x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum a furat un cetăţean român haina preşedintelui

Cum a furat un cetăţean român haina preşedintelui

de Adrian Năstase    |    06 Mar 2012   •   21:00

Saptamana a inceput cu o stire importanta din domeniul relatiilor internationale. Ministrului libanez de interne, aflat in vizita oficiala la Bucuresti alaturi de presedintele sau, i s-a furat, de doua ori, haina. Prima data cand era la un dineu oficial, oferit de presedintele Romaniei. Care presedinte, galant, i-a oferit demnitarului libanez o haina noua. Haina noua i-a fost furata chiar a doua zi, inainte ca oaspetele strain sa depuna o coroana de flori. Se pare ca, si de data asta, Traian Basescu a acoperit paguba, in baza proverbului romanesc, "iti dau haina de pe mine...".

Desi pare un fapt divers picant, aceasta patanie arata ca schimburile dintre cele doua tari se amplifica, indiferent de criza economica. Undeva, la noi, un roman merge imbracat cu haina libanezului. Mai mult, altundeva, un roman a capatat, indirect, dar nu mai putin impresionant, o haina de la presedinte. Avem de a face, probabil, cu singurul cetatean care a obtinut ceva de la Traian Basescu de cand a venit austeritatea si "statul nu mai datoreaza nimic nimanui".

Intamplarea mi-a adus aminte si de declaratia unei garderobiere de la Palatul Parlamentului, citata de Dan Diaconescu, care spunea ca reuniunea Partidului Poporului, desfasurata in cladirea sa (a poporului) a fost un succes "pentru ca, pentru prima data, nu s-a furat nimic de la garderoba, nici macar un fular". Garderoba a ajuns un spatiu de relevanta pentru succesul politic intern si international. Curand, probabil, delegatiile straine nu isi vor mai aduce doar bodygurazi, ci si garzi-de-palton, mereu gata sa apere, cu arma in mana, straiele demnitarilor.

Pentru ca era vorba despre oficiali, presa a dat importanta cuvenita stirii de mai sus. Dar in Romania se fura intens haine, stergatoare de parbriz, portofele, genti, palarii. Orice. Imi aduc aminte ca, anul trecut, citeam "stirea momentului", in breacking news, despre o oala de ciorba furata de pe un pervaz aflat la etajul doi.

Spuneam acum vreo doi ani ca fenomenele infractionale se vor amplifica datorita crizei. Mai ales astea mici, care afecteaza direct viata oamenilor ramasi fara bani, masini sau haine. Iar pe langa criza, infractorii se inmultesc si la umbra unui aparat de ordine publica, in care nu se mai investesc nici bani, nici interes. Ceea ce s-a intamplat luni la un coafor din Bucuresti ne spune, mult mai clar decat statisticile de bilant ale Politiei, care este starea infractionalitatii in Romania. De cand au aruncat cu cascheta in curtea Cotrocenilor, politistii au devenit inamicii sistemului. Pana si propriul lor ministru i-a facut betivi si incompetenti. Cu asemenea atitudine nu avem nici o sansa sa scadem numarul hainelor furate. Cel mult numarul strainilor care ne viziteaza. Iar Traian Basescu nu poate despagubi romanii, in fiecare zi, cu 25% din salariile pe care le-au pierdut...

×