x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum va ajunge Geoană preşedinte pe şest

Cum va ajunge Geoană preşedinte pe şest

de Ion Cristoiu    |    05 Noi 2009   •   00:00

Băgând de seamă siguranţa cu care ziceam că Mircea Geoană va câştiga cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, un tip cu umor m-a întrebat: Vă imaginaţi o mulţime de inşi dând năvală în Piaţa Universităţii pentru a-şi exprima bucuria faţă de victoria lui Mircea Geoană?!

Într-adevăr, e greu de imaginat că Mircea Geoană s-ar putea bucura fie şi de un minimum de simpatie electorală, astfel încât nu o mulţime, ci doar câţiva inşi, reprezentând familia candidatului, s-ar osteni să meargă până în Piaţa Universităţii şi să-şi strige fericirea?! Şi totuşi, după anunţarea exit-pollurilor, în Piaţa Universităţii vor veni inşi pentru a da curs, prin zbierete şi agitări de lozinci, bucuriei la aflarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin - am răspuns eu.

Nu, nu mă refeream la inşii fără căpătâi găsiţi de Marian Vanghelie prin Piaţa de Peşte, îmbrăcaţi în roşu şi puşi, contracost, să aclame bucuria de a fi învins Mircea Geoană. Deşi, judecând după capacitatea războinicului PSD-ist cu gramatica de a încropi o manifestare pro-Geoană, un astfel de scenariu n-ar fi exclus. Mă refeream la o mulţime de inşi sinceri entuziasmaţi strânşi în Piaţa Universităţii. Entuziasmaţi nu de victoria lui Mircea Geoană, ci de eşecul lui Traian Băsescu.

Asemănător, pe televiziunile mogulilor se va bea şampanie nu pentru că Mircea Geoană a învins, ci pentru că Traian Băsescu a pierdut. Iar din seara celui de-al doilea tur de scrutin se va trăncăni seară de seară, până la Revelion, nu despre Mircea Geoană, ci despre Traian Băsescu.

Un astfel de scenariu îşi are temeiul, indiscutabil, în deosebirea uriaşă dintre cei doi candidaţi: Traian Băsescu şi Mircea Geoană. În timp ce Traian Băsescu e o personalitate conturată, dacă nu chiar prea conturată, Mircea Geoană e o umbră chinezească pe pânza unui partid: PSD. Dacă Mircea Geoană ar fi candidat din partea unei formaţiuni mai puţin însemnate, el ar fi în sondaje pe ultimul loc, şi nu pe locul al doilea, cum se întâmplă acum.

De aceea, în timp ce despre cea făcut şi a zis Traian Băsescu de cinci ani încoace s-a putut scrie şi pălăvrăgi la tv ore în şir, despre ce a făcut şi a zis Mircea Geoană de când s-a născut nu se poate zice nici măcar Bună ziua! Scenariul ieşirii în Piaţa Universităţii pentru a da curs bucuriei că Traian Băsescu a căzut îşi are însă temeiul în strategia Coaliţiei politico-mediatice anti-Băsescu.

Un crâmpei din această strategie ne-a fost dezvăluit nu de mult de rezervistul Ion Iliescu, brusc reactivat de grupurile de interese care au jefuit ţara sub aripa ocrotitoare a celui care s-a pretins cinstit şi sărac. Multiplul fost preşedinte a declarat la un moment dat că orice alt contracandidat e mai bun decât Traian Băsescu. Strategia Coaliţiei politico-mediatice e simplă: demonizarea lui Traian Băsescu, pentru ca în turul al doilea să se voteze nu atât pentru un candidat, cât mai ales împotriva unui candidat.




În aceste condiţii, scrutinul de la 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009 nu e gândit ca o alegere între mai mulţi candidaţi, ci drept un Referendum pentru debarcarea lui Traian Băsescu. Aşa se explică o ciudăţenie asupra căreia nu numai eu, ci şi alţii au atras atenţia: toţi contracandidaţii lui Traian Băsescu s-au unit într-o Coaliţie vizând atacarea actualului preşedinte.

În afară de Traian Băsescu, îşi dispută un loc la Cotroceni şase candidaţi: Mircea Geoană, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali. Dat fiind că doar unul dintre ei va intra în turul al doilea, ar fi normal ca, în campania pentru primul tur, fiecare dintre ei să se concentreze pe înfăţişarea personalităţii şi programului său, astfel încât alegătorul să-l considere bun de preşedinte.

Mai mult, dat fiind că Traian Băsescu se anunţă ca sigur intrat în turul al II-lea, pentru locul rămas ar trebui să se bată între ei cei şase candidaţi. Dând acestei campanii o notă unică în istoria prezidenţialelor postdecembriste, nici un candidat nu vorbeşte despre el. Toţi vorbesc despre Traian Băsescu. Nici un candidat nu-i atacă pe ceilalţi pretendenţi la intrarea în turul al II-lea. Toţi îl atacă pe Traian Băsescu.

Putem vorbi astfel despre o confruntare aparte la prezidenţialele din 2009. Candidaţii nu se luptă între ei pentru a obţine victoria. Şase dintre ei s-au constituit într-o Coaliţie de candidaţi care se luptă cu un singur candidat: Traian Băsescu. Unul dintre membrii Coaliţiei va intra în turul al II-lea. Acest candidat a fost deja ales de Coaliţia de candidaţi având drept forţă de sprijin Coaliţia politico-mediatică anti-Băsescu.

E vorba despre Mircea Geoană. În condiţiile în care nici unul dintre cei şase candidaţi nu-l atacă pe Mircea Geoană, candidatul PSD are cele mai mari şanse de a intra în turul al II-lea. Ca urmare a demonizării lui Traian Băsescu de Coaliţia politico-mediatică, înaintea turului al II-lea, lideri politici, lideri de opinie, membri ai societăţii civile vor ieşi pe televiziunile mogulilor, dar şi pe TVR, post făcând parte din Coaliţia politico-mediatică, pentru a declara că ar trebui să votăm împotriva lui Traian Băsescu.

Evident, punând ştampila pe Mircea Geoană. La Referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsescu, adversarii preşedintelui au îndemnat electoratul să pună ştampila pe Da pentru a scăpa de Traian Băsescu. Acum ei vor îndemna alegătorii să pună ştampila pe Mircea Geoană pentru a scăpa de Traian Băsescu. Şi astfel, prin transformarea scrutinului prezidenţial într-un Referendum vizând debarcarea lui Traian Băsescu, Mircea Geoană va ajunge pe şest preşedinte.

Dar nu numai atât. Indiferent de ce prostie va face Mircea Geoană ca preşedinte, mult timp după instalarea sa la Cotroceni, Coaliţia politico-mediatică le va trece sub tăcere, susţinând că oricum sunt mai mici decât ticăloşiile Demonului Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: editorial