x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum îşi rezolvă adversarii Băsescu şi Putin

Cum îşi rezolvă adversarii Băsescu şi Putin

de Dan Constantin    |    27 Aug 2010   •   00:00
Cum îşi rezolvă adversarii Băsescu şi Putin

Boris Nemţov, fost vicepremier al Rusiei în perioada Elţîn, a fost arestat la Moscova pentru participarea la un miting neautorizat. Este un opozant puternic al regimului Putin-Medvedev şi speră să ajungă prin mişcarea "Solidaritatea" să asigure mai multă democraţie într-o ţară în care termenul are înţelesuri diferite faţă de Europa. Nemţov simte pe pielea lui aceste "diferenţe". O carte scrisă de el care analiza "Deceniul Putin" a fost confiscată pentru "conţinutul extremist".
Ştirea despre băgarea la zdup a lui Nemţov apărea pe 23 august în România. În aceeaşi zi, naţiunea dezbătea pe toate părţile incidentul de la Neptun, pe scurt, caftul de la miezul nopţii dintre doi cheflii. Unul era numitul Traian Băsescu, iar partea cealaltă a conflictului, Chitic, un alegător supărat pe preşedinte.

Problema a fost, după cum susţine Chitic, tranşată prin palme de Cotroceni (TB plus SPP). Ceilalţi spun că au fost doar injurii fără contact fizic. Ne uităm şi căscăm gura ca proştii fără să putem şti cine a fost în pericol mai mare - Chitic sau capul ţării. Nici acum nu ne-am dumirit, deşi, iată, se face săptămâna de la bătălia din spatele cârciumii Cireşica.
Locul îl ştiu bine. Pe vremea lui Ceauşescu, terasa avea responsabil pe Nelu, un ospătar amabil care, puţin timp după ora unşpe ziua, cădea peste frapiere de atâta ospitalitate. Închina câte un pahar cu fiecare client, şi era lume multă. De la masa din Cireşica priveam peste drum la Vila Scriitorilor, recunosc, cu oarecare invidie. Acolo, preţurile erau mai mici şi se găseau şi ţigări Kent. Ocupanţii - scriitori cu bilet de la Uniune - se simţeau importanţi şi se bucurau de câteva mici privilegii. Se uitau de sus la noi, ăştia de la Cireşica.

Roata istoriei s-a învârtit în favoarea Terasei Cireşica. Nelu, pilangiul simpatic, a dispărut din peisaj. Terasa a devenit o locantă cu ştaif, serviciul este OK. De Cireşica a căpătat mare drag şi Traian Băsescu, devenit consumator statornic. Semnează condica negreşit la cârciuma respectivă când îşi mută persoana cu prerogative de şef al statului la Neptun. Peste Vila Scriitorilor, anii au trecut fără investiţii semnificative, chiar instituţia-mamă, Uniunea, şi-a mai pierdut din forţă, din influenţă. Dacă, în comunism, scriitorii erau supravegheaţi, păziţi să nu devină agresivi cu regimul, acum, Puterea nu-i prea mai bagă în seamă. Până la incidentul cu Chitic, nici un securist n-a mai intrat în ultimii 20 de ani în Restaurantul Scriitorilor să caute prin frapiere şi note de plată, să facă recensământul muştiucurilor de la narghilele.

Acum, paza, atenţia sunt pe clientul de vizavi. Ca nişte nobili scăpătaţi, clienţii de la Vilă privesc cu invidie spre bugetarii de la Cireşica. Ce maşini, ce gagici, ce poşete, ce, ce, ce... Scribălăii care-şi duc zilele din drepturi de autor sunt şi ei, ca toţi oamenii, supăraţi pe ceea ce se întâmplă şi ajung să mai tragă câte o vorbă bine simţită spre vizavi. Să mă întorc la conflictul Putin-Nemţov. Judokanul nu s-a coborât până la a-l pune el jos pe reformatorul de dreapta. Şi-a trimis trupele Omon să-l salte. La Neptun, preşedintele a rezolvat conflictul bărbăteşte, e drept cu protecţie SPP.
Înţelegeţi care-i diferenţa?

"Democraţia" de la Neptun se face prin poziţia transparentă a preşedintelui, pe când, la Moscova, Putin se ascunde ca un şobolan, nu are curaj să iasă în Piaţa Roşie, să-i culce pe tatami pe cârtitori.
Mai e un amănunt. Traian intrase la Cireşica să adauge câteva ore suplimentare celor 16 pe care le prestează zilnic pentru fericirea neamului (neamurilor?). Un ban nu strică!

În fine, vă dau un sfat pentru acest ultim weekend de vară. Băsescu se odihneşte la Neptun după lupta cu Chitic. Nu-l deranjaţi, nu-l fluieraţi, nu-l criticaţi, nu-l huiduiţi, nu-l incitaţi. Este iar în formă şi nu ştii când sare la bătaie. Dacă aveţi de gând să protestaţi, să nu trageţi înainte din narghilea. Iar voi ăştia, de la Vila Scriitorilor, staţi dracu' la coadă să vă depuneţi declaraţiile pentru drepturi (obligaţii) de autor. Bugetarii trebuie să aibă din ce să bea apă după voi. Chiar la Cireşica, în nasul vostru.

×
Subiecte în articol: editorial