x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum ar trebui să fie un an bun?

Cum ar trebui să fie un an bun?

de Sorin Roşca Stănescu    |    25 Dec 2012   •   16:09

Ma refer, evident, la un an bun pentru Romania. Si pentru romani, in general. Pentru ca, altfel, este adevarat ca fiecare persoana percepe diferit semnificatia acestei notiuni. Dar pentru noi toti, daca vorbim de aceasta larga comunitate, ar fi cateva lucruri de precizat. Si poate ca cel mai simplu este sa spunem ce nu ar trebui sa se intample pentru ca, in final, dupa ce tragem linia, peste douasprezece luni, sa putem afirma ca anul 2013 a fost unul bun.
   
Cred ca nu ar trebui sa mai avem scumpiri. De niciun fel. Romanii au ajuns la fundul sacului. Nu mai au de unde sa stoarca vreun strop de energie pentru a ajuta un stat bolnav sa supravietuiasca. Sau pentru a-i ajuta in continuare pe romanii rai, pusi pe jaf, sa se imbogateasca si mai mult. Ceea ce inseamna ca Guvernul Ponta 2, la fel cum nici Guvernul Ponta 1 nu a facut, are obligatia morala dar si politica de a nu incerca sa stranga cureaua. Dimpotrva. Cureaua trebuie largita. Salariile bugetarilor trebuie sa creasca. La fel, pensiile. Disponibilizatii trebuie sa se intoarca la veniturile din 2010. Inflatia trebuie tinuta sub control, Pensiile si salariile trebuie indexate, asa cum prevede legea. Iar impozitele nu ar trebui sa creasca. Dimpotriva.
   
Romanii nu ar trebui sa aiba, in 2013, mai putine spitale. Dimpotriva. Numarul acestora trebuie sa creasca. Sa ne intoarcem acolo de unde a taiat regimul Traian Basescu. Este criminal sa pui oamenii in stare grava sa alerge zeci de kilometri pana la primul spital. La fel, scolile. Sa nu mai auzim despre scoli care se inchid. Dimpotriva. Sa auzim despre scoli care se redeschid. Si fiindca satele s-au depopulat si sunt intr-adevar situatii in care nu poate functiona o scoala in spatiile existente, pentru ca sunt prea putini copii, sa facem bine si sa deschidem camine pentru batrani. Sa nu cumva sa ne mai imaginam o secunda ca statul nu este social. Dimpotriva. Sa fim constienti ca, asa cum prevede de altfel Constitutia, asa cum se intampla in orice stat democrat al lumii, Guvernul, fara a fi populist sau paternalist, are obligatia sa se ingrijeasca de toti cetatenii sai.
   
Suntem o tara care isi bate joc de batrani. In nicio alta tara nu exista atat de multi batrani fara dinti. Fara posibilitatea de a-si pune o proteza. In realitate, ei nu au cum sa plateasca procentul care revine pentru un tratament stomatologic. In consecinta, ceea ce pune statul, de fapt nu pune. Pentru ca nu are ce completa. Asistenta stomatologica, in primul rand, si in al doilea rand asistenta medicala pentru batrani s-au transformat intr-un vacs. Aceasta realitate sordida nu trebuie sa se mai intample si in 2013. Guvernul trebuie sa ofere solutii.
   
Sa nu mai batem campii despre o agricultura eficienta, moderna, daca nu luam taurul de coarne. Daca nu ne hotaram sa stabilim un termen pana la care taxele de succesiune sa fie zero. Astfel incat romanii sa-si poata face acte pentru terenurile lor. Si daca nu facem cadastru. Pretutindeni.
   
Si voi continua acest demers. Cu ce sa nu si cu ce sa da.

Sursa: CorectNews

×