x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Criza all inclusive în Turcia

Criza all inclusive în Turcia

de Ilan Laufer    |    23 Iul 2015   •   07:14

După cum ştim cu toţii,Turcia este unul dintre cei mai mari importatori de turişti din zona europeană, dar şi asiatică, mai ales când vine vorba despre sezonul cald. Este ţara unde s-au construit cele mai spectaculoase şi impunătoare resorturi din această parte a lumii. Sumele investite în marile resorturi se apropie şi de 1 miliard de euro/proiect în anumite cazuri. Practic, această ţară a devenit paradisul celor care doresc să se odihnească în stilul all inclusive.

Din păcate pentru marii proprietari şi operatori de resorturi all inclusive, pentru agenţiile de turism, tur operatori, dar şi comercianţii locali, anul acesta au primit o lovitură foarte mare în ceea ce priveşte veniturile şi profitul acestora. Cum este posibil aşa ceva? Explicaţia o regăsim ancorată în modul „expansionist” de a face politică adoptat de Vladimir Putin în ultimul an. Conflictul din Ucraina şi sancţiunile internaţionale impuse Rusiei au dus la o depreciere de 100% a rublei faţă de euro şi dolar în mai puţin de un an. În 2014 aveam aproximativ 40 de ruble la 1 euro, iar la începutul anului 2015 avea un curs de aproximativ 80 ruble la 1 euro. Această depreciere a rublei a însemnat practic înjumătăţirea veniturilor cetăţenilor din Rusia, aceştia fiind, totodată, principala piaţă de unde veneau turişti pe litoralul turcesc.

Impactul nu a întarziat să apară, iar anul acesta numărul turiștilor ruși a scăzut considerabil. Ca urmare a acestor scăderi majore, aproape toți operatorii au decis să scadă prețurile pentru a putea rămane atractivi în aceste noi condiții de funcționare. Pachetele de 7 nopți la un resort de 5 stele cu zborul inclus, au scăzut pană la pragul de 500 euro de persoană. În concluzie, anul acesta Vladimir Putin ne oferă un discount semnificativ pentru vacanțele de 5 stele din Turcia. O măsură de stanga, evident!
 

×