x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum am polemizat cu Năstase

Cum am polemizat cu Năstase

de Ion Cristoiu    |    13 Apr 2009   •   00:00

Adrian Năstase a repetat cu brio refrenul comenzii date de Traian Băsescu pentru ca latifundiarul din Pipera, devenit, iată, din şef de partid simplu membru al altui partid, să fie luat de mascaţi.



Cine va fi avut curiozitatea să se uite şi la ştirea zilei de la Antena 3, de miercuri seara, va fi dibuit că, la un moment dat, am polemizat cu Adrian Năstase. Poate unii vor crede că a fost vorba de o dispută de dragul ratingului, ştiut fiind că în chip automat ciorovăiala  atrage telespectato­rul, gata să creadă că va veni şi păruiala de maidan. N-a fost nici o şmecherie gaze­tărească. Am polemizat.

Totul a pornit de la observaţia mea că nu atât PSD, cât mai ales forţele care şi-au propus să-l dea jos pe Traian Băsescu, aplică tactica folo­sită de Cozmin Guşă în 2004 împotriva lui Adrian Năstase, la vremea respecti­vă strateg electoral al lui Traian Băsescu. Despre cât de eficientă e această strategie vom mai discuta.

Important e faptul că nu făcusem altceva decât să mă situez pe po­ziţia cerută de calitatea mea: cea de ob­ser­vator al politicii. Aşa cum am precizat chiar de la începutul emisiunii, debutul cam­paniei electorale mă obligă la o nouă po­ziţie faţă de cea avută până acum faţă de Traian Băsescu. Desigur, voi continua să critic prestaţia actualului preşedinte, dar o voi denunţa când şi cum cred eu de cu­viinţă, şi nu când şi cum cred de cuviinţă strategii campaniei electorale anti­Bă­sescu.

N-am luat apărarea lui Traian Bă­sescu. Pur şi simplu am declarat că ac­tualului preşe­din­te i se pun în cârcă şi lu­cru­ri despre care eu, jurnalist onest, n-am nici o dovadă. Şi n-am nici o dovadă, din sim­p­lul motiv că acuzatorii, tot mai mulţi în ulti­mul timp, nu catadicsesc să le pre­zin­te. Poate le au. Sau poate deşi ştiu că sunt,  nu se mai ostenesc să le caute. Ei plea­că de la premisa că telespectatorul sau cititorul crede automat pe x sau pe z din simplul fapt că-l acuză pe Traian Bă­ses­cu.

Desigur, duşmanii lui Traian Bă­ses­cu sunt gata să creadă orice lucru rău spus despre Traian Băsescu fără a cere şi pro­be. Susţinătorii lui Traian Bă­ses­cu nu i-ar crede nici dacă ar veni cu probe. Dar cei care nu sunt nici duşmani nici amici ai lui Traian Băsescu? Acestora n-ar trebui să li se aducă probe? Sau mă­car ra­ţio­na­mente? Nu merită ei nici mă­car atâta cins­te din partea politicienilor? Se pare că nu, o dată ce Adrian Năstase e convins că electoratul va vota împotriva lui Traian Bă­sescu sub puterea campaniei duse de cele două televiziuni de ştiri An­tena 3 şi Rea­litatea Tv, aliate peste noapte. Adrian Năs­tase a repetat cu brio re­fre­nul comenzii date de Traian Băsescu pentru ca lati­fun­diarul din Pipera, devenit, iată, din şef de partid simplu membru al altui partid, să fie luat de mascaţi.

Să admitem că de­pla­sarea impresionantului dispozitiv de mas­caţi la porţile Palatului din Pipera a fost un abuz, deşi, între noi fie vorba, nici unul dintre cei care au susţinut asta pe te­le­viziuni n-a catadicsit să ne spună ce ar­ti­col de Cod de procedură penală a fost în­căl­cat. Să admitem că Traian Băsescu a co­­mandat asta.

Telespectatorul sau citito­rul căruia i se spune asta nu e idiot, cum îl cred adversarii lui Traian Băsescu din pre­să şi din politică. El raţionează, ca şi mi­ne: Bine, bine, dar o astfel de comandă a fost transpusă în practică de Poliţia ro­mâ­nă. Dacă ea implica un abuz, cum de au acceptat mai marii Poliţiei să-l facă? Şi dacă l-au făcut, de ce n-a cerut Dan Nica, mi­nistrul de Interne, căruia i se subordo­ne­a­ză mai-marii Poliţiei, demisia celor care au comis abuzul. Dan Nica e minis­tru PSD. Adrian Năstase şi alţi lideri PSD ne-au pisat în ultimele zile cu gravele abuzuri comise de Poliţie în cazul Gigi Becali.

Nici Adrian Năstase, nici ceilalţi lideri PSD n-au cerut însă lui Dan Nica să ia măsuri şi, văzând că Dan Nica nu reacţionează la gravele încălcări ale drepturilor omului Gigi Becali, nu i-au cerut demisia. N-am nici o îndoială că Adrian Năstase e un om inteligent.

E imposibil ca domnia sa să nu fi făcut acest raţionament. De ce se încăpăţînează atunci să reia papaga­li­ceşte o aberaţie lansată de alţii? Deoarece i-a intrat în cap că electoratul român înghite orice prostie împotriva lui Traian Băsescu. Poate că electoratul care-l urăşte pe Traian Băsescu nu sesizează aberaţia logică din acuzaţia că Traian Băsescu e vinovat de acţiunea Poliţiei. El se aşează seara în faţa televizorului aşteptând un nou val de înjurături la adresa lui Traian Băsescu.  

Electoratul neutru, cel care se mai întreabă pe cine să voteze la iarnă, o sesizează. Şi nu cred că va fi convins să nu-l voteze pe Traian Băsescu, deoarece Adrian Năstase şi alţi politicieni sau televiziunile mogulilor se mulţumesc să acuze fără a se mai osteni să aducă probe sau să respecte minima logică. Dimpotrivă, după umila mea părere, dacă duşmanii lui Traian Băsescu din presă şi din politică vor continua această campanie aberantă, electoratul neutru va vota cu Traian Băsescu, văzând în el victima unei nedreptăţi.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial nastase adrian