x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cucuruzul social

Cucuruzul social

de Dan Constantin    |    05 Iul 2008   •   00:00

Săracii Timişoarei sînt scoşi din foame cu porumb fiert. Cantina socială a Primăriei a introdus în meniul de ieri ştiuletele, ca o delicatesă. Sînt 600 de persoane abonate la cantina municipalităţii care zilnic vin cu sufertaşul să-şi ia acest tain din bunăstarea Capitalei Banatului.



Săracii Timişoarei sînt scoşi din foame cu porumb fiert. Cantina socială a Primăriei a introdus în meniul de ieri ştiuletele, ca o delicatesă. Sînt 600 de persoane abonate la cantina municipalităţii care zilnic vin cu sufertaşul să-şi ia acest tain din bunăstarea Capitalei Banatului. Porumbul fiert este de fapt o captură a Poliţiei Comunitare, care l-a confiscat de la vînzătorii ambulanţi. Marea operaţiune a Poliţiei a curăţat arterele Timişoarei de ilegaliştii cu căldarea în mînă care ofereau cucuruz tot unor amărăşteni. Greu de crezut că se înghesuiau să cumpere porumb fiert miliardarii de pe Bega, cei din clanul Ciuhandru, Iskandarani sau macaronarii de pripas, avanposturile mafiei care spală bani în agricultura bănăţeană. Această cvasihaiducie poliţienească – luăm porumbul din căldarea ţiganului şi îl oferim ca supliment la masa săracului – este semnificativă pentru felul în care se alimentează acţiunile sociale. Corespondenta Rompres care difuzează ştirea ne informează că la cantina socială din Timişoara au loc şi alte festinuri. Săracii s-au delectat în alte ocazii cu supă şi friptură de fazan, păsăretul fiind oferit nu de vînătorul Ilie Sîrbu, ci de grădina zoologică a oraşului. Cred că în curînd, aflînd de bunătăţurile care sînt puse pe masă la cantina pauperilor, puhoi de lume se va năpusti să se înscrie "la săraci" ca să apuce şi ei din ce nici mama lor n-a visat, dar văd prin emisiunile lui Jamie Oliver.

Sînt aproape sigur că auzind de meniul pe care îl comentăm, Careras, care va cînta în iulie la Timişoara, va dori ca cina de lux anunţată pentru Grădina Ştrand să se mute la Cantina Săracilor, unde fraţii Iancu vor dona trufe, pateu de gîscă şi carne de elefant, iar şeful mafiei imobiliare, un distins avocat, va plusa cu lapte de cuc.

Începutul făcut de Poliţia Comunitară cu porumbul fiert cade pe un teren roditor. În Banat se confiscă atîtea şi atîtea produse necesare omului, încît donarea acestora către cei 600 de săraci instituţionalizaţi îi va reuni, în curînd, într-un club select "Top 600". Bijuterii trecute frontiera fără acte, camioane de ţigări, petrol prin Clisura Dunării, maşini furate, fete puse la produs, case retrocedate ilegal, prafuri pentru vise, iată o listă standard de bunuri şi servicii care, odată confiscate şi servite săracilor pe post de porumb fiert, alungă grija zilei de mîine pentru două generaţii. Aşadar, reţeta pactului pe care îl  propune prezidentul pentru a linişti ţara este simplă – cucuruzul social. Azi în Timişoara, mîine-n toată ţara!

×
Subiecte în articol: editorial