x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum de e acum mai rău ca în ’54?

Cum de e acum mai rău ca în ’54?

de Dan Constantin    |    08 Feb 2012   •   21:00
Cum de e acum mai rău ca în ’54?

Pe cand era ministru in fonctie, Igas Traian a dat drumul la un porumbel care l-a facut si mai remaniabil decat era: vor fi nameti mai dihai decat in ’54! Televiziunile si gazetele spai­mite au difuzat rapid alarma de cod rosu instaurata de Igas, ales din aceasta poveste si cu porecla de Tro­ian. Pentru asta, domnul ex-minis­tru, cand se mai linisteste trea­ba, imi datoreaza un miel. Astept.

Am cautat prin toate cotloanele scenaritei motivele pentru care Igas Traian Troian a dat semnalul catastrofei. Am zis ca mesajul era unul po­litic. Guvernul Boc nu mai stia cum sa astupe gura demonstrantilor care de dimineata pana seara strigau "Jos!". Primisera toti ministrii ordin de la Basescu, de la partid, de la Bru­xelles – aripa PPE, de la Udrea sa faca totul (vorba lui tovarasu’) sa linisteasca strada. Iarna ade­va­ra­ta a cazut manusa trupei. Priveau la fulgii de nea ca la stropii de ploaie dupa o seceta cumplita! Implorau ter­mometrele toti ministrii cu fami­liile lor si strigau cu disperare "Jos, Jos", doar-doar or pleca zurbagiii din Piete. Frig se facea, zloata venea, dar golanii pareau ca se hranesc cu ja­ra­tec. Daca bagam cod rosu, plea­ca? Au plecat doar la cumpara­tu­ri, au luat provizii de au lasat rafturile la lemn.

Atunci, de ce o fi zis Igas po­ves­tea cu cocosul rosu? Se baza el to­tusi pe ceva cand anunta ca vine urgia desi meteorologii il contrazi­ceau.

Istoria iernii 1954, cea mai rea din memoria catorva generatii, este in cifre seci: viscol in februarie in zi­lele de 1-4; 7-9; 17-19 si 22-23, deci 13 zile de viscol puternic. Vi­te­za maxima a vantului: 126 km/h in Bucuresti pe 3-5 februarie; cantita­tea maxima de zapada depusa 115,9 l/mp in 24 de ore si, cel mai gros strat de zapada – 123 cm la Calarasi pe 3-4 februarie. Pe asta chiar l-am va­zut, copil fiind in orasul cel mai tro­ienit al teribilei ierni.

Igas a avut drep­tate cand a spus ca va fi mai rau ca in 1954. Si a fost, cel putin pana acum. In Romania au murit aproape 40 de oameni din cauza gerului! O cifra inspaiman­ta­toare care arata de ce se temea Igas: lipsa de organizare si capacita­tea redusa de interventie a auto­rita­tilor!

Ministrul de Interne cunoaste cel mai bine pe ce poate conta Ro­ma­nia in caz de catastrofa: cu toate comandamentele de urgenta si teleconferintele transmise in direct de televiziuni, in ajutorul oamenilor inzapeziti se trimiteau mai mult vorbe. Elicopterele dirijate de Raed si Salvarile au intervenit cand vremea a permis-o. Dar unde au fost inter­­ven­­tiile drumarilor, ale companiilor care incaseaza anual sute de mi­lioane de euro sa des­za­pe­zeas­ca so­selele. Unde sunt mijloacele de des­chidere a cailor ferate?

La cod galben s-a dat ordin de restrictionare a circulatiei. La cod portocaliu s-au blocat autostrazile si aproape toate drumurile natio­na­le din Muntenia, Dobrogea si Ol­tenia. Caile ferate sunt si ele parali­zate. Dar vremea, sa nu cadem in cap­cana lui Igas, a fost mult mai blan­da decat in 1954.
Dezorganizarea administratiei cen­trale si locale, starea jalnica a dotarilor tehnice specifice pentru situatiile de iarna, lipsa oricaror ac­tiuni de protectie a cailor de co­mu­nicatii – parazapezi, perdele de vege­tatie – au facut ca iarna din 2012 sa fie mai rea in consecinte decat viforul istoric din 1954. Pentru asta nu va raspunde insa nimeni.

×