x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum pierde un american, cum câștigă un român!

Cum pierde un american, cum câștigă un român!

de Lucian Avramescu    |    07 Noi 2012   •   15:00

Ultimul episod al prezidențialelor americane l-a reconfirmat pe democratul Obama care, iată, dobândește al doilea mandat. Nu Obama mă interesează însă, ci spiritul și eleganța cu care conservatorul Romney și-a primit înfrângerea. Încrâncenarea bătăliei electorale s-a sfârșit. Importantă și pentru învins și pentru învingător rămâne America, Statele Unite ale Americii, țara. Discursul de-o rară noblețe al înfrântului a fost discursul unui american, care-și reia locul în rândurile celorlalți, modest, mândru și iubitor al poporului său. Un înfrânt are chipul unui victorios. Nu înjură, nu latră, nu zice m-ați furat nenorociților, vă sparg data viitoare. Cred în America și deodată cu el spun asta toți americanii, indiferent cum au votat.

Ultimul episod al prezidențialelor noastre s-a încheiat urât. Câștigătorul nu s-a arătat mândru că face parte din poporul român, n-a dat semnul construcției și împăcării pentru nație, ci a aruncat golănește o insultă: I-am sau v-am ciuruit! Cam asta-i diferența. Mai încap, în mănușa strâmtă a acestei realități, alte comentarii?

Deasupra unei mulțimi uriașe care flutura stegulețe cu însemnele americane, însuflețite minidrapele naționale la purtător, scria: „Cred în America”. Cuvintele nu erau doar acolo unde cuvânta Obama, ci și unde cuvânta, recunoscându-se cu eleganță și demnitate, învins, Romney. America rămânea mai presus de bătălia lor care s-a încheiat, ca orice bătălie, cu un învingător și un învins. Eu, în țara în care sunt avertizat că oricum voi vota, președintele care nu prea mai e președinte, va desemna premier pe cine are el chef, mă încăpățânez să strig, din toate resorturile ființei mele, „Cred, încă mai cred, în România”. Așa să-mi ajute și să ne ajute Dumnezeu.

×