x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu mainile curate

Cu mainile curate

de Radu Tudor    |    17 Aug 2006   •   00:00
Cu mainile curate

Titlul unor filme faimoase turnate inainte de 1989 sugereaza ceea ce se petrece astazi in viata politica.

"Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" este cea mai buna descriere pentru operatiunea privind deconspirarea politicienilor informatori ai Securitatii. Pentru cati delatori, turnatori cu patalama sau de bunavoie, ofiteri acoperiti sau descoperiti lasati la vatra au intrat in politica romaneasca dupa 1989, actuala reclasificare a dosarelor seamana cu o procedura de executie in masa. Mai devreme sau mai tarziu, toti vor iesi din viata publica. Va fi o schimbare inevitabila, o primenire a clasei politice. Unii spun ca e prea tarziu, ca totul trebuia facut in 1990. Altii afirma ca intreaga operatiune de azi se face selectiv, pe criterii stabilite in cabinetele puterii. Poate si unii si altii au dreptate.

Dar pentru ca toata actiunea CNSAS de verificare selectiva a unor dosare sa aiba cat de cat credibilitate, e nevoie de inca ceva. Invoc aici un al doilea titlu de film din trecut. "Cu mainile curate". Nu este moral si nici legal ca cineva sa judece in mod public categorii sociale sau politice intregi, fara sa cunoastem pana in cele mai mici amanunte biografia investigatorilor. Ce vreau sa spun? Toti membrii colegiului CNSAS, toti cei care ocupa functiile importante din aceasta institutie trebuie sa aiba dosarele la vedere. Inclusiv cele de la Securitate, daca le-au avut. Judecata este un proces care presupune o curatenie morala, o lipsa totala de elemente neclare (posibile prilejuri de santaj) pentru judecatori.

Inainte de toate, trebuie publicate in Monitorul Oficial dosarele de Securitate ale angajatilor CNSAS, ca sa stim cine face judecata. Apoi vom sti in ce masura ei sunt onesti sau fac jocuri. Unii dintre ei, aflati acolo cu mandat politic, fac in mod evident jocuri politice. Dau pe sub mana file din dosare, transmit informatii clasificate unor surse prietene din presa, speculeaza ceea ce stiu impotriva unor adversari politici. Aici, responsabilitatea legala e ca si inexistenta.

Daca ne-am referi strict la Codul Penal si la alte prevederi legale, cativa ar trebui sa ajunga in fata instantelor. Persoane care judeca azi, pe treptele CNSAS, in transmisii tv live, au probabil schelete in dulap. Sunt ei imaculatii care pot arunca primii piatra? Nu stim, trebuie sa vedem.

Sunt de acord ca esenta ideii de functionare a CNSAS este corecta si morala. Dar felul in care se pune in practica mecanismul a devenit un instrument pervers. In loc de limpezire, aduce si mai multa tulburare.

Daca CNSAS nu reuseste sa mentina onestitatea si impartialitatea judecatii, iar reprezentantii ei sa respecte si virgulele din legea de functionare, atunci mai bine abandoneaza lupta. Plina de altfel de lovituri sub centura.

Sita politica prin care curg dosarele Securitatii catre publicul insetat de astfel de informatii e din ce in ce mai ciuruita de interese. Intr-una din editiile emisiunii "Puterea din umbra" de la Antena 3, scriitorul Mihai Pelin, cel mai competent investigator al arhivelor Securitatii, a spus-o raspicat. Pentru terminarea balciului politic pe cadavrul indosariat al fostei Securitati exista o singura solutie. Transmiterea tuturor dosarelor la Arhivele Nationale si accesul public total. Fara nuante, fara smecherii, fara jocuri murdare.

×
Subiecte în articol: editorial