x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum s-a trezit Ion Iliescu mai mare decît e

Cum s-a trezit Ion Iliescu mai mare decît e

de Ion Cristoiu    |    18 Iun 2008   •   00:00

Bietul Traian Băsescu! Se iluziona că bucureştenii vor pica în capcana asta de mucava! Să nu-l voteze pe Sorin Oprescu, deoarece astfel l-ar vota pe Ion Iliescu.



Istoria, chiar şi cea recentă, refuză hîrjoana cu ipoteza Ce-ar fi fost dacă… Nefiind discipoli ai Istoriei, noi ne putem permite un Ce-ar fi fost dacă... în cazul scrutinului pentru locale. Ce-ar fi fost dacă Vasile Blaga ar fi cîştigat? Indiscutabil, de la Traian Băsescu pînă la cel mai proaspăt cicisbeu prezidenţial, Cozmin Guşă, ca să ne referim la politicieni, şi de la Oficiosul prezidenţial Evenimentul zilei pînă la Oficiosul PD-L Cotidianul, ca să ne referim la ziare, ar fi dedicat torente de elogii alegătorilor bucureşteni. Pentru că l-au preferat pe Vasile Blaga lui Sorin Oprescu, alegătorii din Bucureşti ar fi fost gîdilaţi drept deştepţi foc, înzestraţi cu discernămînt, posesori ai unei înalte conştiinţe civice, imposibil de tras pe sfoară. Ce mai încolo şi încoace, nişte alegători de zahăr. Să-i mănînci din priviri, nu alta! Sau, pentru a ne păstra în lumea dragă domnului preşedinte, să-i sorbi din priviri, nu alta!

Alegătorii bucureşteni au optat însă pentru Sorin Oprescu. Vasile Blaga, acest mînca-l-ar mama al lui Traian Băsescu, idolul bucătăreselor din presa de oale şi polonice, a fost învins cu umilitorul scor de 56,55% la 43,45%. Electoratul bucureştean, cobzărit de presa portocalie cînd a optat pentru Traian Băsescu, a devenit acum, în discursurile lui Traian Băsescu, Emil Boc şi Cozmin Guşă şi în textele fără har al cyborgilor din jurnalistica de serviciu, prost, ticălos, fără discernămînt, fără educaţie civică, uşor de dus de nas.

O asemenea răsturnare nu ne miră. De cînd e România ţară a tranziţiei, electoratul a fost văzut de politicieni ca o tîrfă cu tarif fix. Cînd a votat aşa cum au zis ei, l-au lăudat ca fiind virgină.  Cînd a votat cum a vrut el, i-au zis curvă. Ne miră în schimb una dintre acuzaţiile aduse de politicieni şi jurnalişti rămaşi nerezolvaţi după scrutin electoratului bucureştean, care a păcătuit grav neluînd în seamă indicaţiile preţioase ale Celui mai iubit fiu al Poporului Român şi îndemnurile puradeilor de presă care se ţin cu mînuţa de poalele Cotroceniului. Şi anume că, prin votul dat lui Sorin Oprescu, bucureştenii au dat Capitala pe mîna lui Ion Iliescu. E o acuzaţie ce ne demonstrează o dată în plus că frustrarea nu numai că schimonoseşte, dar şi prosteşte.

De netăgăduit că Ion Iliescu are un cuvînt de spus în PSD. Are un cuvînt de spus şi în opţiunea electoratului din provincie. Sub acest semn, e un adevăr că Ion Iliescu şi-a adus o contribuţie deosebită la succesul PSD de la locale. Puţini ştiu că, alături de Adrian Năstase, Ion Iliescu, la vîrsta sa, a bătut ţara în lung şi-n lat în cadrul campaniei PSD. Dar a spune că victoria lui Sorin Oprescu la Bucureşti e o victorie a lui Ion Iliescu înseamnă nu numai o eroare de percepţie, nu numai o gogomănie, produs al frustrării, dar şi un cadou nesperat făcut lui Ion Iliescu. Pentru că, deşi avînd un cuvînt de spus în PSD, Ion Iliescu n-are nici o putere pe scena noastră politică. Dacă ar fi avut, Ion Iliescu s-ar fi rupt din PSD în 2005 şi ar fi creat, în fine, acel partid atît de necesar României ultimilor ani: un partid socialist la stînga PSD. Ion Iliescu a respins încercările unor apropiaţi de a-l convinge să se înhame la o întreprindere atît de dificilă cum e făurirea unui nou partid. Şi din simplul motiv că Ion Iliescu nu se iluzionează asupra puterilor sale atît în plan fizic, personal, cît şi în plan politic, general. Ceea ce vrea Ion Iliescu e un lucru mult mai simplu: să aibă în PSD o poziţie de Guru şi pe scena publică, una de fost preşedinte. Pentru a-şi vedea preferatul ales primar, Traian Băsescu a încercat să convingă electoratul că Sorin Oprescu e o marionetă a lui Ion Iliescu. Iar Ion Iliescu s-a înălţat în fanteziile prezidenţiale dinspre ziuă, pînă la proporţiile unui Dracula care vrea Capitala ca să-i sugă sîngele. Bietul Traian Băsescu! Se iluziona că bucureştenii vor pica în capcana asta de mucava! Să nu-l voteze pe Sorin Oprescu, deoarece astfel ar vota pe Ion Iliescu. Mult mai ageri decît îi crede Traian Băsescu, bucureştenii l-au votat pe Sorin Oprescu. Ştiind că Sorin Oprescu nu-i omul nimănui şi cu atît mai puţin al lui Ion Iliescu. Astfel, bucureştenii i-au sugerat lui Traian Băsescu şi maşinăriei sale de propagandă să-şi revină. Să nu-l mai facă pe Ion Iliescu mai important, mai puternic decît e.

NB. Bucureştii n-au ajuns pe mîna lui Ion Iliescu. Au ajuns însă pe mîna lui Gigi Becali prin incredibila alianţă de la Golden Blitz: PD-L – PNG. Să vezi de acum încolo terenuri încăpute pe mîna Mafiei imobiliare!

×