x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Crăciun pe timp de criză

Crăciun pe timp de criză

de Matei Vişniec    |    13 Dec 2009   •   00:00
Crăciun pe timp de criză
Sursa foto: Andra Bădulescu/

Anul acesta Crăciunul este sărbătorit pe fondul unei duble crize: economică şi sanitară. Ce bine ar fi dacă Moş Crăciun ar putea să ne aducă în dar nu milioane de jucării şi alte obiecte făcute în China, ci soluţii pentru temperarea delirului financiar care a cuprins planeta, precum şi alungarea virusului H1N1.



Dar nu va fi aşa. Moş Crăciun a intrat şi el, de multă vreme, în ecuaţia comercială a sărbătorii. Ce se aşteaptă de la el, anul acesta, în marile capitale occidentale, este un stimulent pentru ridicarea moralului. Nu e glumă, reponsabilii politici şi economici speră ca milioanele de beculeţe multicolore care se aprind în toată Europa pentru a marca intrarea în sărbătorile de iarnă să-i mai înveselească puţin pe oameni, să-i pună într-o stare de bună dispoziţie, să le insufle puţin optimism, astfel încît Crăciunul să poată avea un efect benefic asupra economiei, deci să contribuie la ieşirea din criză. Pentru că economia, o demonstrează crizele succesive şi chiar economiştii, nu este o ştiinţă exactă, iar printre resorturile ei unele sunt subiective şi ţin de capacitatea oamenilor de a fi încrezători în viitor. Aşadar, ce speră acum experţii care stau cu privirile aţintite asupra diverşilor indicatori? Ei speră că oamenii (consumatorii altfel spus, pentru că economia nu are nevoie de cetăţeni ci, de consumatori) vor scoate bănuţul de la ciorap, dacă mai au ceva la ciorap, ca să cheltuiască pe cadouri şi pe vacanţe, furnizând în acest fel puţin oxigen suplimentar maşinii economice.

După cum ştim, Crăciunul nu mai e de mult o sărbătoare numai religioasă, decât în sufletele unei minorităţi. Crăciunul este în primul rând un eveniment comercial planetar, un delir publicitar, un moment al anului când milioane de mărfuri de care nu avem nevoie pentru a fi fericiţi se revarsă asupra noastră incitându-ne să le cumpărăm...

Crăciunul mai este şi un prilej de deplasări, este un moment turistic important, mai ales că vin şi vacanţele de Crăciun şi de Anul Nou. Toate marile oraşe ale Europei sunt în competiţie pentru a-i primi pe turişti, pentru a-i fascina şi pentru a le stoarce banul.

În Franţa, Parisul pregăteşte un Crăciun mai exuberant ca niciodată. Pe Bulevardul Champs-Elysées a fost amenajată cea mai mare piaţă de Crăciun organizată vreodată în Oraşul Luminilor: 170 de căbănuţe din lemn, găzduind tot atâtea tarabe comerciale de fapt, decorate care de care mai somptuos, îi aşteaptă pe vizitatori şi cumpărători. Şi tot aici a fost instalată o expoziţie unică în Franţa, o expoziţie cu sculpturi de gheaţă realizate de 16 artişti veniţi din numeroase ţări. Primăria Parisului consideră că până la sfârşitul anului 12 milioane de vizitatori vor da o raită pe Champs-Elysées, ca să mai uite de criză, de concedieri, de mărirea preţurilor la energie şi la alte produse, precum şi de gripa porcină.

Alte milioane de turişti, în special familii cu copii, sunt aşteptaţi în oraşele din Alsacia, în frunte cu Strasbourg-ul, pentru că în această zonă se amenajează cele mai celebre pieţe de Crăciun (sau "les marchés de Noël" cum li se spune în franceză). Oraşul Strasbourg a investit un milion de euro pentru piaţa sa de Crăciun pe care o organizează de 439 de ani...

(Va urma)

×
Subiecte în articol: cronica tulburătoare