x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum a executat-o Traian Băsescu pe Monica Ridzi (I)

Cum a executat-o Traian Băsescu pe Monica Ridzi (I)

de Ion Cristoiu    |    22 Iul 2009   •   00:00

Discursul de la Cotroceni a avut drept noutate nu denunţarea presei, ci denunţarea "oamenilor politici slabi, care pun la dispoziţia mass-media bani publici". Referirea e la Monica Iacob Ridzi.



Marţi, 14 iulie 2009, în doar o oră şi ceva, Traian Băsescu a tranşat cazul Ridzi. Mi­nistrul Tineretului şi Sportului a demisionat, preşedintele i-a semnat revocarea şi, desigur, a semnat şi numirea unui nou ministru. Până marţi, 14 iulie 2009, m-am întrebat şi eu, ca toată lumea, de ce tace Traian Băsescu. Ba chiar la un moment dat m-am şi avântat în avan­sa­rea unor răspunsuri posibile.

Publicate sub titlul De ce tace Traian Băsescu?, toate cele trei ipoteze au fost in­firmate de desfăşurarea ulterioară a eve­nimentelor. Strălucită dovadă că nimeni nu e profet în presa lui. Lipsa îndelungată a unei reacţii din partea lui Traian Bă­ses­cu a stârnit uimiri nu numai în rândul adversarilor, ci şi în rândul  susţinătorilor săi din presă, deoarece se presupuneau pierderi substanţiale de procente în sondaje. Deşi un sondaj CCSB a infirmat bănuiala, comportamentul  preşedintelui  a continuat să nedumerească. S-a făcut atunci următorul raţionament:
1) O parte din bani a mers la campania pentru Elena Băsescu.

2) Traian Băsescu nu reacţionează deoarece:
a) se teme de dezvăluirile Monicăi Iacob Ridzi;
b) e îndatorat sentimental faţă de amica fiicei sale.

Marţi, 14 iulie 2009, Traian Băsescu a semnat demisia Monicăi Iacob Ridzi fără să clipească. E greu de crezut că l-a forţat ceva exterior. Excepţie făcând nevoia de a acoperi scandalul sexual SIE - MAE de la Chişinău, izbucnit luni, 13 iulie 2009, în zilele premergătoare demisiei nu s-a întâmplat nimic deosebit în stare să-l de­ter­mine pe Traian  Băsescu la o asemenea re­acţie. În aceste condiţii, întrebarea tre­bu­ie modificată niţel: De ce a tăcut Traian Băsescu timp de aproape o lună? E o în­tre­bare cu atât mai aţâţătoare cu cât, într-adevăr, începând cu 29 mai 2009, cli­pul candidatei Elena Băsescu nu s-a mai difuzat pe Realitatea TV şi pe Antena 3.

Colegii de la Antena 3, în focul polemicii cu Traian Băsescu, au difuzat secvenţe din Zig-Zag cu Ion Cristoiu de duminică, 31 mai 2009, în care a fost prezent clipul Elenei Băsescu. Numai că emisiunea a fost înregistrată joi, 28 mai 2009. Mai mult ca sigur, responsabilii de campanie ai Elenei Băsescu au uitat să mai intervină pentru o emisiune înregistrată deja. Am făcut această precizare nu pentru a-l apăra pe Traian Băsescu de acuzaţia c-a minţit, ci dintr-un motiv mult mai important. Se confirmă că, într-adevăr, vineri, 29 mai 2009, Traian Băsescu ştia că o parte din banii alocaţi Zilei Tineretului a mers "neînregistrată" direct la cele două trusturi de presă. Aşadar, încă de la 29 mai 2009, Traian Băsescu avea cunoştinţă de vinovăţia politică a Monicăi Iacob Ridzi.

Tot în discursul de la Cotroceni, Traian Băsescu a declarat: "Cazul Ridzi e doar vârful icebergului. Foarte multă lume s-a întrebat de ce tace preşedintele de la izbucnirea scandalului şi până acum. Există oameni chiar în această sală care vă pot confirma că opţiunea mea a fost remanierea imediată, când am înţeles ce s-a întâmplat de fapt, înainte să apară dezvăluirile presei". Scandalul a izbucnit abia la 16 iunie 2009, când Gazeta Sporturilor a publicat primele dezvăluiri. Din acest moment, Monica Iacob Ridzi putea demisiona în orice moment. Ca să nu mai spunem că, potrivit discursului lui Traian Băsescu, din punctul de vedere al preşedintelui, Monica Iacob Ridzi putea demisiona încă de la 29 mai 2009. De ce n-a demisionat? Pentru că - aşa cum am mai scris şi spus - n-a fost lăsată sau, mă rog, nu i s-a sugerat. Refuzul de a demisiona i-a adus pagube uriaşe doar Monicăi Iacob Ridzi.  Lui Traian Băsescu nu i-a adus nici o pagubă. Culmea, nici PD-L n-a prea avut de suferit. Aceasta deoarece PD-L a adoptat o tactică interesantă. În timp ce Emil Boc susţinea că-i va cere demisia doar după ce se va pronunţa DNA, alţi lideri - Cezar Preda, Cristian Preda, Monica Macovei, Sever Voinescu - făceau declaraţii de disociere.

Puţină lume ştie însă că, în PD-L, Cezar Preda trece drept un apropiat al preşedintelui. Să fi ştiut Cezar Preda calculele lui Zeus?! Posibil, dacă ne gândim că demisia Monicăi Ridzi au cerut-o şi jurnalişti apropiaţi cercului prezidenţial. Discursul de la Cotroceni a avut drept noutate nu denunţarea presei, ci denunţarea "oamenilor politici slabi, care pun la dispoziţia mass-media bani pu­blici". Referirea e la Monica Iacob Ridzi.
După părerea noastră, Traian Băsescu se referea şi la Elena Udrea, ba chiar şi la alţi lideri PD-L. Dacă Monica Iacob Ridzi era remaniată înainte de izbucnirea scandalului, Traian Băsescu n-avea posibilitatea de a dovedi în chip spectaculos că e suficient de puternic pentru a nu depinde de nimeni. Acesta ar fi unul dintre răspunsurile la întrebarea: Dacă a ştiut de la 29 mai, de ce n-a remaniat-o pe Monica Ridzi Traian Băsescu?

PS. Un interviu acordat de Alina Mungiu Pippidi revistei Academia Caţavencu ne lasă să bănuim de ce e atât de furioasă distinsa pe Traian Băsescu: nu-i  mai ascultă sfaturile! Nu ne miră că Traian Băsescu nu-i mai ascultă sfaturile. Ne miră că a putut la un moment dat să stea cu Alina Mungiu Pippidi în aceeaşi încăpere. Eu n-aş sta cu ea nici măcar în acelaşi tren!

×