x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Criminalul, un pilos din MAI

Criminalul, un pilos din MAI

de Razvan Barbulescu    |    06 Mar 2012   •   21:00

Coafeza impuscata de psihopat sunase cu cateva zile inainte la 112. Speriata de moarte, declarase politistului ca viata ii e amenintata de barbatu-su, ca era terorizata, stie ca in trei zile va fi ucisa... Politistul a fost prompt. Nu si-a miscat sezuta la ala acasa. I-a telefonat si l-a chemat la biroul lui, sa lamureasca speta, sa-i bage mintile in cap... I se fredona lui de violenta in familie.

In loc sa ajunga la politie pentru morala, tulburatul s-a dus la femeie la serviciu si a tras in tot ce misca. Mai intai in casiera, avea boala pe ea ca niciodata nu i-o dadea pe nevasta-sa la telefon.

Nu politizam nenorocirea de la Perla, dar nici nu putem ocoli realitatea ca sistemul modernizat de Igas de vreun an si ceva a prins viata. E praf. Razbunarea presedintelui pe politisti a dat roade, noul ministru desavarseste ce-a mostenit.

Ce zicea Igas pe vremea cand pornise pe calea dificila a restructurarii: "Mergem pe calea reformei... Facem curatenie pe strazi, facem si la noi in casa... Vor ramane in structuri oamenii care-si fac bine meseria".

Care strazi? Pe strazi se trage ca la balamuc. Evaluezi zgubiliticii dupa cum scot pistolul. Cu gloante de cauciuc, daca ai noroc. Tulburatul de la Perla avea pistol pe bune, datorita pilelor, ca fost sofer de demnitar aflat sub tratament. Daca-i intrebi pe inconstientii care l-au inarmat iti vor raspunde ca ei credeau ca se trata de branca.

Zestrea lui Igas la MAI e uriasa. Coruptia din sistem, desfiintarea politiei din comune, inmultirea smucitilor cu permis de port-arma, a analfabetilor cu permis de conducere, nici degetul nu stiu sa-l puna pe semnatura s.a.m.d. Apropo. Puteti formula o fraza de bine despre politistul de proximitate? Cum arata, cum, cand si cum evolueaza? Vesnica pomenire, ca tot ne batem gura. "Toti oamenii care vor iesi din birouri ii vom regasi in operativ, suplimentam fortele de ordine si siguranta publica." (Traian Igas ­ Opere)

Intrebare si raspuns la o televiziune, in seara tragediei de la Perla: "Cum de a ramas Vladan in politie dupa atatea reclamatii, a avut pile in MAI?". Unul din sistem, aflat in multime: "Aha, e plin MAI-ul de pile". Igas a scuturat sistemul de mii de pilosi (el o declara), ca sa aduca altii.

E clar, nu poti sa plantezi politisti la fiecare frizerie. E imposibil sa prevezi traiectoria unui psihopat. Dar cum sa te aperi de furiosii inarmati decat reclamandu-i celor care le-au dat arma? Ce stiau politistii despre asasin cand i-au semnat autorizatia? Despre el, despre familia lui, despre mama sa, amarata de ea, internata de cateva zile la psihiatrie? O fi, n-o fi vreo legatura, chiar nu trebuia sa stie nimeni?

In final, tot din intelepciunea lui Igas: "Primul lucru de care cetatenii trebuie sa fie convinsi este ca siguranta lor nu va fi sub nici o forma afectata... Imi doresc ca cetatenii sa simta modul real ca au in angajatii MAI, fie in cei de pe strada, fie in cei din birouri, adevarati parteneri...".
Suna morbid.

×