x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cumpărarea de indulgenţe

Cumpărarea de indulgenţe

de Adrian Năstase    |    03 Feb 2010   •   00:00
Cumpărarea de indulgenţe

"De fapt, scăpat de povara imaginii electorale, Traian Băsescu pare să devină pe zi ce trece tot mai mult el însuşi, cel real. Nu politicianul anticomunist şi antisecurist, fără milă cu dezordinea şi cu hoţia, apropiat al cercurilor intelectuale care luptaseră ani în şir cu «sistemul ticăloşit», ales de cetăţeni ca atare în 2004"



Treptat, dar nu întâmplător, am ajuns să trăim într-o societate marcată de regula dublei impunităţi: cei "de sus" acţionează cu certitudinea faptului că nu vor fi traşi la răspundere pentru nici o faptă sau atitudine, cu condiţia să facă parte din cercul real al puterii. Iar cei "de jos" pot căpăta şi ei impunitate dacă ajung în relaţia care trebuie cu cei aflaţi în acest cerc. Cum s-ar fi spus odinioară, dacă ajung să cumpere "indulgenţe".

Duminică, fratele preşedintelui şi-a oficializat legătura cu un lider al lumii interlope printr-un ritual creştinesc, transmis în direct la televizor. În absolut oricare altă ţară din UE, rubedeniile apropiate de un asemenea nivel politic evita să se expună în situaţii care ar putea compromite. Dar în România avem de-a face, probabil, cu o etapă necesară din reforma statului: apropierea familiilor politice de familiile cu "mape profesionale" îndoielnice. De ce n-ar fi aşa? Mircea Băsescu are impunitate, cine să-i ceară socoteală din moment ce face parte din cercul real al puterii? Societatea civilă? Partidul? Care partid? Partidul Populist? Cetăţenii? Alegerile au avut loc, ghinion! Iar Bercea Mondialul ajunge şi el onorabil, cum să-l mai plimbi pe la Parchet?

Băsescu Traian e şi el naşul primarului Falcă, cercetat penal de ani buni. Iar fostul vicepremier Seculici, acuzat de una-alta, e finul aceluiaşi Băsescu. Şi dacă vom coborî în plan local pe scara puterii, potrivit principiului descentralizării, vom găsi nenumărate năşii între oameni care conduc şi oameni care dau cam des declaraţii pe propria răspundere. Acum nişte ani, Ion Iliescu definea vizionar "capitalismul de cumetrie", pe care următorul preşedinte a reuşit să-l transforme într-o realitate tot mai plină de conţinut.

"Alegerea naşului e o chestiune pur privată", ne atrage atenţia, auster şi responsabil, domnul Stolojan. Aşa e. Dar când faci parte din prima familie a ţării, alegerea finilor nu mai e ceva privat şi atât. Participând voios la ritualuri în care copiii sunt botezaţi în cristelniţe umplute cu bancnote, familia Băsescu îşi dă girul unui model social care tinde să ne copleşească.

De fapt, scăpat de povara imaginii electorale, Traian Băsescu pare să devină pe zi ce trece tot mai mult el însuşi, cel real. Nu politicianul anticomunist şi antisecurist, fără milă cu dezordinea şi cu hoţia, apropiat al cercurilor intelectuale care luptaseră ani în şir cu "sistemul ticăloşit", ales de cetăţeni ca atare în 2004. Ci omul care dansează cu lăutarii în genunchi, înjură neaoş, fură telefoane, împarte ministere şi bugete după ochi frumoşi, încurcând Cahulul cu Kabulul şi mergând calm la un spectacol de patinaj artistic în ziua când fratele său se dădea într-un spectacol cu manele. Dincolo de criza economică, principala problemă a României pare să devină o relaxare resemnată în faţa unei puteri care face ce vrea şi nu mai poate fi controlată ani buni de acum înainte.

Ce părere or avea reformiştii din PD-L despre felul cum evoluează lucrurile? Ce crede domnul profesor Preda despre modelul social de reuşită promovat de Băsescu Mircea? Sau ce părere are doamna Macovei despre noua alianţă dintre stat şi grupurile considerate mafiote? Sau domnul Daniel Morar, cel care tună şi fulgeră împotriva politicului care vrea să-i influenţeze dosarele nepătate? Lipsa de timp m-a făcut să nu pot citi reacţiile lor. O să mă străduiesc să le caut cu prima ocazie. În această atmosferă, sensul, să spunem cinematografic, al cuvântului "Naş" tinde să-l înlocuiască pe cel creştinesc. În acest ritm, în spaţiul economic, negocierile vor fi tot mai mult înlocuite de "oferte pe care nu le poţi refuza". Poate că asta a fost, de la bun început, oferta politică a lui Traian Băsescu şi noi nu am ştiut sensul vorbelor lui. Doar ne-a spus că va lupta pentru întărirea "familiilor". Doar ne-a anunţat că va face totul ca orice infractor să-şi găsească "naşul"...

×
Subiecte în articol: editorial