x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum să se atingă procurorii de oamenii preşedintelui?!

Cum să se atingă procurorii de oamenii preşedintelui?!

de Ion Cristoiu    |    05 Iul 2007   •   00:00

Cum să dai amploare unei dezvăluiri despre care nu ştii dacă nu cumva il va supăra pe jupănul de la Cotroceni? Evident, altfel ar fi stat lucrurile dacă Mugur Ciuvică s-ar fi referit la un duşman politic de-al lui Traian Băsescu



Luni, 2 iulie, prin Mugur Ciuvică, Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a pus la dispoziţia presei un număr de transcrieri ale convorbirilor telefonice dintre cei implicaţi intr-un dosar intitulat Contrabanda cu ţigări de pe Clisura Dunării. In aceste convorbiri telefonice, interceptate legal de SRI, dar şi in declaraţiile unor martori apar in mai multe rănduri numele a doi lideri PD - Vasile Blaga şi Sorin Frunzăverde - şi a lui Constantin Duvac, şef in Ministerul condus pănă nu de mult de Vasile Blaga, ca protectori ai contrabandiştilor. In conferinţa sa de presă, Mugur Ciuvică a arătat că, la sfărşitul lui octombrie 2006, Procurorii DIICOT din Caraş-Severin au trimis in judecată mai mulţi inşi implicaţi in afacere, intre care se număraseră un primar PD şi ofiţeri din Poliţia de Frontieră. Liderul GIP a dedicat afacerii un moment mediatic, pentru că in dosarele de la Parchet trimise instanţei se aflau şi transcrierile convorbirilor telefonice in care se făceau referiri substanţiale la cei trei. Chiar dacă documentele din dosare nu sunt probe suficiente pentru a-i acuza pe cei doi lideri PD, totuşi, momentul creat de Mugur Ciuvică avea o suficientă cotă de senzaţional pentru a-l plasa la loc de frunte in structura numărului de marţi, 3 iulie 2007.


Deşi senzaţional, ba chiar oferind sămănţa unui scandal - acuzarea publică a doi lideri PD, apropiaţi ai lui Traian Băsescu - , momentul a fost neglijat de oficioasele prezidenţiale. Explicabil! Cum să dai amploare unei dezvăluiri despre care nu ştii dacă nu cumva il va supăra pe jupănul de la Cotroceni? Evident, altfel ar fi stat lucrurile dacă Mugur Ciuvică s-ar fi referit la un duşman politic de-al lui Traian Băsescu. Paginile intăi ale oficioaselor ar fi vibrat tipografic sub acuzaţia făţişă că respectivii au făcut contrabandă cu ţigări. Presa antiprezidenţială - redusă, vai!, la două ziare - a dat dezvăluirilor lui Mugur Ciuvică semnificaţia unei puneri sub acuzare a lui Vasile Blaga, Sorin Frunzăverde şi Constantin Duvac, pentru implicare in contrabandă. Şi aici e o exagerare, ţinănd de tendenţiozitatea politică. Mugur Ciuvică nu i-a acuzat public pe cei trei.


Aşa cum a arătat la Sinteza Zilei de la Antena 3, de luni seară, domnia sa a vrut să ştie dacă documentele de la dosar s-au constituit intr-un punct de plecare pentru o anchetă a Parchetului, fie şi sub forma premergătoare urmăririi penale. Noi nu credem, de exemplu, că menţionarea (chiar insistentă) a numelor lui Vasile Blaga, Sorin Frunzăverde şi Constantin Duvac se constituie in sine ca o probă pentru a face un dosar de trimis in instanţă. Nici măcar pentru un articol, menţionarea acestor nume nu reprezintă un temei serios de publicare.


Cu procurorii lucrurile stau altfel. Procurorii DIICOT Caraş-Severin cer şi obţin interceptarea convorbirilor telefonice a unor inşi suspectaţi de contrabandă cu ţigări pe Clisura Dunării. Unul dintre motivele pentru care se cer astfel de inregistrări il constituie bănuiala că in afacere ar putea fi şi alţii implicaţi. Transcrierile convorbirilor telefonice dezvăluie procurorilor că acuzaţii invocă drept inalţi protectori: Vasile Blaga, la vremea respectivă ministru al Administraţiei şi Internelor, Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Constantin Duvac, directorul Direcţiei de Cercetări Penale din IMB, numit de Vasile Blaga. Dacă ne găndim că inşii respectivi nu ştiau că sunt interceptaţi, apariţia celor trei nume trebuia să ducă automat la inceperea fazei numite şi premergătoare urmării penale.

Pentru că:
1) Nota definitorie a unui procuror e suspiciunea;
2) Orice procuror visează să realizeze o anchetă completă şi, mai ales, spectaculoasă intr-o asemenea afacere;
3)Â Procurorii regimului Băsescu au purces in alte cazuri asemănătoare nu numai la faza premergătoare urmăririi penale, dar şi la faza urmăririi penale: cazul Stenogramelor PSD, cazul Spionaj şi Trădare, cazul Brăţărilor Dacice.


Intr-un timp relativ scurt se putea ajunge la o concluzie: fie NUP, fie inceperea urmăririi penale. Indiferent de concluzie, procurorii erau datori să purceadă la o cercetare căt de căt. Spre stupoarea lui Mugur Ciuvică, dar şi a opiniei publice, Ministerul Public anunţa luni seară, printr-un Comunicat, că procurorii DIICOT nu au in lucru vreun dosar privind o eventuală implicare a celor trei in contrabanda cu ţigări. Carevasăzică, procurorii DIICOT nici n-au tresărit cănd au dat de numele celor trei in transcrierea inregistrărilor. Păi, cum să tresară?! O minimă verificare a celor spuse de contrabandişti ar fi insemnat un dosar in care numele lui Vasile Blaga, Sorin Frunzăverde, Constantin Duvac să apară ca suspecte. Bravii ţuluşi ai lui Traian Băsescu se vor fi ingrozit la găndul că ar putea fie şi suspecta trei nume grele din PD, pe atunci partid de guvernămănt.

Să mai spună cineva că in Romănia se luptă de-adevăratelea impotriva corupţiei?!

×