x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Criză de cătuşe şi de judecată dreaptă

Criză de cătuşe şi de judecată dreaptă

de Dan Dumitrescu    |    25 Iul 2008   •   00:00

Radovan Karadjic a fost arestat. A fost arestat după o lungă perioadă de timp în care a trăit în piteală, cu identitate de împrumut şi preocupări forţate de regia diversiunii perfecte. Vestea arestării lui Karadjic a stîrnit reacţii. Susţinătorii săi fanatici au răbufnit violent.

Radovan Karadjic a fost arestat. A fost arestat după o lungă perioadă de timp în care a trăit în piteală, cu identitate de împrumut şi preocupări forţate de regia diversiunii perfecte. Vestea arestării lui Karadjic a stîrnit reacţii. Susţinătorii săi fanatici au răbufnit violent. Imaginile filmate în luptele de stradă de la Belgrad m-au determinat să-i privesc pe protestatari cu îngăduinţă. Cineva îşi bătuse joc de ei. Băieţii aceia care s-au luat la trîntă cu autorităţile, băieţii aceia care au rămas dedicaţi cauzei habar n-aveau că fuseseră trădaţi. Realităţile în continuă mişcare au trecut neobservate pe lîngă ei, făcîndu-i să pară acum recuzită veche într-un film nou. Şi, de fapt, nici nu aveau de ce să protesteze. Pentru că perioada de piteală a lui Karadjic nu a însemnat decît o abandonare a luptei. Abia acum, în stare de arest, cel căruia i s-a lipit eticheta criminalului de război îşi recapătă identitatea liderului de front. În faţa tribunalului de la Haga se mitraliază cu argumente. Dacă va avea muniţie convingătoare, Karadjic va putea flutura drapelul victoriei. În caz contrar, a lui va fi pedeapsa. Dar, oricum, în ispăşire îţi poţi păstra demnitatea, în timp ce piteala rămîne o caracteriscă a celor laşi.

Împrumutul pe care o rubrică dedicată în general sportului îl face de aiurea nu este întîmplător. Lecturînd rubricile sportive ale ziarelor am observat că povestea lui Radovan Karadjic se suprapune, ca pildă, multor întîmplări din lumea fotbalului.

Valiza lui Becali, cea de la Cluj, conţinea o sumă de bani care pentru foarte mulţi români este echivalentă cu a fost odată ca niciodată... Dar maldărul de bani nu are nici pe departe valoarea pe care valiza a dat-o poveştilor croite pe seama ei. Procurorii DNA par a fi vrut să facă copii fără parteneră. Fapt pentru care aşteptăm finalizarea anchetei pe la calendele greceşti. Comisiile federaţiei au spart ciulini cu fundul într-o mare veselie. Deciziile contradictorii sînt echivalente cu un bilet de internare la glumeţi. Iar, acum, judecarea judecătorilor atinge culmea delirului prin sifonăriile apărute în presă. Gazeta Sporturilor citează surse bineînţeles credibile care susţin că Daniel Florea (de la CAF) a declarat: "Sandu şi Lupescu m-au sunat să rad Steaua". Prosportul are alte surse, la fel de credibile şi ele, care susţin însă că Lupescu şi Sandu ar fi intervenit întru iertarea Stelei. Pentru a nu fi răpus de damfuri, cititorului nu-i rămîne decît şansa de a trage apa. Şi să aştepte pînă cînd făptaşii din piteala fotbalului vor avea soarta lui Radovan Karadjic.

×
Subiecte în articol: editorial