x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum s-a suparat 4 pe 3, pe 5 si pe 9

Cum s-a suparat 4 pe 3, pe 5 si pe 9

24 Noi 2004   •   00:00

Intr-o seara, 4 s-a culcat foarte suparat, iar cand s-a trezit dimineata a stiut si pe cine: pe viata.
Sa-ti bagi picioarele in ea de viata - a zis 4 - daca e sa fii pana mori tot un amarat de 4, cum ai fost pana acum!

Click pentru a mari imaginea
Oricat ai fi tu de 4, nu te poti supara pe toata viata. De ce sa-ti faci sange rau pentru ceva ce nu cunosti si n-ai sa fii niciodata? Cand te nasti 4, nu prea ai de ales: te razbuni pe cei apropiati, pe 3 sau pe 5. In nici un caz pe 5.726. Ca sa nu mai vorbim de 11.934.278. Supararea pe viata, oricat ar fi ea de mare, trebuie sa aiba niste limite. Necajit sau fericit, e bine sa te intinzi cat ti-e plapuma.

Toata lumea stie ca 4 se divide perfect cu 2. E un drept castigat inca de pe vremea Egiptului Antic, nu un cadou de la un filantrop. Apoi, daca e sa vorbim doar de impartire, se divide exceptional si cu 1. Iar ce-i umple de invidie pe unii e rezultatul, tot 4. Mai mult de atat nici Dumnezeu nu cere! Cu toate acestea, 3, care nu se divide decat cu sine insusi, ceea ce oricum ai suci-o e o smecherie, e mai luat in seama pana si decat 10. Un triunghi nu-i cu nimic superior unui patrulater. Nu-i normal sa existe un triunghi al Bermudelor, un triunghi divin si chiar un triunghi pufos intre picioarele femeii, cand pana si cel mai mic patrulater s-ar achita de treburile triunghiului la fel de bine. Oameni buni, nici in sirul natural al numerelor nu-i cinste si echitate!

Lui 4 nu-i e tocmai clar de ce-l enerveaza 5. Fapt e ca-l enerveaza. La urma urmei, ce mi-e 4, ce mi-e 5. Totusi, fiindca un nu stiu care a zis ca cincinalele sunt exact ce-i lipsea omului ca sa mearga spre comunism in zbor, 5 le pare tuturor un fel de sef al lui 4. Tot ce hotaraste 5 trebuie sa execute musai 4, nu 3.

De azi inainte - a zis 4 - o sa fiu si eu 5. Ce mare scofala! Te pui la ambitie si iesi nitel mai in fata. Parca 7 e mai breaz. E un neica nimeni Dar cere-o oricui sa-ti spuna o cifra si spune automat 7. As putea sa fiu si 6. E suficient sa te lipesti de un grangur si, gata, te iau in seama toti. Te lipesti de un 9 si esti 49. In lumea lui 49, lucrurile se discuta altfel. Nu conteaza ca te cheama 59 sau 79, tot clasa de mijloc esti. Adevarata democratie e numai la clasa de mijloc. Mai sus de 100 e si chestie de noroc. Pana la 100, norocul si-l face fiecare.

Cu astfel de ganduri a adormit 4 in seara urmatoare si noaptea a visat ca e 8. Parca nici nu mai era el. Lui 7 i se adresa cu: "Mai, alde nimeni", lui 5 ii amintea ironic ca s-a dus vremea cand o facea pe desteptul si toti trebuiau sa-l asculte, cat despre 4, la 4 se uita cu scarba. Un ratat, care nu-si vedea lungul nasului. Un dobitoc, ce mai incolo, incoace. S-a dus cu nevasta-sa la nudisti, ca s-o faca de ras cu patrulaterul ala ridicol dintre picioare.

Dimineata insa, in loc sa se trezeasca vesel si cu chef de viata, s-a sculat si mai suparat. Dar suparat groaznic pe 9. A vrut si 4, macar experimental, sa se viseze 9, si pana si-n somn a navalit Garda Financiara peste el. Ma, fratilor - le-a zis 4 mascatilor - e un simplu vis, de ce dati, ma cu bulanul sa-mi rupeti coastele, ce rau v-am facut? Cine va da, ma, dreptul asta? Nu mai dati, ma!

Asa e cand te nasti 4. Ai putea sa te visezi 99, ai putea sa te inchipui chiar 9.999.999.999. Oricum n-are ce sa ti se intample. Dar uite ca indraznesti sa te crezi ceva mai mult decat nimic si se intampla ce-i mai rau. Dimineata, te ia salvarea cu trei coaste rupte si una fisurata. In total, 4.
×
Subiecte în articol: editorial