x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum va demisiona Nastase

Cum va demisiona Nastase

de Ion Cristoiu    |    14 Mar 2006   •   00:00
Cum va demisiona Nastase

Mircea Geoana, Miron Mitrea, Dan Mihalache au spus ca nu se pune problema excluderii lui Adrian Nastase si a lui Dan Ioan Popescu din PSD. N-au suflat insa o vorba despre ceea ce se urmareste cu intreaga tarasenie a oamenilor muncii PSD-isti din Sectorul 1: o presiune infernala asupra celor doi pentru a-i face sa-si dea demisia. Ne-au facut sa intelegem insa asta. Ca nu putem sa nu luam in seama parerile membrilor de partid din Sectorul 1; ca PSD are o problema de credibilitate; ca vom discuta la timpul potrivit despre demisia celor doi. Un lider PSD cu vechime in partid mi-a lamurit tarasenia.

Sub iscalitura Adei Mesesan, ziarul Cotidianul a publicat vineri, 10 martie, un articol semnificativ, intitulat "PSD se pregateste de mazilirea lui Nastase".
Textul anunta, invocand binecunoscutele "surse", ca liderii PSD de la Centru vor sa le propuna sefilor de organizatii la reuniunea de miercuri, 15 martie 2006, dezbaterea cazului Nastase, impreuna cu sugestia demiterii din partid a fostului premier. Desi articolul citeaza, in chip surprinzator, declaratii impotriva lui Adrian Nastase de la dusmani notorii ai acestuia (Marian Oprisan, George Maior, Ilie Sarbu), necunoscatorului intr-ale PSD ii va fi starnit surasuri sceptice.
Autoarea e o jurnalista care si-a dedicat intreaga viata criticarii PSD.
Articolul aparea in cel mai cotrocenist ziar al momentului.
Necunoscatorului ii era greu, daca nu chiar imposibil, sa creada ca liderii PSD s-au apucat sa se confeseze tocmai unei jurnaliste care i-a balacarit sistematic pana acum.
Cunoscatorului, in schimb, articolul i-a atras atentia. Stia ca apelul la un ziarist dusman de moarte al PSD si la o publicatie de cealalta parte a baricadei a fost un tic al intregii guvernari PSD. Cand un lider de-al partidului voia sa-si regleze conturile cu un altul, apela intotdeauna la adversarii PSD din presa.
Astfel, cele mai mari dezvaluiri impotriva lui Adrian Nastase au aparut in Evenimentul zilei, iar cele mai mari impotriva lui Ion Iliescu, in Romania libera.
Cine le livra celor doua ziare? Ghici ciuperca ce-i?
Astfel ca familiarizatul cu afacerile interne ale PSD s-a pus pe asteptat. Nu dezmintirea categorica, a doua zi, din partea liderilor de la Centru, ci urmatorul pas in lucratura pusa la cale impotriva lui Adrian Nastase dupa tipicul lucraturilor de pe culoarele CC al PCR din vremea Anei Pauker.
Asteptarea nu s-a lasat inselata. Vineri, dupa aparitia articolului, Sorin Oprescu, liderul interimar al PSD Bucuresti, si Dan Tudorache, liderul organizatiei PSD a Sectorului 1, convoaca o conferinta de presa.
Dan Tudorache anunta ca marti, 14 martie, Biroul Executiv al PSD Sector 1 va avea o sedinta in care se va pune la vot excluderea lui Adrian Nastase si a lui Dan Ioan Popescu din PSD.
Anuntul e senzational. Ca sa nu para netam-nesam, Dan Tudorache invoca parerea oamenilor muncii PSD-isti din Sectorul 1.

Ia cuvantul si Sorin Oprescu. Domnia-sa nu numai ca nu-l contrazice pe numitul Dan Tudorache, dar, mai mult, aduce in discutie un asa-zis fenomen la nivelul intregii Capitale.
Si anume ca ar fi primit in ultimul timp zeci de scrisori anonime de la membrii organizatiei de Bucuresti, din toate sectoarele, in care se cerea excluderea lui Adrian Nastase si a lui Dan Ioan Popescu.
Celui mai putin familiarizat cu viata interna din PSD prestatia celor doi i se va fi parut ea nitel surprinzatoare. Ditamai directorul de spital universitar sa invoce niste anonime pentru a-si exprima ingrijorarea in legatura cu situatia lui A. Nastase?! Familiarizatul n-a fost deloc surprins. Stia ca era vorba de momentul doi al lucraturii.
Si s-a pus pe asteptat. Pe asteptat momentul al treilea al lucraturii: declaratiile liderilor de la Centru.

Au venit si aceste declaratii. De la colegii de guvern ai lui Adrian Nastase te-ai fi asteptat la declaratii ferme de sustinere a fostului premier. Mircea Geoana, Miron Mitrea, Dan Mihalache au spus ca nu se pune problema excluderii lui Adrian Nastase si a lui Dan Ioan Popescu din PSD. N-au suflat insa o vorba despre ceea ce se urmareste cu intreaga tarasenie a oamenilor muncii PSD-isti din Sectorul 1: o presiune infernala asupra celor doi pentru a-i face sa-si dea demisia. Ne-au facut sa intelegem insa asta. Ca nu putem sa nu luam in seama parerile membrilor de partid din Sectorul 1; ca PSD are o problema de credibilitate; ca vom discuta la timpul potrivit despre demisia celor doi.
Un lider PSD cu vechime in partid mi-a lamurit tarasenia.
Se iau trei baieti rai care ataca dur. In cazul de fata, ei sunt: Marian Vanghelie, Marian Oprisan si Dan Tudorache. Cer nici mai mult, nici mai putin decat excluderea celor doi din PSD. Vin apoi trei baieti buni care nuanteaza. Altfel spus, Mircea Geoana, Miron Mitrea, Dan Mihalache.
Pana la urma, lucrurile se aranjeaza in asa fel incat baietii rai si baietii buni isi ating scopul: sub presiuneaa presei si a oamenilor muncii PSD-isti din intreaga tara, Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu demisioneaza din PSD.

×
Subiecte în articol: editorial psd nastase adrian