x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Curve

Curve

11 Noi 2004   •   00:00

Nu stiu sa scriu articole despre curve. Dau de curve la tot pasul, pe strazi, in revistele mondene si in mai toate emisiunile cu rating ale televiziunilor.

Scandalurile cu acoperire nationala, in care nu e vorba si de curvulite cu tupeu national, sunt atat de rare, incat nici nu mai sunt socotite scandaluri, ci reflexe ale europenizarii. Rare sunt, de asemenea, si situatiile de interes general, in care nu-s invitate sa exprime o opinie, spre cunostinta intregii tari, prostituatele cu tarife mari. Cu toate acestea, nu stiu cum sa scriu despre inmultirea si tupeul curvelor si despre rolul hotarator jucat de curve in societatea romaneasca de dupa 1990. Poate si pentru ca ar trebui sa aiba un statut sigur definit, prin legi profesionale, de relatie si fiscale.

Intocmai mie, nici Romania nu stie ce-i de facut cu sporul natural de curve, mult mai mare ca sporul natural al populatiei. E cazul derutant, in care o natie stimuleaza oferta, insa ezita sa ia in grav cererea.

In copilarie, cartierul meu o numea, cu un soi de respect temator, pe curva numarul unu a orasului curvoi. Tot atunci, am auzit rostit, cu o lipsa de consideratie marcata, cuvantul curvet. Curvetul erau fetele care inca nu se hotarasera daca sa se dedice cu totul meseriei de curve sau doar se aflau o vreme in treaba, ca sa devina curand niste neveste ca toate nevestele. Cu un adaos secret de stima publica pentru curajul de a fi fost candva curvistine. Ori si mai elogios: mari curvistine. Femeile cinstite - care-si ziceau serioase - desi stiau ca nu curvele constituiau primejdia pentru familie, ci curvistinele, deoarece erau stricatoare de case, se simteau cumva razbunate de curvele care-si bateau joc de barbati. Nici atunci statul nu avea o teorie si o practica a profesiunii. Cartierele le aveau, iar zonele avute ale oraselor le ameliorau cu noi rosturi si nume: dama de consumatie, dama de companie, curtezana. Era in uz, fara conotatii din cale afara de stanjenitoare, si cuvantul tarfa. El nominaliza perfect indeletnicirea, tarfele imbracandu-se, vorbind si purtandu-se ca atare.

Cel mai suparator lucru e astazi ca tot mai multe fete si femei, fara vocatia prostitutiei, se imbraca, vorbesc si se poarta ca tarfele.

Inainte era invers. Aici e nenorocirea, nu la curvarasia in sine. Vezi pe strada o cuconita plimbandu-si bucile si tatele, ca la faza pe bulevard sau pe sector a unui concurs de tipul "Atatarea Romaniei", barbatii ii soptesc cuvinte de specialitate, dar femeia, in loc sa spuna tariful, apeleaza la politie reclamand agresiunea sexuala. Cine pe cine agreseaza? Si ce sa-i spuna politistul imburicatei: "Scuzati-i, madam, oameni prosti, ce sa le ceri! Credeau ca sunteti curva".

"Aoleu, ce mai boarfa ar iesi din fetita asta a mea - exclama mama si tata, cand isi vad copila in gramada de borfet a emisiunilor tv de divertisment facand indecent talente cu fundul si cu pantecul - pacat ca e cinstita! Copil fara noroc. Degeaba isi da silinta si arunca de pe ea toate toalele ca la bordel, daca s-a nascut rusinoasa!"
×
Subiecte în articol: editorial