x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cristalul topit sau gazul excitat?

Cristalul topit sau gazul excitat?

10 Mar 2005   •   00:00

Ei, da, am pus titlul ca sa va mirati putin si poate sa cititi mai departe explicatiile. Cristalul topit e de fapt televizorul cu cristale lichide, de-i mai spune popular si LCD. Iar gazul excitat e de fapt ecranul cu plasma, o stare a materiei care... dar mai bine sa nu intram in detalii plicticoase - mai ales cand vorbim de entertainment pentru acasa.

Ce-i de ales intre cele doua? Raspunsul publicului larg e clar: nici unul, amandoua sunt nerusinat de scumpe! Cel mai ieftin ecran cu plasma trece de 100 de milioane, adica de 10 ori un salariu acceptabil in Romania. Cei mai in varsta isi amintesc ca atunci cand a aparut pe piata, in anii ’60, primul televizor rusesc (Rubin, pentru cunoscatori) costa 5.000 de lei - doar de cinci ori echivalentul unui salariu bun pentru Romania acelor ani.

Totusi, nu acesta este publicul plasmelor, ci o parte modesta (numeric) a societatii care n-are nici o legatura cu modestia. Plasma e un element de lifestyle, nu un televizor, dupa cum ceasul mecanic scump, de 5.000 de dolari, n-are ca principala functie indicarea orei. Nici n-ar avea cum - merge mai prost ca orice ceas electronic de 10 dolari!

Dar sa ne intoarcem la plasme si LCD-uri, doua tehnologii care se bat acum la noi pe o piata ingusta cat cartea de credit. Ce-i de ales intre ele? Rezolutia, ar spune unii - care, din punct de vedere tehnologic, e de partea LCD-urilor (tehnic, ele pot inghesui mai multe tranzistoare pe centimetrul patrat decat micile containere cu gaz prezente in plasme). Sau dimensiunea - plasmele incep pe la 42 de inch si ajung spre dublu, in cazul modelelor cele mai scumpe. Televizoarele LCD insa incep pe la 15 inch si n-ajung mai departe cu mult de 40 de inch, din cauza limitarilor din fabricile actuale. Lucrurile se vor schimba, insa dupa 2006, cand intra in functiune noi linii, capabile sa faca ecrane mari, fara erori prea dese (asa-numitii pixeli morti de care vorbeam data trecuta). Totusi, vorbim despre oferta din magazinele noastre, unde e clar un singur lucru: la aceeasi dimensiune, un ecran LCD costa cel putin dublu fata de unul cu plasma. Asta cand gasesti un LCD asa de mare: media se invarte undeva intre 20 si 30 de inch, sub orice plasma.

Sfatul meu? Alegeti plasma daca aveti musafiri des si trebuie sa va dati in spectacol. Sunt putine sanse sa stie ca LCD-ul dumneavoastra micut a costat mai mult decat plasma lor si are tehnologie de ultima ora in el. Insa daca vreti imagine de inalta calitate, luati LCD-ul si trageti fotoliul mai aproape. Veti fi uimiti sa constatati ca un metru de deplasare echivaleaza cu 100 de milioane de lei. Fara TVA...

×
Subiecte în articol: editorial plasma