunchiul viguros al Romaniei din sondaje – elevi, studenti, profesori, muncitori, tarani, functionari, someri, restructurati, medici care si-au depus actele. Pe de alta parte, simigeriile echilibreaza taierile guvernului Boc. Cu saispe mii de euro, un spatiu de 24 de metri patrati, la o chirie de 400 de euro pe luna, esti producator. Un ins vine pe net cu cifre senzationale: 'Am cinci oameni, scoatem 1.500 de co­vrigi pe zi, timp de 30 de zile, la 1 leu bucata... asta face 45 de mii... din astia cel putin 25 la suta sunt profit'.

In treaba asta Guvernul nu da nimic si iese in castig. Cu ochii pe tot ce misca, a simtit potentialul impo­zitului si al amenzilor si a ridicat la 15 au­toritatile de control care se na­pustesc asupra simigeriilor. Inspectori din tot felul de agentii se na­pus­tesc vultureste, se uita in privirile, dosarele si buzunarele covrigarilor pana le iau aerul. Unii chiar se lasa de afacere. Altii dau darul si furia se domoleste. Gratie covrigarilor, Romania s-a inaltat in topul saraciei pana pe locul 68. Altfel, Burundi scria pe noi. Pentru acelasi guvern, o veste excelenta si cu Eugenia. In vreme ce covrigariile salveaza macroeconomia, Eugenia revigoreaza exportul. Un pachet cu sapte Eugenii se vinde in State cu 3 dolari.

×
Subiecte în articol: editorial