x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dă-o mai departe...

Dă-o mai departe...

de Maria Timuc    |    25 Oct 2011   •   21:00

'Da-o mai departe' este un joc, dar unul care poate schimba lumea. L-a inventat un copil inspirat de profesorul sau. La prima ora de curs de la clasa a VII-a, profesorul le-a spus co­pi­ilor: 'Voi puteti sa schimbati lumea. Cum puteti face asta? Ei, bine... luati toa­te lucrurile care nu va plac si dati-le... in partea dorsala (sa nu le spuneti pa­rintilor ca am vorbit urat!). Ei, ce ziceti, credeti ca puteti face asta, a intrebat profesorul? Copiii au ramas pe ganduri cateva clipe... Apoi, o fetita a spus: 'E ciudat'. Un alt copil a spus 'e greu', iar altul a spus 'nu se poate'! 'Dar de posibil ati auzit?', i-a intrebat profesorul. 'Totul este posibil. Nu lasati posibilul sa se al­te­reze, folositi-l'. 'Dar dumnea­voastra ce ati facut ca sa schimbati lu­mea?', a intrebat un baietel. Dupa ca­te­va clipe in care i s-a vazut surpri­za pe chip, profesorul i-a raspuns: 'Am dormit bine noaptea. M-am trezit dimineata la timp. Apoi, am ajuns la scoala la timp si asta ma ajuta va pasez voua sarcina. Sa va dau mai departe sarcina de a schimba lumea'.

Unul dintre copii s-a intrebat cum ar putea sa de-a mai departe sarcina de a schimba lumea si i-a venit minu­na­ta idee de a face o fapta salvatoare, o fapta buna pentru trei persoane. O fap­ta buna, conditionata doar de in­dicatia 's-o dea mai departe' altor trei per­soane! Daca fiecare om dadea fapta buna mai departe altor trei per­soa­­ne, lumea se putea schimba. Asa ca micutul s-a pus pe treaba; el i-a dat economiile sale unui drogat fara ada­­post, care si-a cumparat haine si s-a dus la un interviu pentru angajare. I-a trimis un bilet profesorului sau din partea mamei si invers, in­tu­ind ca ei erau doi oameni singuri, care aveau nevoie unul de celalalt, dar nu stiau cum sa ia legatura. I-a dat mamei sale iertarea pentru ca ea era alcoolica si se complacea intr-o cas­nicie in care era agresata, iar ma­ma a primit, la randul ei, sarcina de a-si ierta propria mama pentru co­pi­la­ria sa nefericita. Fapta buna a fost data mai departe si mai departe, pana ce a ajuns la un reporter din Los Angeles sub forma unei masini minunate. Venise la el prin intermediul unui negru agresiv, care intrase la puscarie fiindca agresase la spital o doctorita pentru a-i face tratamentul de urgenta unei fetite care se sufoca, dar pe care personalul medical n-o luase in seama. Cand tatal fetitei il intrebase pe negru 'cum pot sa te recompensez pentru ca mi-ai salvat copilul?', negrul, pe care tocmai il insfacau politistii, i-a strigat: 'Da-o mai departe'. Jocul copilului chiar schimbase lumea. Este subiectul unui film cu titlul 'Da-o mai departe', difuzat de TCM. Fa o fapta care-i schimba viata cuiva si da mai departe sarcina celui care i-ai schimbat viata. Asa se poate schimba lumea.

Nu atat filmul, cat ideea lui mi s-a parut minunata. Mi s-a parut posibila. Am vazut-o cu ochii mintii pe un fir care ar putea schimba cu adevarat lumea. Ce-ar fi daca 'am da-o si noi mai departe?', m-am intrebat. Daca as lua ideea si as da-o mai departe si daca fiecare dintre cei care-o primesc ar da-o si ei mai departe? Cate vieti s-ar schimba, cate existente ar fi invaluite de lumina iubirii, a iertarii in clipa in care 'am da mai departe' sarcina schimbarii lumii, facand noi insine ceva pentru asta? Noi, precum copiii din clasa a VII-a, spunem ca-i ciudat, ca-i greu, ca nu se poate! Asta-i doar mintea negativa, asta-i acea parte din noi care nu se cunoaste pe sine, asta-i doar scuza care ne fac neputinciosi, slabi si inutili, intr-o lume plina de nevoi, intr-o lume in care chiar si un copil poate face o schimbare esentiala. Schimbarea lumii incepe de la ceea ce credem ca este posibil.

Cand mintea ne spune 'e greu', 'nu se poate', 'e ciudat', 'n-am nici o solutie' sa punem in locul acestei idei din mintea noastra 'este posibil'. Fiindca este posibil orice, iar diversitatea in care ne scalda existenta insasi demonstreaza ca toate variantele sunt posibile. Sarcina noastra este aceea de a gasi variantele posibile care ne construiesc si ne inalta in propriii ochi tocmai pentru ca, oricat de marunti ne-am crede, noi putem schimba ceva in lume. Un om iertat va ierta la randul sau si, tot asa, iertarea se poate duce peste mari si tari, amenintand tronurile pe care ura le-a inaltat peste lumea noastra. Un om care salveaza viata altuia transmite viata mai departe si mai departe, asa incat pasii deznadejdii, ai deprimarii si ai nefericirii umane pot... deveni amintiri. Cel care a dat lucrurile neplacute deoparte a putut vedea ca poate schimba lumea. Acum... 'da-o mai departe'...

×
Subiecte în articol: editorial