x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Întâiul Judecător al Ţării lui Vasilică

Întâiul Judecător al Ţării lui Vasilică

de Gabriela Ştefan    |    24 Ian 2013   •   16:02

Orice hotărâre judecătorească este supusă unei căi de atac, apelul sau recursul. Acestora li se adaugă şi căile de atac extraordinare. Justiţia funcţionează aşa pentru că se presupune, pe bună dreptate, că şi un judecător este supus greşelii şi hotărârea lui trebuie verificată de alţii, de la instanţele superioare, care au mai multă experienţă.
În România există însă un judecător care le ştie pe toate şi care vrea sa dea în judecată nu mai puţin de 1126 de judecători. În timp ce pentru un magistrat obişnuit este firesc ca argumentele sale să fie, uneori, invalidate în apel sau în recurs, deci să fie contrazis de maxim 5 judecători (vezi completele de 5 de la Înalta Curte), Cristi Danileţ nu acceptă că a greşit nici măcar atunci când 1126 de judecători îi spun că a luat-o pe arătură. Sigur aici nu este vorba de o hotărâre judecătorească şi de un proces judiciar, dar situaţia concretă este favorabilă unei asemenea comparaţii.
Să recapitulăm faptele! Judecătorul Cristi Danileţ a ajuns în CSM, după ce a fost ales de colegii săi judecători, care au decis că îi poate reprezenta. După o perioadă de timp, judecătorii au constatat că activitatea lui Danilet în CSM nu este ceea ce ar trebui să fie şi au decis să îl revoce. Aşa spune legea şi un număr de 1126 de judecători (potrivit datelor publicate de mediafax.ro) s-au pronuntat contra lui Danilet, spunand ca a gresit. Practic, activitatea lui Cristi Danilet a fost verificata - in apel, în recurs si în toate caile extraordinare de atac - de nu mai putin de 1126 de judecători, care au dat acelaşi verdict: "guilty".
O vorbă românească spune că, atunci când doi oameni îţi spun că esti beat, te duci şi te culci. Cristi Danilet, nici când 1126 de judecători îi spun că a greşit, nu vrea să înţeleagă şi a făcut o declaraţie halucinantă: "Dacă motivele nu corespund legii, voi contesta voinţa colegilor". Pentru faptul că admite că ar fi posibil ca 1126 de judecători să aibă motive care nu corespund legii şi că el singur poate aprecia acest lucru, Cristi Danilet merita titlul de Întâiul Judecător al Ţării lui Vasilică. 

×
Subiecte în articol: Cristi Danilet CSM