x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu votul teroristilor

Cu votul teroristilor

de Radu Tudor    |    05 Oct 2006   •   00:00
Cu votul teroristilor

Dar daca votul de ieri din Parlament a fost doar o manevra, rezultat al unui compromis major pentru interese convergente, de moment? Pentru a ne demonstra bunele intentii si cooperarea in interesul national, cei ce si-au dat mana pentru SRI si SIE trebuie sa mai faca ceva. Sa bata palma si pentru un sistem rezonabil de sanatate, pentru invatamant de calitate, pentru crestere economica, pentru pensii decente.

Traim vremuri de o armonie politica fara precedent. Puterea si Opozitia nu au mai fost, din octombrie 1991, intr-o cooperare atat de profunda.

Impacarea istorica de atunci, avand ca efect politic guvernul "de uniune nationala" condus de Theodor Stolojan, a fost precedata de lovitura de stat din septembrie 1991. Organizata sub privirea blanda a Serviciului Roman de Informatii si a UM 0215, lovitura a manevrat hoardele de mineri care au venit din Valea Jiului strigand "Jos Iliescu" si au sfarsit prin a-l inlatura pe primul-ministru reformist Petre Roman. In politica, un surprinzator consens este precedat de manevre serioase de culise. Asa s-a intamplat in 1991.

In 2006, principalii actori ai reconcilierii vor sa ne convinga de contrariu. Potrivit declaratiilor facute de Traian Basescu si Mircea Geoana, numirea unor noi directori ai SRI si SIE nu s-a facut prin nici o miscare de culise. Asa sa fie, cum zic ei.

Nu pot sa nu ma bucur, ca jurnalist, ca am prins vremuri atat de interesante in politica romaneasca. In care marii dusmani din campania electorala din 2004 se sprijina la vot in Parlament pe cea mai importanta miza a puterii: serviciile secrete. Adversitatea fara limite dintre PD si PSD, sabotarea sistematica a lui Traian Basescu de catre guvernul Adrian Nastase au fost doar doua din caracteristicile perioadei 2001-2004.

Marturisesc sincer ca nu as fi anticipat niciodata ca un apropiat al lui Traian Basescu, precum Claudiu Saftoiu, sa fie desemnat sef al spionajului romanesc cu voturile PSD.

Iata ce spunea Claudiu Saftoiu in Ianuarie 2005, proaspat ajuns la putere: "Campania pentru parlamentare a fost una care mi-a amintit de cartile din istoria neagra a tarii noastre, de anul 1946, cand comunistii speriau si bateau taranii si orasenii, infricosau batranii si intimidau tinerii. In 2004, PSD-istii au aplicat la litera terorismul social al instaurarii comunismului dur in Romania, din anii ’50".

Caracterizarea foarte dura a politicii PSD, aceea de terorism social, nu lasa nici un loc de intors. Era evident ca proaspatul consilier prezidential nu putea vedea in PSD un partener. In 2006, jocul politic l-a contrazis. Claudiu Saftoiu a ajuns seful spionajului romanesc pe mana teroristilor sociali din 2004.

Guvernarea FSN-PNL din 1991 sub mandatul lui Stolojan, votul de ieri din Parlament pentru directorii SRI si SIE alaturi de multe alte exemple, ne demonstreaza ceva. Ca in politica nimic nu este ireversibil. Se pot rupe mari prietenii, precum cea dintre liberali si democrati. Se pot impaca mari dusmani, ca democratii si social-democratii. Cu alte cuvinte, e posibil orice.

Daca am ajuns in pragul integrarii in UE la asa un nivel de maturitate politica incat sa existe respect si cooperare intre putere si opozitie in folosul interesului national, jos palaria. Inseamna ca Dumnezeu a dat politicienilor romani mintea cea de pe urma si scapam incet-incet de balcanismul nostru blestemat.

Dar daca votul de ieri din Parlament a fost doar o manevra, rezultat al unui compromis major pentru interese convergente, de moment?

Pentru a ne demonstra bunele intentii si cooperarea in interesul national, cei ce si-au dat mana pentru SRI si SIE trebuie sa mai faca ceva. Sa bata palma si pentru un sistem rezonabil de sanatate, pentru invatamant de calitate, pentru crestere economica, pentru pensii decente.

In cazul in care toate acestea nu vor fi realizate si singura miza a compromisului putere-opozitie ramane un serviciu secret nu e bine. Romanii vor avea aceeasi senzatie de smecherie si miscari oculte in politica romaneasca.

Asteptam urmatoarele decizii ale presedintelui jucator si ale opozitiei jucause.
×
Subiecte în articol: editorial