x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Creatorii de covrigi

Creatorii de covrigi

de Tudor Octavian    |    04 Apr 2011   •   20:03

Croitoresele nu mai cos rochii, le cre­ează. O brutărie de fiţe din zo­na Dorobanţi anunţă noi creaţii de patiserie. Meseriaşii şi artizanii se cheamă toţi creatori. Muncito­rimea nu mai munceşte, creează. Creatori sunt şi taximetriştii, care nu te duc pe drumul cel mai scurt, fiindcă aglomeraţia şi starea stră­zi­­lor le permit să creeze trasee lungi şi întortocheate. Premierul nici el nu se lasă mai prejos decât cre­a­torii de chiloţi şi de sutiente: cre­­ează programe economice. Ro­­mânia are azi mai mulţi crea­tori de orice decât epoca Renaşterii.

Trotuarele din imediata ve­ci­nă­ta­te a blocului în care locuiesc su­portă surplusul de geniu al crea­to­rilor de şanţuri. Cei care tocmai au creat şi apoi au umplut cu pă­mânt un şanţ pentru cablu tv nu se mai ostenesc să-l şi asfalte­ze, întrucât sunt siliţi să pă­ră­seas­că repede locul de creatorii de şan­­ţuri de la compania de apă şi ca­­na­li­zare. La televiziune s-au în­­mul­ţit reclamele creatorilor de iaurturi şi hapuri care rezolvă con­s­tipaţia. Este un semn mai mult decât credibil că, în sfârşit, am ieşit din criză. Constipaţi sunt doar cetăţenii care mănâncă fără mă­sură sau pe săturatelea, iar asta se întâmplă numai în perioadele de prosperitate.

Pe Calea Moşilor şi în zona Pie­ţei Obor, numărul covrigăriilor s-a triplat. Creatorii de covrigi anunţă o diversificare a reţetelor care privesc în principal găurile. În România, boom-ul economic în­cepe cu revoluţia covrigului. Gu­ver­narea Năstase a cunoscut un mare avânt al plăcintăriilor. A fost un veritabil dezmăţ, în ce pri­veş­te creşterea nivelului de trai, în­trucât plăcinta n-are gaură aşa cum are covrigul. Preţul unei plă­cin­te nu poate fi ameliorat decât prin intervenţia la brânză şi la gre­u­ta­te. Deoarece nivelul general de trai nu îngăduia creşterea pre­ţu­lui, plăcinta s-a tot micşorat pâ­nă ce a devenit un produs de lux. Ro­mâ­nia a creat plăcinta home­o­pa­tică. La covrigi, dimpotrivă, to­tul e pozitiv: la un preţ stabil, care garantează stabilitatea eco­no­mică şi controlul leului în re­la­ţie cu cursul covrigului, creşte ma­siv gaura. Locul covrigului mic şi în­desat, numit în termeni profesi­o­nali "Covrigul Boc", a fost luat, fără convulsii ale pieţei şi cu o co­ta­ţie la bursă rezonabilă, de aşa-nu­mi­tul "Covrig Ponta". Mare cât trei covrigi Boc şi cu patru găuri în loc de una, ceea ce îi permite să se cheme o creaţie revoluţionară. Co­­vrigul dublu împletit Ponta con­­vi­nge prin dimensiunile gă­u­ri­lor şi prin suprapunerile ingeni­oa­se de cocă. Bine rumenit şi ge­ni­a­lizat prin susan la unul din ca­pe­te, el e dovada că mai binele se poa­­te. Are de toate: suprafaţă, su­san, găuri. Ce-i lipseşte sunt nu­mai grosimea şi greutatea. Cu un mi­nimum de investiţie în creaţie, Ro­mânia poate oferi covrigul ab­so­lut: numai gaură şi fără covrig.

×