x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Credinţa în ştiinţă

Credinţa în ştiinţă

de Tudor Octavian    |    24 Sep 2010   •   00:00

Profesorului Andronache i s-a pus pata pe studentul Avramie fiindcă avea nume de mucenic.
Andronache preda Socialismul ştiinţific la anul IV şi-l şicana pe Avramie zicându-i: "Ne vedem noi la examen, atunci o să ştim în cine crezi tu de fapt, în ştiinţă sau în mucenici!". Avramie era un student bun, care nu-i dăduse lui Andronache nici un motiv să-l ia în seamă, dar şeful catedrei o ţinea pe a lui: "Noi n-avem nevoie de tineri care numai se prefac că cred în socialismul nostru ştiinţific, iar pe ascuns se închină şi bat mătănii". Cu o lună înainte de examen, Andronache n-a mai făcut un secret din faptul că avea să-l trântească pe Avramie.

"Noi nu construim socialismul cu adventişti şi paranormali", zicea Andronache, deşi Avramie nu era nici una, nici alta, ci un student sărac din partea Sucevei, din tată şi mamă creştini cumpătaţi. Avramie a tocit cursul ştiind că e în zadar, că Andronache avea să-şi facă numărul, ca-n fiecare an. Că studentul cu care îşi punea el ambiţia n-avea scăpare. Nu e drept, îşi zicea Avramie, care avea pentru prima dată în viaţă parte de o situaţie iraţională. Putea să i se întâmple oricui, dar uite că i se întâmpla lui şi nimic nu avea cum să se aşeze în calea capriciului unui om rău. Doar Dumnezeu, gândea Avramie, dar ce treabă să aibă Dumnezeu cu Socialismul ştiinţific al lui Andronache? Un motiv ar fi avut, deoarece şeful catedrei nu scăpa nici o ocazie pentru a le explica studenţilor că, spre deosebire de celelalte ştiinţe, în Socialism ştiinţific trebuie să crezi sincer, nu ca la biserică, unde aprinzi o lumânare şi gata, te-ai plătit.

Cine nu crede sincer, se înfierbânta el la curs, n-are ce căuta printre noi! Avramie fusese învăţat de ai lui să nu mintă. Avramie ştia că o să pice la examen, deoarece Andronache avea obiceiul să-i întrebe pe studenţi cât de tare cred în cursul lui ca ştiinţă, iar el o să răspundă că nu crede. Când s-a făcut ora 9:00 dimineaţa şi Andronache încă nu a apărut, Avramie a simţit un fel de uşurare divină, ca şi cum în curând urma să se ridice în aer şi să plutească pe deasupra Universităţii mântuit pentru toată viaţa de frică şi de acel simţământ umilitor de neputinţă. La zece, Andronache tot nu a apărut, iar la zece şi jumătate, când un miliţian a intrat val vârtej în cancelarie Avramie a aflat de la ce îi venea lui senzaţia de zbor: Andronache fusese găsit mort în cadă.

Andronache se purifica, întocmai sacerdoţilor din Antichitate, înainte de a proceda la testul de credinţă în Socialismul ştiinţific bălăcindu-se un ceas. Dar cu Avramie se pare că a făcut exces de zel şi a stins, agitându-se şi stropind pereţii, gazele în boiler. Asistentul, cu care Avramie a dat a doua zi examenul, a încercat el să-l imite pe Andronache, însă fără talent. Ca orice ştiinţă, i-a zis asistentul lui Avramie, scriindu-i un 9 (nouă) în carnet, Socialismul creează convingeri. Încet, dar încet de tot, ca să nu fie auzit din sală, Avramie i-a şoptit asistentului: Numai proştii au convingeri, tovarăşu' Agrigoroaia, deştepţii au îndoieli.

×
Subiecte în articol: editorial