x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum să citim un mesaj de la Departamentul de Stat

Cum să citim un mesaj de la Departamentul de Stat

de Marina Constantinoiu    |    20 Ian 2012   •   15:20
Cum să citim un mesaj de la Departamentul de Stat

Agentia franceza de presa France Presse difuza, joi seara, in timp ce la Bucuresti lumea inca protesta in Piata Universitatii, o stire de la Washington care ne viza. Era vorba despre un indemn la retinere adresat de americani romanilor din strada si autoritatilor romane. Toate bune si frumoase, agentia franceza facand un rezumat al celor spuse de Victoria Nuland, purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, adica al Departamentului de Stat al SUA.

Pentru cine nu citeste printre randuri, mesajul era unul absolut natural, indemna ambele "tabere' sa dea dovada de retinere. Dar fragmentul din conferinta de presa al doamnei Nuland (rezonanta numelui sau in limba romana nu e tocmai de bun augur) nu era redat integral de France Presse. Ascultand spusele doamnei cu pricina am descoperit si ceea ce se poate citi printre randuri. Caci - nu-i asa – tot de la americani am invatat, e drept ca din filme – Twin Peaks – "nimic nu e ceea ce pare a fi'.

In primul rand, doamna Nuland a facut apel mai intai la "manifestanti', apoi la "autoritatile romane', semn ca manifestantii sunt aia care deranjeaza, iar autoritatile sunt cele care trebuie intelese. "Avem tari in Europa si tari in lume care se confrunta cu reactiile populare fata de masurile de austeritate luate de Guverne din cauza crizei economice. Spunem Romaniei si romanilor ceea ce le-am spus si altora, grecilor: sustinem dreptul persoanelor din toata lumea de a protesta si de a-si exprima punctul de vedere pasnic, dar facem apel atat la manifestanti, cat si la autoritati, sa se abtina de la orice fel de violenta', spunea doamna Nuland. Adaugand, desigur, ca doar asa cere corectitudinea politica: 'Evident, nu vom dicta Romaniei cum sa-si gestioneze afacerile interne, sunt decizii pe care Guvernul Romaniei le ia, in consultare cu Parlamentul si poporul'.

Poate nu ar fi deranjat timpanul si retina aceste cuvinte, daca ele nu erau continuate si intarite de o alta idee in sensul acestor spuse. O idee care contrazice flagrant ce se aude in aceste zile pe strazile multora dintre orasele tarii, nu doar ale Bucurestilor, anume ca romanii protesteaza din cauza austeritatii. Daca romanii ar fi protestat strict din cauza masurilor de austeritate, atunci pietele si strazile n-ar fi duduit de atata "Jos Basescu!', "Jos coruptia!' si mai ales "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati!'.

Birourile de presa ale ambasadelor straine redacteaza zilnic o revista a presei interne. Sunt absolut convinsa ca la Washington au fost expediate, pe adresa Departamentului de Stat, reviste ale presei in care se scria foarte clar ce scandeaza strada. Si nu doar pentru ca asa scrie la gazetele care inca mai rezista pe piata romaneasca. Pentru ca asa se poate auzi, daca nu ai echipamente de antifonare speciale, oriunde au loc protestele. Daca era doar din cauza masurilor de austeriatate, doamna Nuland, mamaliga tipic romaneasca nu bolborosea asa cum bolboroseste acum, dupa cum o remarca presa straina care relateaza despre nemultumirile romanilor.

"Comentariul meu este legat doar de faptul ca sunt oameni care protesteaza fata de masurile de austeritate. Toti trebuie sa luam decizii individuale de importanta nationala si toti incercam sa facem asta in functie de politicile pe care le aplicam pentru a face fata crizei', zice doamna Nuland. Un fel de "ia mai stati pe la casele voastre, mai, hai, hai, ca asa e peste tot'. Asa e peste tot, da. Dar la noi e intotdeauna un plus. Cel care umple de obicei paharul. Si, daca de la Bucuresti nu s-a trimis revista presei corect, cititi, doamna Nuland, presa occidentala de limba engleza. Ca doar s-a straduit sa traduca pana si "Iesi afara, javra ordinara!'.

×