x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cristi îl "v-a" "pulveriza" pe "Buldog"

Cristi îl "v-a" "pulveriza" pe "Buldog"

de Valentin Stan    |    19 Apr 2008   •   00:00
Cristi îl "v-a" "pulveriza" pe "Buldog"

E bine să fii "pe Bursă", mai ales dacă eşti demnitar al statului român! Perfect legal, nea "Buldogule"! Numai că tu, "Buldogule", eşti într-o ţară, în care deciziile Guvernului din care ai făcut parte au influenţat dramatic cotaţiile la Bursă. Ştiai asta?



Pe vremea cînd Băsescu se dedulcea la emisiunea "defunctului" Radu Moraru (mă refer la audienţa/rating-ul emisiunii, nu la domnul Călinescu), pe B1 TV,  la 9 aprilie, liderul carismatic al celor 322 de spectatori din "platou" (se includ aici şi telespectatorii) a aruncat în eter convingerea că "îl pulverizează Blaga pe Mitrea"! Aşa credea, atunci, acest "skydiver" fără paraşută al politicii româneşti, acest Preşedinte care se prăbuşeşte în procentele încrederii populaţiei mai repede decît creşte inflaţia în ţara administrată de neprihăniţii Tăriceanu – "Comănescule"! Credea că Mitrea va candida la primăria Bucureştilor, unde-l va întîlni, în ringul electoral, pe pudelul său de casă, Blaga, alintat cu deja celebrele cuvinte, conform Rador: "Blaga este un om care nu vorbeşte mult, e cam de tip Negoiţă. Blaga, dacă şi-a luat tema, este ca un buldog de-ăla (...)"!

Un "buldog", care tocmai şi-a cumpărat, perfect legal, de altfel, o casă de "800 şi ceva de mii de euro", zice el (conform Rador, BBC, 13 aprilie ora 14:30). Prima rată la împrumutul contractat de la Verestoy Attila, pentru a achiziţiona "cuşca" de lux, 215.000 de euro, a şi fost plătită, zice el.

Nu prea înţeleg însă de ce "Buldogul" a simţit nevoia să-şi justifice averea la BBC: "Dacă îmi calculaţi averea, cu care eu am intrat în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi o valorificaţi, pe cursul Bursei, o să vedeţi că un leu nu este în plus. Deşi, dacă cumpăr şi vînd acţiuni şi plătesc impozitul la stat, ce e rău?". Şi a adăugat precaut: "Dar nu am făcut lucrul ăsta!". Dar ce-a făcut? Zice el: "Eu nu am făcut nici o speculaţie pe Bursă. Eu am vîndut acţiuni pe care le am de mai mult de şapte ani". Cum, "Buldogule", tu îţi evaluezi averea pe Bursă? şi spui: "Acţiuni pe care le-am avut, ca şi investiţii ale familiei, am considerat că îmi sînt necesare pentru a-mi achiziţiona o locuinţă!". Aha! OK! E bine să fii "pe Bursă", mai ales dacă eşti demnitar al statului român! Perfect legal, nea "Buldogule"! Numai că tu, "Buldogule", eşti într-o ţară, în care deciziile Guvernului din care ai făcut parte au influenţat dramatic cotaţiile la Bursă. Ştiai asta? Păi, uite şi tu ce transmitea BBC, la 9 februarie 2005, ora 11:00, conform Rador: "Guvernul pregăteşte majorarea impozitelor pe piaţa de capital. Urmează să fie impozitate cu 10% profiturile realizate la Bursă, dar şi cele obţinute din dobînzi. Pînă acum, acestea erau impozitate cu doar 1%, fiind cel mai mic nivel al acestora în ţările est-europene!".

Hmm, super! Uite ce transmitea Europa liberă, la 10 februarie 2005, ora 18:00, conform Rador: "Bursa şi-a revenit spectaculos, după reculul înregistrat ieri, ca urmare a neliniştii provocate de modul cum ar urma să se realizeze impozitarea cîştigurilor pe piaţa de capital. Anunţul privind majorarea impozitului de la 1 la 10% a determinat ieri o cădere a Bursei cu peste 10%. Între timp, Ministerul de Finanţe a revenit cu precizări şi cu clarificări (...) Ministerul Finanţelor a făcut o serie de precizări pe această temă explicînd că profitul obţinut din vînzarea acţiunilor va fi impozitat cu 1% ca şi pînă în prezent, dacă acţiunile vor fi deţinute de către cumpărători cel puţin un an. De asemenea, impozitul nu va fi aplicat retroactiv, ci doar cîştigurilor obţinute după 1 aprilie"! Ahaaa! Aşadar, Guvernul tău, măi "Buldogule", prăbuşea şi redresa Bursa, cum "vrea" muşchii lui? şi tu ne trimiţi să-ţi evaluăm averea pe Bursă? "Buldogule", mai am un singur lucru să-ţi spun: Citeşte titlul!

×
Subiecte în articol: editorial