x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Daca"

"Daca"

de Lucian Bolcas    |    19 Noi 2005   •   00:00
"Daca"

Tot Curtea Constitutionala a admis corectitudinea democratica a sustinerilor noastre privind stabilitatea institutionala a tarii, care nu poate fi sacrificata de dragul poftelor dupa functii si avantaje ale unora, atunci cand s-a pronuntat cu privire la neconstitutionalitatea unor prevederi vizand schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului

Motto: "Cum sunt ce-am fost, voi fi ce sunt" (Nichifor Crainic)

Din lecturile anilor de liceu - unele dintre ele interzise pe atunci - imi aduc aminte mereu, asemenea celor din generatia mea, de poemul lui Kipling intitulat "Daca". Raman si acum coplesit de multitudinea conditionalelor care pot defini calitatea superioara, dar atat de simpla, de Om. Dintre toate am fost impresionat de unul, si imi permit sa citez: "Daca suporti sa-ii vezi vorba sucita/ De sarlatan, ce-ii spurca al tau rost"; De aici s-au nascut o serie de intrebari. Ce rost are sa-ti vezi buna-credinta rastalmacita de minciuni infame? Ce poti face atunci? Mai poti persevera in adevarurile in care crezi in asemenea conditii mizere?

M-am intalnit in viata cu astfel de situatii in diverse si multiple imprejurari personale, chiar recente. Am inteles ratiunea pentru care "sarlatanii" imi rastalmacesc tot ce fac si tot ce gandesc. Ei nu au capacitatea de a face altfel. Pentru ca ei sa-ti dovedeasca pretinsa utilitate si mai ales pretinsa superioritate, pentru ca sa-si impuna vointa, nu pot decat sa murdareasca tot ce au imprejur. Dar, in pofida acestei intelegeri, intrebarile au persistat. Ce mai poti face acum? Nu mi-e rusine sa recunosc ca am fost cuprins, nu de putine ori, de acea imensa oboseala care se numeste descurajare.

Nu ar fi prezentat nici o importanta pentru nimeni trairile mele personale daca nu as fi primit un raspuns in planul vietii sociale. Au fost voci care au caracterizat, cu egal tupeu, pretiozitate si rea-credinta, partidul din care am cinstea sa fac parte, Partidul Romania Mare, ca fiind un partid antisistem. Tot ce am gandit noi, tot ce am propus a fost catalogat, cu o inversunata rea-credinta, ca fiind impotriva democratiei, impotriva sistemului democratic. Argumente si dezbateri, adevaruri simple si teorii complexe nu puteau trece peste aceste etichete. Dar aici nu am mai cunoscut oboseala inutilului. Nu puteam sa o cunosc, caci nu erau numai adevarurile mele, nu erau numai actiunile mele, erau ale tuturor celor pe care ii am in jurul meu. Iar raspunsul ni l-a dat insusi sistemul democratic din care facem parte, in pofida tuturor rauvoitorilor.

Sistemul democratic al votului parlamentar a impus adevarurile in care credem, in pofida rastalmacirii lor, atunci cand prin votul din plenul Senatului Romaniei a fost respinsa o asa-zisa Lege a Statutului minoritatilor, ce constituie de fapt un atentat direct la caracterul national si unitar al Statului Roman.

Sistemul democratic, in care credem si din care facem parte, a acceptat - in forma cea mai inalta a controlului de constitutionalitate - faptul ca Partidul Romania Mare s-a situat pe pozitia apararii Constitutiei Romaniei prin sesizarile adresate Curtii Constitutionale.

Garantul suprematiei Constitutiei, garant al fundamentului democratic al tarii, Curtea Constitutionala a admis punctul nostru de vedere privind absurdele sume oferite cadou nedemnului fost rege Mihai, considerand ca, in Romania cetatenilor egali, nu se poate da o lege pentru imbogatirea unei singure persoane, declarand neconstitutionalitatea ei.

Tot Curtea Constitutionala a admis corectitudinea democratica a sustinerilor noastre privind stabilitatea institutionala a tarii care nu poate fi sacrificata de dragul poftelor dupa functii si avantaje ale unora, atunci cand s-a pronuntat cu privire la neconstitutionalitatea unor prevederi vizand schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului. Acum, nu mai este loc de rastalmaciri. A fi parte a sistemului democratic inseamna, in primul rand, a-i apara mecanismele, si acest lucru il face Partidul Romania Mare. Aceste simple note vor aparea, sper, in ziua Congresului nostru, act politic care ne exprima si ne defineste asa cum vrem si trebuie sa fim. Le scriu acum, cand am inteles ca pot sa existe "sarlatani ce-ti spurca al tau rost", dar poti si trebuie sa te ridici deasupra lor, pentru ca sa fii, mai mult decat orice, OM.

×
Subiecte în articol: editorial