x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu catuse prin Cluj...

Cu catuse prin Cluj...

de Florin Chilian    |    31 Iul 2006   •   00:00

Cum sa spun eu de Basescu ca ar trebui sa i se ridice permisul de conducere ca ultimului betivan care se urca la volan? Cum?!

O intamplare din noapte pe drumurile patriei si Chilian, adica eu, alergand - pe jos - o masina de politie sau ce o fi fost cu o audienta de alte cateva masini de politie (toate cu girofarurile aprinse de parca se turna o superproductie la Hollywood) sau ce-or fi fost ele, ca prin Cluj e destul de relativa notiunea asta de politie si, din nefericire, nu numai prin Cluj. Nu cumva capetele astea de creta pe care eu le incalt sunt puse sa aiba grija de noi?! Ce dracu’ scrie pe masinile lor?! Incredere si siguranta pentru cetatean?!!!

E vorba de un scandal in noapte, voci ridicate intre doi oameni, locatari curiosi care, vrand sa ajute cumva, ameninta cu chemarea politiei pentru aplanarea eventualului confict... Si incep "minunile".

Pe la ora doua jumatate noaptea apare in sfarsit politistul destoinic cu ochii inteligenti de peste fiert, mariti cat cepele la vederea "scandalagiului", si ce face el, adicatelea politistul comunitar Sergiu isi freaca labutele de bucurie si cu o atitudine atat de superioara, ca trebuie sa tina de vreo boala grava, si nu de insigna de politist sau politian - ce-o fi... - , incepe sa ameninte cu televiziunile... Adica el ameninta pe unul aproape dependent de media cu presa... ca, vezi Doamne, am ajuns io la mana lui. Cat de tampit sa fii?!!! Dar El, Sergiu, nu se multumeste cu atat si refuza cu dementa chemarea unei ambulante timp de o jumatate de ora!!!! Ba mai mult, se adreseaza "infractorilor de la tv" ca unor curve de oameni. Sa rezum?! Nu am nervi nici macar acum, cert e ca i-am sarit in gat. Chiar am eu, care va sa zica, un conflict cu autoritatea, nu? Si o mai si recunosc in scris! Ca prin minune m-am trezit cu catusele la maini si asta a fost norocul lui... credeti-ma! Inca marai cand imi amintesc cum in momentul in care i-au ajuns superiorii la locul "crimei" si m-au descatusat, realizand ce facuse tampul refuzand sa cheme ambulanta atat timp, i-au spus sa plece imediat de acolo... Politianul Sergiu asta a si facut: a incercat sa se faca usor nevazut, insa eu nu mai aveam catuse la maini si asa il alergam cu toti ocupantii celorlalte masini cu girofar ca martori nemiscati, fara sa intervina in vreun fel, prea era evidenta dementa colegului lor... Mare noroc a avut ca nu am putut ajunge masina politiei cu care fugea!!!

Mai puteti crede ca si acum fac poezie?! Cum sa reactioneze un barbat cand iubita, sora sau mama ii este jignita doar pentru ca e langa unul mai vizibil pe televiziuni si cand un politian tamp refuza imbecil sa cheme ambulanta?! Cum?! Eu nu am putut intelege atitudinea lui si nici colegii acestuia nu au stiut ce sa-mi spuna. Nici ei nu stiau de ce facuse asta... Brava politie romana!!!! Din Cluj! De aiurea, de peste tot.

Sigur ca as fi putut incerca sa scriu altfel despre intamplarea asta, asa cum stiu eu, asa cum cred eu ca ar conta, insa m-am saturat sa tot mi se spuna ca nu pe toata lumea intereseaza perspectiva mai putin scandaloasa a povestilor si iaca asa ma apucai de reportaj... O fi bine?! Mai scriu, mai sunt cateva lucruri de povestit despre cum un alt politian refuza sa elibereze o adeverinta de constatare pentru service, conditionand-o cu semnarea unui fals, razbunandu-se astfel pentru refuzul indarjit al unei domnisoare de a iesi la o "cafea" cu el prin oras, desi incercase si metode mai dure, pastrand pentru "momentul potrivit" o "amenda" de parcare neregulamentara, neinsotita de vreo fotografie, asa cum e legal, cu procesul-verbal completat din vreme, din mai inca... si trimis dupa vreo doua luni, fix la tanc, in valoare de vreun milion, de parca se parcase cu masina pe bataturile lui Boc, un Boc care de la Bucuresti pare mai mult un Boculet, dar la Cluj... e BOC! Cu toata politia lui. Mai sunt tare multe de povestit despre cum apare un dosar penal pentru toate astea, desi nu exista un motiv si deci nici vreun proces verbal... Doar razbunarea unor politisti prea aparati de uniforma cu care EU ii imbrac… Multe "minuni" se petrec in politia de pe la noi. Am cantat de curand la o actiune organizata pentru detinutii-model de la penitenciarul de maxima securitate de la Poarta Alba. A fost tare bine si, in situatia ca mai ajung pe acolo inainte de a termina povestea, nu-mi aduceti chiftele, ci corzi de chitara si ceva de scris. Sunt mai hranitoare astea si, se vede treaba, mult mai de temut. Cum sa spun eu de Basescu ca ar trebui sa i se ridice permisul de conducere ca ultimului betivan care se urca la volan? Cum?! Lasa ca mai vedem noi, mai sunt cantece de scris! Inspiratie?!, hai!, uitati-va atent in jurul vostru!

×
Subiecte în articol: editorial