x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum a scăpat preşedintele de Guvernul Boc 2

Cum a scăpat preşedintele de Guvernul Boc 2

de Ion Cristoiu    |    30 Oct 2009   •   00:00

Artizanii Moţiunii de cenzură au fost liderii PSD-PC, PNL, UDMR, înfrăţiţi peste noapte împotriva unui duşman comun: PD-L. Care duşman a fost până nu de mult partener de concubinaj politic al PD-L. Şi PSD-PC, şi PNL, şi UDMR au fost aliate în ultimii cinci ani ale PD-L.

Explicabilă înclinarea trăncănitorilor partinici din studiourile mobile şi stabile de a supralicita momentul. Înfăţişând căderea Guvernului Boc drept o victorie a lor, mai mare decât Căderea Berlinului sub asaltul aşa-zisei Coaliţii antihitleriste, liderii PSD-PC, PNL şi UDMR au ţinut să vedem în ei nişte Greuceni care au doborât balaurul cu mai multe capete. Pe blogul lui Vasile Dâncu am citit recent o analiză a Moţiunii de cenzură prin care a căzut Guvernul Boc 2.

Una din concluzii m-a făcut să regret că n-am avut curajul să public un text pe care-l scrisesem imediat după momentul din Parlament. Şi aceasta deoarece opinia lui Vasile Dâncu îmi spune că şi alţii au gândit ca mine: "Dacă aş fi conducătorul grupului PSD, PD-L, UDMR din Parlament, aş fi lăsat PD-L să conducă cu 11 miniştri şi, probabil că văzând sondajele, şi-ar fi distrus singuri guvernul, căci ar fi putut să le aducă pierderea alegerilor. Nu mi-ar fi fost frică nici de fraudă, doar este deja o regulă: cine a organizat alegerile prezidenţiale le-a pierdut cu brio, până acum".

În istorie nu există ce-ar fi fost dacă...
Să ne imaginăm însă o clipă ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul Boc 2 n-ar fi căzut la Moţiunea de cenzură. Înainte de vot, liderii PSD şi PNL şi-au ocupat locurile în studiourile tv pentru a acuza PD-L că le cumpără parlamentarii. Unul dintre baronii PNL, Relu Fenechiu, a avansat chiar şi o sumă. Lesne de imaginat ce s-ar fi petrecut dacă Guvernul Boc 2 supravieţuia. Coaliţia politico-mediatică ar fi declanşat o campanie înspăimântătoare împotriva PD-L în chestiunea cumpărării de conştiinţe.

PD-L înseamnă însă Traian Băsescu.
Una dintre ipostazele asumate de candidatul Traian Băsescu e cea de om care nu face nici o concesie de dragul rămânerii la putere. O astfel de ipostază seduce electoratul lui Traian Băsescu tot mai revoltat de mişmaşurile politichiei dâmboviţene. Cum ar fi făcut faţă candidatul PD-L campaniei de acuzare că partidul său - evident, cu ştirea sa - s-a pătat de dezgustătoarea cumpărare de conştiinţe.

Încropit la iuţeală după ruperea Coaliţiei PSD-PC-PD-L, Guvernul Boc 2 arată ca dracu'. Din chiar clipa formării, el a devenit ţinta unor critici justificate. Formula cu interimarii la ministere fără nici o legătură între ele, prezenţa Elenei Udrea în Guvern, a lui Vasile Blaga la Interne se constituiau în tot atâtea puncte catastrofale ale Guvernului Boc 2. Dacă acest guvern nu pica la Moţiunea de cenzură, el ar fi fost ţintă vie pentru PSD-PNL, UDMR, dar mai ales pentru PNL. O dată cu el ar fi fost pus la zid Traian Băsescu. Desigur, românii n-ar fi trăit mai bine decât acum, când Guvernul Boc e interimar.

Numai că toate nenorocirile vieţii cotidiene ar fi fost puse pe seama Guvernului Boc 2 şi, prin asta, pe seama lui Traian Băsescu, lesne de acuzat că-l ţine cu orice preţ la putere. Căderea Guvernului Boc 2 a servit, desigur, intereselor lui Mircea Geoană. Liderul PSD avea nevoie să le arate PSD-iştilor alungaţi din funcţii, prin ruperea Coaliţiei, că şi cei rămaşi, oamenii PD-L, vor pleca. Mai avea nevoie candidatul PSD să treacă rapid de la ipostaza de lider al unei formaţiuni de la putere la cea de lider al unei formaţiuni din opoziţie, dacă nu chiar liderul opoziţiei.

Căderea Guvernului Boc 2 a servit însă şi candidatului Traian Băsescu. Nu numai pentru că astfel a scăpat de asumarea imaginii dezastruoase a acestui Guvern, dar şi pentru că, astfel, a rezolvat o chestiune dificilă a raporturilor sale cu PD-L. Căderea Guvernului Boc a fidelizat şi mai tare PD-L. În condiţiile coaliţiei PSD-PC-PNL-UDMR, amintită drept una posibilă după 6 decembrie 2009, PD-L depinde crucial de realizarea lui Traian Băsescu.

Văzându-se izolat, neputincios în a face alianţă cu vreunul dintre cele trei partid parlamentare, PD-L-ului îi mai rămâne o singură şansă: realegerea lui Traian Băsescu. Doar în aceste condiţii, PD-L mai poate spera să intre la guvernare cu PNL, UDMR sau chiar cu o parte a PSD, mizând pe oportunismul partidelor şi al grupurilor de partide.
Atât de tare serveşte căderea Guvernului Boc 2 intereselor lui Traian Băsescu, încât ai crede că el a pus-o la cale!

×
Subiecte în articol: editorial