x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Creste amenintarea

Creste amenintarea

de Radu Tudor    |    22 Iun 2006   •   00:00
Creste amenintarea

Inca un militar roman si-a pierdut viata pe frontul din Afganistan in urma unui atentat premeditat asupra fortelor romanesti. Implicarea alor nostri in misiunile de lupta antitalibane din ultimele luni incepe sa-si arate fata nedorita.

Zilele acestea, un fost agent al serviciului secret irakian din perioada lui Saddam s-a intors in Romania sub o identitate falsa. El fusese o data expulzat in 2003, cand se afla aici sub acoperire diplomatica. Loialistii lui Saddam, sustinatori ai organizatiilor teroriste sunnite ce au transformat Irakul intr-un haos, incearca marea cu degetul. Agentul Mahmoud Chaker venise in Romania pentru a reactiva reteaua de simpatizanti si membri ai Partidului Baas, organizatia atotputernica din mana lui Saddam. Aceasta structura politica panaraba, exponenta de marca a nationalismului cu puternice accente marxiste, era perfect compatibila cu Partidul Comunist Roman. Coruptia, asasinatul politic, servirea exclusiva a intereselor familiei dictatorului si camarilei acestuia, utilizarea serviciilor secrete, toate acestea au transformat Partidul Baas Arab Socialist intr-o monstruozitate politica.

Mai exista inca la noi simpatizanti ai partidului condus candva de Saddam. Pana cand fostul dictator irakian va primi o sentinta judecatoreasca definitiva, varfurile acestui partid lupta din rasputeri pentru destabilizarea Irakului. Miza lor este sa demonstreze ca actualul guvern nu poate calma situatia, ca este incapabil politic si ca fortele coalitiei conduse de americani sufera un esec usturator. Cei mai buni aliati ai loialistilor lui Saddam sunt teroristii sunniti, care au ingrozit intreaga lume cu decapitarile, rapirile si atentatele zilnice. Pana cand sentinta de condamnare la moarte a lui Saddam nu va fi pronuntata si pusa in aplicare, varfurile fostului regim vor face tot posibilul pentru revenirea la putere a idolului lor. Desi acest lucru pare practic imposibil, loialistii nu contenesc sa lupte, sa alimenteze financiar si militar insurgenta.

Fortele coalitiei impreuna cu noile autoritati irakiene si cu sprijinul serviciilor secrete iordaniene au dat o lovitura naprasnica terorismului. L-au eliminat pe Abu Musab al Zarqawi, emirul al Qaida in Mesopotamia. Datele si informatiile care au picat in mana serviciilor americane la acesta lovitura sunt extrem de valoroase. Se asteapta ca ele sa aiba efect pentru combaterea insurgentei.

Este posibil ca in viitor centrul de greutate al actiunilor teroriste sa se mute in exteriorul teatrului irakian. Modelul al Qaida e o sursa de inspiratie. Dintr-o confruntare preponderent militara in interiorul tarii, lupta poate deveni mai accentuata pe frontul serviciilor secrete, in afara Irakului. Loialistii lui Saddam si teroristii sunniti, sustinuti financiar de al Qaida, ar putea planui atacuri teroriste pe teritoriul tarilor membre ale coalitiei sau acolo unde acestea mai au trupe. Cazul Chaker si atacul premeditat din Afganistan sunt un semnal de alarma pentru Romania.

"Multumita" parlamentarului european Dick Marty, Romania a fost pe nedrept mediatizata ca o tara care a batut palma cu CIA si tortureaza islamisti. Pentru teroristi, dezmintirile noastre, chiar daca sunt perfect justificate, nu mai fac doi bani. Imaginea tarii noastre a fost tocata un an de zile pe tema aceasta si e posibil ca decizia sa fi fost deja luata in cercurile fundamentaliste. Sa ne asteptam la o crestere a amenintarii pentru interesele tarii noastre, oriunde s-ar afla ele.
×
Subiecte în articol: editorial saddam